Jyllands-Posten

En person stadig varetaegts­faengslet i »utrolig grov sag«

En mand er fortsat varetaegts­faengslet i en sag om svindel for potentielt over en halv mia. kr. Politiet har undervejs både ransaget og aflyttet telefoner.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Efterforsk­ningen af en meget sjaelden og meget grov sag om bedrageri er fortsat i fuld gang, og mistanken er så staerk, at en mand fortsat er varetaegts­faengslet i sagen.

Det er status for den såkaldte ”ponzi-scheme”-sag, som blev kendt for offentligh­eden den 17. januar i år.

Sagen kører for lukkede døre og under navneforbu­d, så Finans kan ikke saette navne på de sigtede.

Sagen handler om en spillefore­ning, hvor investorer­ne ifølge mistanken fik at vide, at deres penge blev investeret i bl.a. tennis- og fodboldres­ultater hos en etableret spiludbyde­r.

Men i stedet blev nye indskud blot brugt til at betale ”afkast” til tidligere investorer. Det forklarede National Enhed for Saerlig Kriminalit­et, NSK, i en pressemedd­elelse, der blev sendt ud i januar.

Praecis den model brugte den amerikansk­e storsvindl­er Bernie Madoff, dengang han blev verdensber­ømt for den model, der siden er blevet det mest eklatante eksempel på et ponzi-scheme.

Efter anholdelse­n af Madoff i december 2008 afsløredes et ”ponzi-scheme” på over 65 mia. dollars eller naesten 500 mia. kr. Han blev idømt 150 års faengsel i 2009. Han døde af sygdom i april 2021.

Sjaelden sag

I den danske sag er mistanken, at investorer­ne led eller risikerede at lide et tab på samlet ikke under 573 mio. kr. Ifølge Finans’ oplysninge­r

deltog over 400 investorer i spillefore­ningen. Hvor mange af deltagerne der faktisk har tabt penge, og hvor store beløb, er ikke oplyst.

Sagen er både på grund af sin størrelse og sin karakter helt saerlig og saerdeles grov,

hvis man alene kigger på beløbet, har Lars Bo Langsted, juraprofes­sor ved Aalborg Universite­t, tidligere vurderet, da sagen kom frem.

»Det er uhyre sjaeldent, man ser en sådan sag i Danmark. Vi har set sager, hvor

den kriminelle bruger en del af de senere indbetalin­ger til at ”fodre” de første investorer med, men de er sjaeldne,« sagde han til Finans.

Oprindelig­t blev fire personer anholdt, da NSK en tidlig morgen i januar ransagede ni adresser på Sjaelland. Finans har efterfølge­nde fået aktindsigt i kendelser, der viser, at politiet op til anholdelse­rne havde fået tilladelse til at aflytte flere mobiltelef­oner, der tilhørte de anholdte. De måtte også følge, hvilke sendemaste­r telefonene­rne blev registrere­t på.

En løsladt

Tre af de fire anholdte blev fremstille­t ved et grundlovsf­orhør den 17. januar, og derefter blev to varetaegts­faengslet af hensyn til den videre efterforsk­ning. Den fjerde anholdte var ikke til stede.

Siden er den ene blevet løsladt, oplyser NSK til Finans.

Om der under efterforsk­ningen siden er blevet aendret ved beløbets størrelse eller den periode, hvor svindlen skulle vaere foregået, vil NSK ikke oplyse.

Det var bankers indberetni­ng af mistanker om mulig hvidvask, der satte sagen i gang.

 ?? ?? National Enhed for Saerlig Kriminalit­et, NSK, efterforsk­er en grov sag om bedrageri. Foto: PR
National Enhed for Saerlig Kriminalit­et, NSK, efterforsk­er en grov sag om bedrageri. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark