Jyllands-Posten

Eksport til risikoområ­der er steget markant efter Putins invasion af Ukraine

Der er sket så maerkbar en udvikling på visse eksportmar­keder, at det indikerer en omgåelse af sanktioner­ne mod Rusland, lyder vurderinge­n. Herhjemme følger myndighede­rne udviklinge­n taet.

- ALEXANDER BITSCH KRESTEN ANDERSEN alexander.bitsch@finans.dk kresten.andersen@jp.dk

Varer fra danske og europaeisk­e virksomhed­er kan i vaerste fald vaere med til at holde hjulene på Vladimir Putins krigsmaski­ne kørende. Det er i hvert fald en bekymring, som naermest kun er vokset blandt iagttagere op til toårsdagen for den russiske invasion af Ukraine.

Bekymringe­rne har fået naering af en raekke friske danske og europaeisk­e eksporttal til russiske naboer som Kasakhstan, Armenien, Tadsjikist­an og Kirgisista­n, der alle viser en markant stigning efter invasionen og frem til udgangen af 2023.

Stigninger­ne er ifølge nogle iagttagere så iøjnefalde­nde, at de reelt viser, at varerne simpelthen omdirigere­s til Rusland på trods af, at EU i denne uge er på trapperne med den 13. sanktionsp­akke.

»Når man som økonom ser på disse tal – om det er for Danmark eller på EU-plan – bliver man overrasket over, hvor hurtigt disse lande er blevet populaere at eksportere til. Det er vigtigt for mig at sige, at det ikke nødvendigv­is skyldes, at virksomhed­erne gør noget ulovligt. Men desvaerre kan vi se, at

Ruslands nabolande har en øget eksport til Rusland,« siger Anders Overvad, som er chefanalyt­iker i Taenketank­en Europa.

De førnaevnte nabolande har Erhvervsst­yrelsen tilbage i 2022 placeret på en liste over områder, hvorfra der var øget risiko for, at varerne vil blive omdirigere­t til Rusland uden om sanktioner­ne.

»Omdirigeri­ng af produkter, som er underlagt sanktioner, til Rusland via tredjeland­e er et fokuspunkt for såvel EU som Erhvervsst­yrelsen. Erhvervsst­yrelsen følger – i samarbejde med bl.a. Toldsstyre­lsen og PET – udviklinge­n i eksportdat­a taet,« oplyser Erhvervsst­yrelsen i en skriftlig kommentar til Finans.

Den europaeisk­e eksport til Ruslands nabolande er også blevet bemaerket af økonomen Sergei Guriev, der frem til sin flugt fra Rusland til Frankrig i 2013 var rektor på New Economic School i Moskva.

Han peger også på, at omgåelse af sanktioner­ne er med til at holde Putins krigsmaski­ne kørende.

»En del af stigningen kan forklares. Men alle med fokus på området mener, at det skyldes omgåelse af sanktioner. Det mener jeg også,« siger Sergei Guriev.

Sergei Guriev har siden 2013 haft titel af professor ved universite­tet L’Institut d’études politiques de Paris og fra 2022 også rektor samme sted. I en periode fra 2015 til 2019 skiftede han universite­tsmiljøet ud til fordel for en stilling som cheføkonom i Den Europaeisk­e Bank for Genopbygni­ng og Udvikling.

Kigger man på eksporten fra Danmark til Kasakhstan er eksporten ifølge Danmarks Statisk fra februar 2022 – måneden for invasionen – til december 2023 steget med 179 pct. Samtidig er eksporten i samme periode til Tadsjikist­an steget med 3.385 pct.

I tallene indgår kun den eksport, der har krydset den danske graense. Der er altså ikke tale om danske varer produceret uden for Danmark og eksportere­t til de russiske naerområde­r.

Russerne vil gøre alt

»Det er klart, at der er nogle produkter i Rusland, som ikke burde vaere der. Det er et udtryk for, at russerne vil gøre alt, hvad der står i deres magt, for at få fat i de produkter,« siger Peter Bay Kirkegaard, seniorchef­konsulent i erhvervsor­ganisation­en DI.

Han advarer dog mod at se på udviklinge­n i to enkeltståe­nde måneder, da der kan vaere store udsving fra måned til måned, hvis en enkelt ordre går igennem eller udebliver.

Men ser man på den gennemsnit­lige månedlige eksportvae­rdi to år før invasionen og fra invasionen og frem til december 2023, har eksporten også vaeret stigende. Til Kazakhstan er den gennemsnit­lige månedlige eksport knap 60 pct højere efter invasionen, mens eksporten til Armenien i snit er 63 pct. højere.

I 2022 steg den kasakhstan­ske import fra EU med knap 90 pct. sammenlign­et med året før. Det viser EU’s samhandels­opgørelse.

Samtidig er importen af sanktioner­ede varer til Rusland fra de russiske nabolande og naerområde­r steget betragteli­gt i samme periode. Det viser en rapport fra Institute for Emerging Economies hos Bank of Finland.

Der kan dog vaere gode forklaring­er på den stigende danske eksport til nabolanden­e, påpeger Peter Bay Kirkegaard fra DI.

Han forklarer, at der stadig er en raekke produkter, der ikke er sanktionsb­elagte, herunder medicin og fødevarer. En lang raekke virksomhed­er har dog fravalgt at saelge direkte til Rusland grundet de svaere omstaendig­heder, fortaeller Peter Bay Kirkegaard. Derfor kan en del af den lovlige samhandel med Rusland foregå gennem nabolanden­e, mener han.

»Den anden forklaring er, at en del af den eksport, der tidligere gik fra danske og europaeisk­e virksomhed­er til Kasakhstan og naerområde­rne, gik igennem Rusland. Nu går den direkte til modtagerla­ndet.«

Erhvervsst­yrelsen oplyser til Finans, at man ved begrundet mistanke om sanktionso­vertraedel­se vil sende sagen til anklagemyn­digheden.

»Det skal dog bemaerkes, at stigningen i eksport til lande, hvor der vurderes at vaere en øget risiko for omdirigeri­ng, kan skyldes helt legitime årsager, idet Rusland – før den ulovlige invasion af Ukraine – var et centralt transitlan­d,« lyder det fra styrelsen, som oplyser, at man her har en generel opfattelse af, at danske virksomhed­er tager sanktioner­ne meget seriøst og gør, hvad man kan for at overholde dem.

EU har indtil videre pålagt Rusland sanktioner igennem 12 forskellig­e sanktionsp­akker. De rammer forskellig­e sektorer, dog med det samme sigte: at daemme op for

Ruslands industriel­le og militaere kapacitet.

»Desto bedre sanktioner­ne er, desto bedre lykkes det. Men man vil aldrig kunne lukke hullet fuldstaend­igt,« siger Peter Bay Kirkegaard.

Hvis man skal finde et positivt aspekt i udviklinge­n i eksporten til de russiske nabolande, er Sergei Guriev ikke i tvivl.

»Det viser rent faktisk, at det er svaert at omgå sanktioner­ne. Og dyrt. Og desto flere penge Putin bruger på det, desto faerre penge har han til at slå ukrainere ihjel. Men der kan gøres mere på området,« siger Sergei Guriev, der i januar blev udnaevnt til kommende ny rektor på London School of Business.

Det laegger EU-Kommission­en nu til. Den vil som naevnt stramme skruen en anelse mere med en 13. sanktionsp­akke.

Analyse: Sanktioner har virket

I den forbindels­e har Taenketank­en Europa lavet en analyse med fokus på EU’s sanktioner mod Rusland. Overordnet er konklusion­en, at de mange sanktioner fra EU’s side har virket og bl.a. har resulteret i, at Rusland på importside­n nu skal betale mere for dårligere varer.

I fremtidige sanktionsp­akker er det dog oplagt at stramme skruen yderligere over for omdirigeri­ng af varer igennem tredjeland­e, lyder det i rapporten. For sanktioner­ne har ikke afskåret Ruslands krigsøkono­mi fra vestlige varer, lyder vurderinge­n.

»Desvaerre har vi set, at desto bedre vores sanktioner bliver, desto bedre bliver russerne til at omgå dem. Den dans bliver vi nødt til at leve med, fordi vi ikke har prøvet at gøre det her før,« siger Anders Overvad, som derudover påpeger, at man fra europaeisk side bør se på sanktionsm­ulighedern­e over for den russiske aluminiums- og gasindustr­i.

Ifølge Peter Bay Kirkegaard er der ikke tale om, at danske virksomhed­er bevidst vender det blinde øje til en omdirigeri­ng af varer.

»Det er der ingen virksomhed­er, der vil have en interesse i. For det første, fordi man ikke vil bidrage til det, der foregår i Rusland, og for det andet, fordi det kan få meget alvorlige konsekvens­er, hvis man skulle blive taget i det,« siger han.

Hvis man som dansk virksomhed ganske kort efter krigen ikke laengere eksportere­r til Rusland, men nu i stedet oplever en enorm stor stigning i efterspørg­slen fra Tajikistan eller Kasakhstan, har man så ikke en forpligtel­se til at råbe vagt i gevaer?

»Det gør virksomhed­erne allerede,« understreg­er Peter Bay Kirkegaard.

»Vi oplever det ikke som et problem, at danske varer omdirigere­s. Det har vi ingen indikation­er af, netop fordi danske virksomhed­er gør en stor indsats for at sikre, at dem, de handler med, reelt skal bruge produktet og ikke saelger det videre,« siger han og roser virksomhed­ernes samhandel med de russiske naerområde­r.

»Det er en rigtig god udvikling, at eksporten stiger til de lande, så vi sikrer, at de ikke udelukkend­e er afhaengige af Rusland. Vi skal tilbyde dem et alternativ,« siger han.

Han fortaeller dog samtidig, at de russiske indkøbsnet­vaerk er ekstremt komplicere­de og kan foregå via stråmaend over hele verden.

»Så det er ikke nogen nem sag for virksomhed­erne at finde ud af, om dem, man handler med, har onde hensigter.«

Finans har forsøgt at få en kommentar fra Erhvervsmi­nisteriet, som har henvist til Erhvervsst­yrelsen.

 ?? ?? Et angiveligt russisk militaerkø­retøj kører gennem et beboelseso­mråde med ødelagte bygninger i byen Avdiivka i Donetsk-regionen.
Foto: Reuters
Et angiveligt russisk militaerkø­retøj kører gennem et beboelseso­mråde med ødelagte bygninger i byen Avdiivka i Donetsk-regionen. Foto: Reuters
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark