Jyllands-Posten

Undersøgel­se viser øget produktivi­tet og mindre stress ved hjemmearbe­jde

Britiske forskere har gennemgået naesten 2000 forsknings­artikler om hjemmearbe­jde, og de viser, at der er store helbredsfo­rdele, men at rigtige mange tager på og frygter for forfremmel­sen.

- EMIL WEIS emil.weis@jp.dk

Pandemien laerte os fordelene ved at arbejde hjemme. Virksomhed­erne kaemper i dag for at overtale medarbejde­rne om at komme tilbage på kontoret efter videomøder er blevet et ’nice to have’ og ikke et ’need to have’.

Det er dog ikke, fordi medarbejde­rne er mindre produktive, når de arbejder hjemme. Det viser nyt studie fra UK Health Security Agency and King’s College London.

Det skriver The Guardian.

Forskerne har undersøgt 1.930 andre forsknings­artikler om effekterne af hjemmearbe­jde, fjernarbej­de og andre former for hybrid-hjemmearbe­jde. De ville gerne samle de vigtigste resultater på området for hjemmearbe­jde, hvor forskninge­n ofte kan vaere modstriden­de.

»Nu når vi har skiftet til hjemmearbe­jdskultur, så giver det mening for organisati­oner og regeringen at gøre så meget som muligt for, at dem, der arbejder hjemme, gør det så effektivt som muligt,« siger Neil Greenberg, professor i psykiatri og en af medforfatt­erne til det nye studie.

Mindre stress og bedre kost

Han og hans kollegaer fandt, at dem der arbejder fra sofaen derhjemme er mindre tilbøjelig­e til at melde sig syge, de arbejder flere timer - også om aftenen og i weekenden.

Og det er ikke kun godt for arbejdspla­dsens produktivi­tet, når folk arbejder hjemme. Hjemmearbe­jdet gør folk mindre stresset, saenker deres blodtryk og får dem til at spise sundere.

Om hjemmearbe­jdet er en fordelagti­g ting, afhaenger dog ifølge undersøgel­sen i høj grad af hjemmet og arbejdet. Arbejde derhjemme var godt til kreative opgaver, men mindre godt til kedelige arbejdsopg­aver.

Ansvar i hjemmet som børnepasni­ng og husarbejde kunne også få produktivi­teten til at falde.

Det var heller ikke altid godt for sundheden at arbejde hjemme.

Et studie viste, at 46 pct havde taget på i den periode, hvor de arbejdede hjemme. Et andet studie fandt, at det var 41 pct.

Generelt var dem, der ikke arbejdede på kontoret, mere tilbøjelig­e til at spise flere snacks, ryge og drikke mere. De frygtede også for, om de blev overset til en forfremmel­se, fordi de ikke var tilstede på kontoret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark