Jyllands-Posten

Nye tal for dansk økonomi overrasker positivt

Der var markant og tiltagende økonomisk vaekst i anden halvdel af 2023, skriver Danske Banks cheføkonom, Las Olsen.

-

nyheder fra Danmarks Statistik i går. BNP-vaeksten i det sidste kvartal af 2023 blev hele 2 procent i forhold til kvartalet før, og tredje kvartal havde alligevel ikke en tilbagegan­g på 0,7 procent, som man tidligere havde opgjort – men derimod en fremgang på 0,4 procent.

Der var altså markant og tiltagende økonomisk vaekst i anden halvdel af et år, der som helhed landede med en fremgang på 1,8 procent.

Det svarer nogenlunde til vaeksten i et normalt år, så det er måske ikke så fantastisk igen. Men det skal ses i lyset af nogle helt andre forventnin­ger. Ved indgangen til året havde vi for eksempel forventet et BNP-fald på 1 procent og et mindre fald i beskaeftig­elsen. Vi havde undervurde­ret Novo Nordisk, men også modstandsk­raften i økonomien mere generelt.

Den meget høje inflation i 2021 og 2022 udløste en af de mest dramatiske rentestign­inger nogensinde, som først kulminered­e sidste sommer. Det ville normalt betyde en ganske voldsom tilbagegan­g i økonomien. Der var gode grunde til, at det ikke behøvede at ramme så hårdt denne gang.

F.eks. at inflatione­n og overophedn­ingen ikke var resultat af en kraftig kreditvaek­st, og at husholdnin­gerne i store dele af verden faktisk stod med en ganske staerk økonomi oven på en periode med nedlukning­er, hvor de havde fået forskellig­e former for større og havde haft svaert ved at bruge alle deres penge.

ligefrem skulle gå så godt, som det gjorde, var alligevel en overraskel­se. Novo Nordisk er en stor del af forklaring­en med sin gigantiske succes og stejlt stigende produktion, der i det store og hele taeller med i det samlede regnskab for dansk økonomi, også selv om en del af den rent fysisk sker i andre lande.

Jeg hører ikke til dem, der mener, at det så giver et misvisende billede af dansk økonomi. Novo Nordisk er en rigtig virksomhed, der fremstille­r produkter af meget høj vaerdi, og succesen er resultat af

Men at det

meget store investerin­ger over mange år. Det er helt reelt, at Danmark som helhed producered­e mere i 2023 end i 2022.

klart, at man ikke kan opsummere et helt lands økonomi i ét tal som BNP.

Ser man bort fra medicinali­ndustrien, faldt BNP med 0,1 procent, så målt på den måde stod økonomien altså i praksis stille, ligesom den gjorde mange andre steder i Europa. Også det var sådan set positivt set i forhold til, hvad man kunne have frygtet oven på den store rentestign­ing.

Positivt, men jo ingen fest med nulvaekst, som selvfølgel­ig daekker over, at det gik bedre nogle steder end andre. I blandt andet byggeriet og den blandede landhandel af en branche, der hedder erhvervsse­rvice, gik det ligefrem baglaens med aktivitete­n, og det så generelt heller ikke for godt ud i den del af dansk industri, der ikke laver medicin.

Men der er

trak det ikke mindst ned, at boliginves­teringerne var hele 10,2 procent lavere end i 2022. Her kan man virkelig se effekten af højere renter. Til gengaeld gik det bedre for restaurant­er, rejsearran­gører og andre, der nyder godt af forbrugern­es stigende appetit

Inden for byggeriet

på at more sig oven på de triste coronaår.

Fundamente­t for økonomien her i 2024 er ganske godt. Der er ingen grund til at tro, at Novo Nordisk skulle gå i stå igen, og der er kommet så meget styr på inflatione­n, at renten kan blive sat ned igen i løbet af året. Globalt er der mange tegn på, at det går bedre for industrien også uden for medicin, og Europas forbrugere har godt med købekraft, som vil kunne komme i spil, hvis vores syn på situatione­n bliver lidt lysere.

Der er kommet så meget styr på inflatione­n, at renten kan blive sat ned igen i løbet af året.

galt i en voldelig og uforudsige­lig verden, og der kan også stadig nå at komme en forsinket reaktion på de rentestign­inger, vi har vaeret igennem. Men hovedscena­riet er, at der stille og roligt kommer lidt mere fremgang.

Og så er der arbejdsmar­kedet. Den nok største overraskel­se sidste år var, at beskaeftig­elsen steg med 47.000 personer, hvoraf industrien – inklusive Novo Nordisk – stod for de 5.000, men hvor der også var fremgang i de brancher, hvor aktivitete­n egentlig gik tilbage. Sådan kan det ikke blive ved, men vi startede 2024 med en ganske lav arbejdsløs­hed, og det er vel naermest noget af det allermest positive – BNP-vaekst eller ej.

Meget kan gå

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark