Jyllands-Posten

Søsteren ofrede sin ene nyre: »Det ville vaere vaerre, hvis jeg døde«

Giang Jensen var i 2023 en af de rekordmang­e, der fik en ny nyre transplant­eret på Aarhus Universite­tshospital. Hendes søster opgav sin, for at Giang kunne få en ny.

- MATHIAS DUEHOLM Jyllands-Postens Lokalavise­r mathias.dueholm@jyla.dk

»Det kan godt vaere, at hendes liv bliver kortere, men til gengaeld har vi tiden sammen. Det ville vaere vaerre, hvis jeg døde.«

Dette er Giang Jensens gengivelse af sin søsters syn på at indgå i det nyrebyttep­rogram, som i efteråret 2023 reddede Giang Jensens liv. Søsteren, der bor i Finland, lever nu med kun én nyre. Den anden er der en helt anden, ukendt person, der render rundt med. I bytte for den fik Giang Jensen altså en rask nyre fra en anonym donor.

Forløbet er resultatet af et nyrebyttep­rogram, der samarbejde­s om i hele Norden. På Aarhus Universite­tshospital (AUH) sidder overlaege på afdelingen for nyretransp­lantatione­r Karin Skov. Hun er en af dem, der står i spidsen for nyrebyttep­rogrammet, og derudover arbejder hun med almindelig­e nyretransp­lantatione­r fra både levende og afdøde donorer.

Karin Skov glaeder sig over, at 2023 blev et rekordår for organtrans­plantation i Danmark. Hele 430 personer modtog nemlig et eller flere organer. Også lokalt på AUH var det et rekordår, også for nyretransp­lantatione­r, hvor der blev gennemført 112 nyretransp­lantatione­r, hvor en rask nyre gav nyt liv til en ellers syg patient.

»Det er det højeste tal, vi nogensinde har haft (på AUH, red.),« siger Karin Skov.

Hun forklarer, at man på hospitalet i Skejby leverer rigtig gode tal for rekrutteri­ng af donorer, som er sammenlign­elige med de store hospitaler i København og Odense – også når man korrigerer tallene for indbyggert­allet i hospitaler­nes respektive daekningso­mråder.

Rejser sat på pause

I hjemmet i Hammel trisser vietnamesi­skfødte Giang Jensen rundt og er ved at komme til kraefter efter et kraevende forløb, der kulminered­e med, at hun fik indoperere­t en rask nyre fra en ukendt donor i november i fjor.

Det var under graviditet­en med sit yngste barn, der nu er 15 år, at hun første gang blev

syg. En svangerska­bsforgiftn­ing, der ellers normalt forsvinder igen en rum tid efter fødslen, slap ikke sit tag i Giang Jensen, og mange år med løbende kontroller og medicinind­tag fulgte.

»Jeg maerkede faktisk ikke noget, men jeg gik til jaevnlige kontroller. Hver anden, tredje eller sjette måned, afhaengigt af hvordan mine blodprøver så ud,« fortaeller Giang Jensen.

Hvis ikke man lige ved det, kan det vaere svaert at gaette sig til, at Giang Jensen er en nyrepatien­t, der for nylig er blevet opereret. Hun er smilende og virker til at have overskud. Hun har da også besvaeret sig med at bage en kage efter vietnamesi­sk opskrift, da avisen kommer på besøg.

Det er også fra hjemmet, at hun, sammen med sin danske mand, i dag driver sit eget rejseburea­u Vietnam Travels. Efter at have mødt sin kommende mand i hjemlandet i 1999 slog de pjalterne sammen og flyttede til først Aarhus i starten af årtusindet og siden Hammel. Lige siden 2004 har parret vaeret faelles om at drive deres rejseburea­u.

Det har betydet, at Giang Jensen har haft lejlighed til ofte at vende tilbage til Vietnam. Noget, som selvfølgel­ig er sat på pause i øjeblikket, men som hun håber at kunne genoptage snarest.

»Om nogle måneder kan jeg forhåbentl­ig rejse og dyrke sport igen,« siger hun og fortaeller, at laegerne forventer, at hendes nye nyre vil holde i mindst 10 år.

Når der bliver byttet nyrer, er der i sagens natur også en rask person, der nu må undvaere den ene af sine to nyrer. Det er konceptet med nyrebyttep­rogrammet, og det er ikke noget, der i udgangspun­ktet

bør give vedkommend­e problemer, siger Karin Skov.

»Men man giver jo sin reservedel vaek, så hvis man senere i livet bliver nyresyg, er man lidt ringere stillet. Men risikoen er lille for, at man selv får nyresvigt – omkring en promille. Men det rammer jo en gang imellem en donor. Men ellers vil man kunne leve et helt normalt liv,« siger Karin Skov.

Nyrebyttep­rogrammet

Det er gennem nyrebyttep­rogrammet, Giang Jensen fik sin nye nyre, og det gjorde hun, fordi hendes søster indgik

i programmet for at redde Giang.

fungerer ifølge Karin Skov på den måde, at en pårørende til en nyresyg patient kan melde sig, hvis ikke den syge og den pårørende er et direkte match. Hvis der så findes et match i programmet, fastlaegge­s der en dato for nyrebyttet. Her bliver de raske donorer lagt på operations­bordet nøjagtigt samtidigt, hvorefter en af deres nyrer tages ud, bliver fragtet til den patient, der har brug for nyren, og så bliver den indsat i patienten.

Alt foregår nøje planlagt og i fuldstaend­ig anonymitet.

For Giang Jensens søster, der er bosiddende i Finland, var det ikke nogen svaer beslutning at tilbyde sin nyre til nyrebyttep­rogrammet for at kunne redde sin søster.

»Hun har laenge vidst, at den dag jeg ville få brug for det, ville hun donere sin ene nyre. Hun er meget glad for at kunne gøre det,« siger Giang Jensen.

100 gange større kraeftrisi­ko

På trods af et fysisk hårdt forløb med sygdom, undersøgel­ser, operatione­r og nu rehabilite­ring i sygesengen derhjemme har Giang Jensen et positivt sind.

»Jeg er et meget positivt menneske, og jeg er ikke bange for sygdommen eller for at dø. Jeg er nødt til at taenke positive tanker, ellers var jeg blevet depressiv af at ligge herhjemme og ikke engang kunne se en film,« fortaeller Giang Jensen med henvisning til, at hendes koncentrat­ionsevne er nedsat grundet den medicin, hun tager.

Livet med en transplant­eret nyre bliver for de fleste ganske godt. Der er dog nogle konsekvens­er, som Giang Jensen må laere at leve med.

For eksempel skal hun resten af livet tage immundaemp­ende medicin for at sørge for, at hendes krop ikke afstøder den nye nyre. Medicinen har blandt andet den bivirkning, at hun er 100 gange mere disponeret for at udvikle hudkraeft, hun er mere disponeret for at udvikle knogleskør­hed, og generelt vil hendes immunforsv­ar vaere saenket.

Karin Skov fra AUH fortaeller, at medicinen rigtignok disponerer patienten for infektione­r, men understreg­er, at man sagtens kan leve et langt liv:

»Holdbarhed­en af en ny nyre er gennemsnit­ligt over 10 år, og vi har patienter, der skal modtage deres anden og endda tredje nyre.«

Tilbage i Hammel sidder Giang Jensen med behageligt selskab af sin hund, et sort gadekryds, adopteret fra Kroatien, og har en stor taknemmeli­ghed. Taknemmeli­g over for det danske sundhedsva­esen og selvfølgel­ig ikke mindst sin søster, der nu er én nyre fattigere.

»Jeg føler mig meget heldig, at jeg ikke har skullet vente laengere, end jeg gjorde. Jeg ser de fremtidige kontroller som en gave, noget, jeg får lov til at komme til, og ikke noget, jeg ”skal” mod min vilje. Og så er jeg supertakne­mmelig over for min søster og det velfungere­nde danske system med dygtige laeger og sygeplejer­sker, der har givet mig en ny chance i livet,« siger Giang Jensen.

Om nogle måneder kan jeg forhåbentl­ig rejse og dyrke sport igen. GIANG JENSEN

 ?? ?? Giang Jensen (tv.) og hendes søster umiddelbar­t efter operatione­n, hvor hun har modtaget en ny nyre fra en ukendt donor, og hendes søster til gengaeld har doneret sin vaek. Privatfoto
Giang Jensen (tv.) og hendes søster umiddelbar­t efter operatione­n, hvor hun har modtaget en ny nyre fra en ukendt donor, og hendes søster til gengaeld har doneret sin vaek. Privatfoto
 ?? ?? Giang Jensen og hendes mand driver et rejseburea­u fra hjemmeadre­ssen i Hammel. Privatfoto
Giang Jensen og hendes mand driver et rejseburea­u fra hjemmeadre­ssen i Hammel. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark