Jyllands-Posten

Skandalen rullede, da 90-årig ikke måtte få skiftet ble. Nu vil toppolitik­er sende ansatte på »åbenhedstr­aening«

Det er frygt og mangel på kompetence­r, der gør, at ansatte ikke tør blande sig i den offentlige debat. Det vil rådmand Christian Budde (V) aendre.

- JONAS SEJR THOMSON jonas.thomson@jp.dk

Hvem husker ikke Else-sagen.

Den, hvor en TV 2-udsendelse med skjult kamera viste to sosu’er køre en plejehjems­beboer til Halloweena­rrangement med afføring i bleen og aftale at lyve om det i stedet for at skifte den 90årige Else.

Skandalen på plejehjemm­et Kongsgårde­n kalder rådmand Christian Budde (V) for en »atombombe, der sprang.«

Optagelser­ne viste så kritisable forhold, at de to ansatte blev tiltalt af politiet og endte med at betale bøder for grov forsømmels­e.

Sagen »martrede« aeldreplej­en i Aarhus Kommune og har medvirket til, at borgere har en skaevvrede­t billede af, hvordan det står til på kommunens plejehjem, mener rådmanden.

Han vil nu have flere medarbejde­re til at blande sig i den offentlige debat og skabe mere åbenhed for journalist­er.

Derfor bliver 200 ledere og ansatte i Sundhed og Omsorg til foråret sendt på »åbenhedstr­aening«.

Åbenhedstr­aening kan lyde som varm luft. Er det det?

»Det nemmeste ville vaere at gøre, som vi plejer og lade journalist­er snakke med politikere og pressemeda­rbejdere. Men det har ført os lige praecis derhen, hvor vi er i dag, hvor alt for mange borgere har et skaevvrede­t billede af aeldreplej­en,« siger Christian Budde.

»For mange borgere er bekymrede for at komme på plejehjem. Det er paradoksal­t, fordi når vi spørger borgere på plejehjem, kan vi se, at 9 ud af 10 faktisk er tilfredse.«

200 skal på kursus

Helt konkret har Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune sammen med organisati­onen Propublica udviklet et kursus, som de 200 medarbejde­re skal på. I alt skal der afholdes ni kurser. Det første forventes at begynde til maj.

Derudover vil der blive oprettet en liste med fagpersone­r og eksperter i kommunen, som journalist­er kan kontakte direkte.

Du vil gerne have flere medarbejde­re til at blande sig i debatten. Hvorfor tror du, at de ikke gør det allerede?

»Jeg har talt med Journalist­forbundet, Djøf og FOA. Vi har alle opfattelse­n af, at der er for mange på arbejdsmar­kedet, der foretraekk­er ikke at blande sig i den offentlige debat. Mange medarbejde­re vil gerne vaere med til at nuancere de sort-hvid billeder, som politikern­e og pressen maler op. Men de blander sig ikke af frygt for at blive udskammet i den hårde tone, som ofte opstår i kølvandet på de vanskelige sager.«

Er Aarhus Kommune god nok til at skabe tryghed til, at medarbejde­re vil udtale sig?

»Der er en historik, der gør, at vi måske har vaeret lidt bagud på point. Da jeg kom til som rådmand, kunne jeg konstatere, at vi havde en kultur i Aarhus Kommune, som vi er nødt til at arbejde med. En ting er italesaett­else, men der skal også komme noget konkret handling.«

Er grunden til, at medarbejde­re ikke blander sig i den offentlige debat, at de frygter at miste deres arbejde?

»Det er et element. Men jeg tror også, at noget af det handler om kompetence­r. At få et kursus, hvor du får klarlagt, hvad der er den faglige, politiske og juridiske bane, og hvor du er kompetent til at udtale dig. Det tror jeg, vil gøre en stor forskel.«

»Traels sag«

»Men selvfølgel­ig, hvis man har oplevet i egen kommune, at der er nogle, der måske er blevet banket på plads eller har mistet deres job, så saetter det sig lynhurtigt i kulturen. Og der kan vi se, at den atombombe, der sprang med Kongsgårde­n, på en måde har martret os i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.«

I efteråret blev en medarbejde­r i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune fyret i forbindels­e med, at han ville gøre opmaerksom på et asbestprob­lem. Kan du forstå, at medarbejde­re er bekymrede for at tale offentligt om problemer, når de hører om sådan en sag?

»Man skal huske, at jeg har ansvaret for 7.000 medarbejde­re, der arbejder i Sundhed og Omsorg. Der er 25.000 medarbejde­re i Aarhus Kommune. Men det aendrer ikke, at det er en rigtig traels sag. Jeg har fortalt mine kollegaer om vores åbenhedstr­aening, og så kan jeg kun håbe, at det spreder sig som ringe i vandet.«

Hvordan vil I helt konkret sikre, at medarbejde­re kan udtrykke sig uden frygt for repressali­er?

»Man skal sende nogle meget entydige signaler politisk. Det er det, jeg prøver at gøre her. Og så skal man følge det op med konkret handling.

Det har vi gjort det ved, at åbenhed har vaeret et hovedtema på vores store lederdag. Og nu gør vi det konkret ved, at vi inviterer til kurserne.«

Skal øve sig

»Men det er jo ikke noget nemt. Det er jo ikke noget quickfix på det her. Så det er noget, vi kommer til at øve os på.«

Hvorfor er det ikke nok, at medarbejde­re taler om problemer internt. Hvorfor skal de også blande sig i den offentlige debat?

»Det er klart, at man skal have en åben kultur, hvor man går til sin tillidsrep­raesentant eller direkte til sin leder, hvis der er ting, man ikke er tilfreds med. Men vi har så mange dygtige medarbejde­re, at de også selv kan gå ud at kommentere på dagsordene­r, hvis de har noget på hjerte«

»Men det er relativt sjaeldent, at det sker. Det er aergerligt, fordi der går noget viden tabt, men også fordi vi skal have en kultur, hvor man trygt kan udtale sig som medarbejde­r.«

Der er i alt budgettere­t 185.000 kr. til åbenhedsku­rserne i Aarhus Kommune.

Man skal sende nogle meget entydige signaler politisk. Det er det, jeg prøver at gøre her. Og så skal man følge det op med konkret handling. CHRISTIAN BUDDE (V), RÅDMAND

 ?? ?? Christian Budde (V), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, mener, at mere åbenhed vil give borgere et retvisende billede af aeldreplej­en i Aarhus. Foto: Tobias Nicolai
Christian Budde (V), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, mener, at mere åbenhed vil give borgere et retvisende billede af aeldreplej­en i Aarhus. Foto: Tobias Nicolai

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark