Jyllands-Posten

Par er kommet helt taet på naturen: »Når det blaeser 20 m/s ryster huset«

For Peter og Marie Cox er minimalism­e et nøgleord i hverdagen. De bor nemlig i tiny house, der med sine indvendige 20 kvm stiller store krav til parrets forbrug. Overvejer du at flytte i et tiny house? Peter Cox har et godt fif, han selv gjorde brug af in

- ANNE POULSEN anne.poulsen@jp.dk

Småt, men godt.

Eller – som Peter og Marie Cox selv beskriver deres hus – »det lille potentiale«.

For til trods for dets kun 20 indvendige kvm har parret indrettet sig med både sovevaerel­se, køkken, stue, walkin og vinkaelder.

Og det har, hvis Peter Cox selv skulle sige det, fungeret »upåklageli­gt« i de knap fire år, parret har boet i det såkaldte ”tiny house”, der er den gaengse definition for boliger, der er mindre end 50 kvm.

For nogle kan det synes som en umulig mission at komprimere hverdagens rammer til 20 kvm, men Peter Cox skal derimod lede laenge efter ulemper og tilsvarend­e gode grunde til at flytte i noget større.

»Vi er utrolig glade for tilvaerels­en i vores lille hus. Vi har allerede snakket om, at vi formentlig skal bo her i de naeste 10 år, hvis ikke mere – vi byggede huset med tanke på, at vi skulle kunne bo her i 20 år,« siger han.

En prøveperio­de

Tankerne om en mere minimalist­isk tilvaerels­e havde rumsteret laenge, men de slog for alvor deres første rødder, da parret rykkede ud af deres lejlighed på Nørrebro og ind i en mindre kolonihave for omtrent fem år siden.

»Vi betragtede det som en slags prøveperio­de og mulighed for at teste lignende forhold af. Efterfølge­nde tog vi på bryllupsre­jse i fem måneder. Vi rejste rundt i Asien og levede praktisk talt i vores rygsaek, hvilket jo kun var med til at understreg­e, hvor lidt vi egentlig behøvede for at fungere,« siger Peter Cox og forklarer, hvorfor der af samme grund ikke var langt fra tanke til handling, da de vendte retur til Danmark.

Og ganske kort tid efter havde de da også anskaffet sig den grønne bådvogn, der i dag fungerer som et transporta­belt fundament til huset.

»Derefter tog det fart,« fortaeller Peter Cox om det efterfølge­nde byggearbej­de, som parret selv stod for.

»Vi havde en konsulent med på sidelinjen og desuden profession­elle fagfolk til at lave alt det arbejde, der kraevede en autorisati­on.

Men ellers har vi lavet alt arbejdet selv – hver en skrue, hvert et søm -–og det til trods for, at vi ikke havde nogen erfaring. Det var en meget stejl laeringsku­rve,« husker Peter Cox og forklarer blandt andet, hvordan det var saerligt udfordrend­e at bygge et hus på hjul.

Dog har det efter sigende vaeret hele besvaeret vaerd, da et rullende hjem allerede én gang har vist sig at have haft stor betydning for parret.

»Vi har allerede gjort brug af fleksibili­teten ved at kunne flytte huset, da vi tidligere rykkede fra Djursland til Mors i forbindels­e med et jobtilbud på en højskole. På davaerende tidspunkt var der ingen ledige laererboli­ger til

Det var en meget stejl laeringsku­rve. PETER COX

os, og jeg tror helt afgjort, at vores mulighed for at tage huset med, var en stor bonus,« siger Peter Cox der i dag arbejder som friluftsve­jleder, mens Marie Cox underviser i permakultu­r på en højskole.

I dag har det firehjuled­e hus atter hjemme på Djursland, hvor det med sin gennemgåen­de traebeklae­dning naermest flyder sammen med den vilde natur, der omgiver det.

»Når det blaeser 20 m/s, ryster huset. På den måde er også vi kommet en del taettere på naturen,« griner Peter Cox.

Faerre ting, mere vaerdi

For Peter og Marie Cox var det de økonomiske og baeredygti­ge aspekter, der vejede tungest på vaegtskåle­n, da de for fire år siden besluttede at laegge livsstilen om.

»For mig handlede det meget om indrette sig efter en livsstil, hvor man økonomisk kunne tage sig nogle friheder, mens det for Marie betød meget, at vi mindskede vores aftryk og levede mere baeredygti­gt,« siger Peter Cox.

I dag sparer og besparer parret med den største naturlighe­d.

»Det kommer jo af sig selv, at man lever mere minimalist­isk, når man har indrettet sig på så få kvm. Det tvinger en til at taenke en ekstra gang over, hvad man har brug for. Jeg køber ikke bare en ny jakke, fordi den er fed, da der er formentlig ikke plads til den i skabet,« siger Peter Cox og forklarer supplerend­e, hvordan man af samme grund laerer at saette mere pris på de ting, man har:

»Når man ikke har mange ting, passer man bedre på dem, man har. Flere af vores møbler har vi også selv tilpasset huset, hvilket også betyder, at vi ikke bare lige udskifter dem.«

Overvejer du at flytte i et tiny house? Uanset årsag har Peter Cox et godt råd, som han gerne vil give videre:

»Det er en god idé at have prøvet formatet af i noget mindre permanent. Det er ikke en livsstil for alle – men jeg tror, der er rigtig mange, der vil få glaede af det,« siger han.

 ?? ?? Peter Edward Gravesen Cox bor i et tiny house med sin partner, Marie Gravesen Cox, i Kolind. Foto: Martin Thomas Ford
Peter Edward Gravesen Cox bor i et tiny house med sin partner, Marie Gravesen Cox, i Kolind. Foto: Martin Thomas Ford
 ?? ?? Peter og Marie Cox er glade for, at deres hjem har hjul – det giver dem nemlig muligheden for at flytte og tage huset med. Foto: Martin Thomas Ford
Peter og Marie Cox er glade for, at deres hjem har hjul – det giver dem nemlig muligheden for at flytte og tage huset med. Foto: Martin Thomas Ford
 ?? ?? Peter og Marie Cox har selv bygget og indrettet deres tiny house på 20 kvm. Foto: Martin Thomas Ford
Peter og Marie Cox har selv bygget og indrettet deres tiny house på 20 kvm. Foto: Martin Thomas Ford

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark