Jyllands-Posten

CO2-afgift er en afgørende svendeprøv­e for Troels Lund

CO2-afgift på landbruget er en svaer nød at knaekke for Venstre. Men en blid landing er ikke umulig.

- NIELS TH. DAHL Jyllands-Postens politiske analytiker niels.th.dahl@jp.dk

»Ja, så er det D-dag minus en,« sagde en højtståend­e Venstre-politiker, da jeg mødte ham på gangen på Christians­borg tirsdag eftermidda­g.

Han behøvede ikke at forklare krigsrefer­encen yderligere. Det stod klart, at henvisning­en handlede om den ekspertrap­port om en ny CO2-afgift på landbruget, der landede midt på bordet i dansk politik onsdag formiddag, og som skyder en uforudsige­lig og farlig politisk proces i gang.

Ingen partier har mere på spil end Venstre. CO2afgifte­n var et af de strå, der knaekkede ryggen på den tidligere formand Jakob Ellemann-Jensen, og der er stadig dyb skepsis over for effekterne for dansk landbrug i Venstres bagland.

Troels Lund Poulsen og naestforma­nd Stephanie Lose skal ganske enkelt have en aftale i hus, der kan accepteres i partiet, hvis Venstres genrejsnin­gsprojekt skal lykkes.

Det er ikke umuligt – men saerligt én saerlig person spøger i baggrunden.

Krydspres

CO2-afgiften er så vanskelig en politisk sag, fordi regeringen har sat sig selv i et meget vanskeligt krydspres.

På den ene side er det et ufravigeli­gt politisk mål for regeringen at sikre, at Danmark i 2030 får reduceret sine CO2-udledninge­r med 70 pct. Det mål er mejslet i både loven og i SVM-regeringen­s regeringsg­rundlag.

Og nu er det landbruget­s tur til at levere sin del af reduktione­rne. Ifølge de seneste officielle tal udgør landbruget­s udledninge­r en tredjedel af hele Danmarks udslip.

Men på den anden side kan det koste dyrt på andre fronter. Der er ingen enkle måder for landbruget at omlaegge f.eks. kød- og

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark