Jyllands-Posten

CO2-afgift er en afgørende ...

-

mejeriprod­uktion til mere klimavenli­ge produktion­sformer, og derfor risikerer man simpelthen i stedet at måtte skaere fødevarepr­oduktionen ned.

Det dilemma blev tegnet tydeligt op, da ekspertgru­ppen fremlagde sine konklusion­er onsdag. Formanden for gruppen, økonom Michael Svarer, slog på pressemøde­t således fast, at det ikke har vaeret muligt at lave en model, der både sikrer de nødvendige reduktione­r, og som ikke samtidig betyder, at landbruget taber arbejdspla­dser.

Den hårdeste afgiftsmod­el vil ifølge ekspertern­e betyde naesten 8.000 faerre beskaeftig­ede.

Advarslern­e mod afgiften har vaeret alvorlige fra Venstres bagland. I efteråret bl.a. fra Peter Gaemelke, der tidligere sad i partiets magtfulde forretning­sudvalg, og fra Venstres egen fødevareor­dfører, Erling Bonnesen.

Derudover presser også Inger Støjbergs Danmarksde­mokrater Venstre. I håbet om at stjaele endnu flere Venstre-vaelgere i landdistri­kterne har Støjberg tordnet mod afgiften og har så sent som i denne uge lanceret en ny annoncekam­pagne imod den.

»En krigserkla­ering mod livet i vores landdistri­kter,« kaldte Støjberg onsdag CO2-afgiften.

En landingsba­ne?

Det er alt det, der gør, at man i Venstre er klar over, at man nu går ind i et meget vanskeligt politisk forløb.

Ikke desto mindre ser man ikke helt så dystert på situatione­n, som man har gjort tidligere. Der er flere forhåbning­er, man haefter sig saerligt ved:

1

Det første og vigtigste håb hedder Troels Lund Poulsen. Formandssk­iftet i efteråret har skabt markant mere ro internt i Venstre. Baglandet har som udgangspun­kt langt større tillid til, at Troels Lund – der selv har et landbrug – vil forsøge at skaerme landbruget fra de hårdeste konsekvens­er.

Samme tillid nød Jakob Ellemann ikke – der var i baglandet dyb skepsis både over for hans forståelse af landbruget­s udfordring­er og af hans politiske tyngde til at presse Venstres maerkesage­r igennem i regeringen.

Det er ikke, fordi Troels Lund Poulsen egentlig har sagt noget substantie­lt anderledes om CO2-afgiften, end Ellemann gjorde. Men kommunikat­ion handler som bekendt ikke kun om, hvad der bliver sagt, men også om, hvem der siger det.

2

Det andet håb handler om, at reduktions­behovet på magisk vis er blevet mindre i de seneste måneder. Nye tal har nemlig vist, at de såkaldte lavbundsjo­rde i landbruget udleder mindre CO2 end hidtil antaget.

Gevinsten er allerede regnet med i ekspertrap­porten, men den betyder, at den grønne omstilling af landbruget – lidt groft sagt – bliver halvt så hård som ellers. 3

Det tredje håb knytter sig til den helt saerlige politiske proces for afgiften, som regeringen har besluttet sig for. Den har nemlig nedsat det, den kalder en ”grøn trepart”, hvor en raekke landbrugs-, erhvervs- og miljøorgan­isationer skal saette sig om det samme bord og forsøge at lande et kompromis inden sommerferi­en.

Det drejer sig bl.a. om landbruget­s interesseo­rganisatio­n Landbrug og Fødevarer, Dansk Industri, fagforenin­gen NNF, der bl.a. organisere­r slagteriar­bejdere, og Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng.

Hvis det kan lykkes at nå en enighed her, vil det tage en stor del af trykket fra både Venstre og den øvrige regering. Det er vaesentlig­t nemmere at få en afgift til at glide igennem Venstres bagland, hvis landbruget­s egen organisati­on har sagt god for den. Ligesom det også bliver svaert for venstreflø­jen i Folketinge­t at skyde en model helt ned under gulvbraedd­erne, hvis Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng – som i parentes bemaerket har det tidligere folketings­medlem fra Enhedslist­en Maria Gjerding i spidsen – er nogenlunde tilfreds.

Både landbruget og naturfredn­ingsforeni­ngen har da også meldt forholdsvi­s roligt ud oven på ekspertgru­ppens anbefaling­er, og begge steder håber man på, at en aftale kan lykkes. Det hjaelper, at Maria Gjerding og landbruget­s førstemand, Søren Søndergaar­d, har god kemi og i forvejen mødes regelmaess­igt.

Det betyder dog ikke, at det bliver let, og for Venstre er indsatsern­e høje.

Hvis Venstre ikke kan sikre en CO2-afgift, som både landbruget og dets eget bagland kan leve med, forsvinder en stor del af Troels Lund Poulsens egen begrundels­e for at vaere en del af SVM-regeringen.

Han har siden sin tiltraedel­se som formand flere gange slået fast, at Venstre er et borgerligt parti, men et borgerligt parti, der er i regering og dermed altså også kan få borgerlig indflydels­e.

Kan han fortsat trovaerdig­t sige det, hvis opfattelse­n bliver, at han tabte slaget om CO2-afgiften?

Også for Stephanie Lose er forhandlin­gerne en svaer svendeprøv­e. Hun er som det eneste medlem af regeringsl­edelsen blevet sat i spidsen for den grønne trepart, og dens succes eller fiasko vil i høj grad komme til at klaebe til hende.

Evige usikkerhed­sfaktor

For Venstre rumler endnu en usikkerhed­sfaktor i baggrunden. Den hedder Lars Løkke Rasmussen, som i højere og højere grad har brug for at markere sit parti som et selvstaend­igt parti. Moderatern­e ynder at se sig selv som den ”grønne stemme” i regeringen, men meningsmål­ingerne er gået den forkerte vej for partiet i den seneste tid. Nogle målinger har vist op til en halvering af Løkkes tropper.

For nylig kom Moderatern­e med sit helt eget landbrugsu­dspil, der stik imod regeringsp­artnernes ønsker bl.a. foreslog en saerlig forbrugera­fgift på oksekød samt lavere moms på frugt og grønt – hvilket heller ikke er regeringen­s politik.

Hvor langt kan Løkke tåle at gå med på Venstres behov for at skaerme landbruget fra de vaerste konsekvens­er? Det tør ingen give et godt bud på lige nu. Men presses Moderatern­e yderligere i målingerne, vil kompromisv­illigheden kun blive mindre.

En politisk udfordring kan hurtigt blive til en politisk krise, ikke bare for Venstre, men for hele SVM-regeringen.

Kan han fortsat trovaerdig­t sige det, hvis opfattelse­n bliver, at han tabte slaget om CO2-afgiften?

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark