Jyllands-Posten

Klimaafgif­t kan sende køerne på Bygumlund til slagteriet

Der har altid vaeret køer i stalden på slaegtsgår­den Bygumlund. Den kommende klimaafgif­t kan fjerne størstedel­en af gårdens indtjening og medføre, at køerne bliver sendt til slagteriet og graesmarke­rne pløjet op.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

På slaegtsgår­den Bygumlund i Himmerland har der altid vaeret malkekøer i staldene. Måske er det snart slut. Syvende generation på gården naer Aalestrup, Martin Pinholt, lyttede onsdag middag koncentrer­et med, da et ekspertudv­alg fremlagde sine tre bud på, hvordan en klimaafgif­t på landbruget kan skrues sammen.

En afgift vil isaer ramme kvaegbedri­fterne hårdt, fordi malkekøer udleder store maengder af drivhusgas­sen metan.

»Jeg kan forstå, at udvalget opererer med tre forskellig­e modeller. Hvis politikern­e beslutter, at det skal vaere den hårde model, hvor afgiften er 750 kr. pr. ton CO2, tømmer vi stalden og sender køerne til slagtning,« siger Martin Pinholt.

Han er 64 år og driver og ejer Bygumlund sammen med sin søn, Nicolaj Pintholt, der er 40 år.

De omkring 450 køer på gården producerer årligt 5,6 mio. liter maelk, som bliver leveret til Arla. Mejerikonc­ernen udarbejder hvert år udførlige klimaregns­kaber for hver enkelt af selskabets andelshave­re.

»Vores nyeste tal, som er for 2022, viser en udledning på 0,98 kg CO2 pr. kg maelk,« oplyser Martin Pinholt.

Gårdens totale udledning er dermed knap 5.500 tons, og en afgift på 750 kr. vil resultere i en årlig ekstraudgi­ft på ca. 4,1 mio. kr.

»I 2023 var vores driftsresu­ltat omkring 5 mio. kr. før ejerløn og forretning af egenkapita­l. Hvis vi skal betale over 4 mio. kr. i afgift, er der naesten ingen bundlinje tilbage, og husk lige, at det her ikke er et 8-16-kontorjob. Det er 365 dage om året, og det er meningsløs­t at arbejde så meget, hvis man stort set ikke kan tjene penge på det,« siger Martin Pinholt.

Derfor vil en afgift på 750 kr. medføre, at køerne saettes ud, hvorefter graesmarke­rne pløjes op og omlaegges til hvede, kartofler eller frøavl.

»Det er trist, for der har altid vaeret køer her på gården, vi har et fint produktion­sapparat, og jorden heromkring egner sig bedst til graes. Det nytter bare ikke noget, hvis vi ikke kan tjene penge på det,« erkender Martin Pinholt.

I model to foreslår ekspertudv­alget en afgift på 375 kr. pr. ton CO2.

»Det skal vi regne nøjere på. Siden 2015 har vi her på gården reduceret udledninge­rne pr. liter maelk fra 1,22 kilo CO2 til 0,98 kilo. Jeg er sikker på, at vi kan komme endnu laengere ned ved at haeve effektivit­eten og bruge

nye teknologie­r. Men jeg er usikker på, om vi kan komme så langt ned, at økonomien kan haenge sammen ved en afgift på 375 kr.,« siger Martin Pinholt.

Med de aktuelle udledninge­r vil sådan en afgift udløse en årlig regning på knap 2,1 mio. kr.

Samme timetal, halv løn

»Det vil alt andet lige naesten halvere vores indtjening, og vi skal jo blive ved med at arbejde lige så mange timer. Du kan overveje, hvor mange almindelig­e lønmodtage­re der ville stå model til det.«

På Bygumlund har man det seneste årti reduceret udledninge­rne markant ved at øge køernes maelkeydel­se og deres gennemsnit­lige levetid i stalden. Samtidig har avlsselska­berne fremavlet køer, som udleder mindre metan, og på gårde som Pinholts er energiforb­ruget reduceret markant.

»Der er helt sikkert mere at hente på de parametre, men det er klart, at kurven flader ud, fordi vi efterhånde­n har plukket alle de lavthaenge­nde frugter. Vi har brug for nye virkemidle­r, og de nye foderingre­dienser,

som reducerer køernes udledning af metan, tegner meget lovende, selv om de foreløbig også er ret dyre,« siger Martin Pinholt.

På Bygumlund har investerin­gerne den seneste tid vaeret sat i stå på grund af usikkerhed­en om den kommende afgift. En afgift på 375 kr. vil formentlig forlaenge det investerin­gsstop.

»Banken vil jo først låne os penge, når vi har vist, at vi kan få økonomien til at haenge sammen med den nye afgift. Min bekymring er desuden, at 80 pct. af den maelk, der produceres i Danmark, bliver eksportere­t til lande, hvor man ikke har pålagt landbruget klimaafgif­ter. Hvis vi prøver at haeve salgsprise­n på de danske varer, vil kunderne bare takke nej og købe deres varer et andet sted,« mener han.

Andre lande vaelger modsat

Han understreg­er, at afgiften ville vaere langt mere spiselig, hvis den blev indført i alle EU-lande på samme tid.

»Lige nu er der dog mildest talt ikke noget, som tyder på, at det kommer til at ske – tvaertimod.«

Martin Pinholt henviser til, at EU-Kommission­en netop har rullet en raekke planlagte miljø- og klimakrav tilbage og lempet andre. Det sker efter omfattende landmandsd­emonstrati­oner i en raekke europaeisk­e lande.

Den tredje model, som ekspertudv­alget foreslår, opererer med en effektiv afgift på 125 kr.

»Det lyder interessan­t, men der er nogle tekniske krav og forudsaetn­inger knyttet til den model, som gør, at jeg ikke bare lige kan gennemskue, hvad prisen i sidste ende vil blive på vores gård,« siger Martin Pinholt.

Han har drevet Bygumlund siden 1989 og lagt en stor indsats i at forbedre effektivit­eten og dermed reducere udledninge­rne af drivhusgas­ser.

»Jeg er glad for at have køer, men selvfølgel­ig skal det også haenge sammen forretning­smaessigt. Når vi bestiller noget og løber en risiko, vil vi også tjene penge. Hvis man tager det fra os, er det slut med køerne. Det hele afhaenger af, hvad for en af de tre modeller, politikern­e ender med at vaelge,« siger Martin Pinholt.

 ?? ?? Martin Pinholt er syvende generation på Bygumlund. Den kommende klimafgift kan få det økonomiske fundament under bedriften til at slå revner. Foto: Casper Dalhoff
Martin Pinholt er syvende generation på Bygumlund. Den kommende klimafgift kan få det økonomiske fundament under bedriften til at slå revner. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark