Jyllands-Posten

Den gode, den onde og den grusomme: Alle Svarer-udvalgets modeller leverer på klimamål

På et stort anlagt pressemøde midt i København afslørede Svarer-udvalget, at regeringen havde sat det i en saerdeles svaer position: Giv os en grøn omstilling, der ikke for alvor gør ondt på landbruget eller samfundets pengepung. Sådan løste det opgaven.

- ANDERS REDDER anders.redder@jp.dk gode.

Det var en svaer opgave, regeringen havde sat topøkonome­n Michael Svarer og hans ekspertgru­ppe på. Nogle ville sige naesten umulig. Dét fik Danmark for alvor at se onsdag, da ekspertern­e i Svarer-udvalget praesenter­ede deres tre bud på en CO2-afgift på landbruget.

Regeringen­s opdrag til den Aarhus Universite­t-ansatte professor og co. var nemlig på forhånd stillet som en slags gordisk klimaknude.

Lav en CO2-afgift, der:

Sikrer, at vi kommer i mål med 70 pct.målsaetnin­gen i 2030 på en måde, hvor også landbruget bidrager.

Er omkostning­seffektiv (laes: billig). Altså at vi som samfund ikke betaler en højere pris for at mindske CO2-udledninge­rne end højest nødvendigt.

Ikke slagter landbruget eller medfører, at udledninge­rne bare rykker til udlandet.

Har en geografisk og social balance. Allerede på side et i rapporten stod det sort på hvidt.

Ekspertgru­ppen var noget frem til, at »det ikke er muligt at forene alle disse hensyn fuldt ud på én og samme tid«.

Den gordiske knude kunne ikke løses. Måske er det ikke så overrasken­de, for hvis det var så nemt, ville vi ikke se vrede landmaend og traktorpro­tester rundt i Europa eller klimaaktiv­ister saette sig på vejene.

Grøn omstilling er bestemt ikke umuligt. Men den gør ondt på nogen. Hvem og hvor, det skal gøre ondt, er et spørgsmål om politik.

Via sine tre modeller afslørede Svarer-udvalget i høj grad, at det hver isaer har vindere og tabere, faldgruber og fordele.

Den gode nyhed er, alle tre sikrer, at vi når klimamålen­e.

Endda på en måde, hvor uligheden ikke stiger og uden et samlet tab af arbejdspla­dser. De job, der forsvinder i landbruget, vil nemlig opstå andre steder.

Den dårlige nyhed: at alle tre modeller betyder mindre landbrug i fremtiden.

»Lad os makse ud«

Praesentat­ionen af CO2-agiften var et fascineren­de indblik i, hvordan man med en mikstur af pisk og gulerod kan strikke omstilling­en af et erhverv sammen.

Spaendinge­n var stor, da ekspertgru­ppens seks medlemmer trådte op på scenen ved pressemøde­t i Eigtveds Pakhus i det centrale København.

»Det her må vaere danmarkshi­storiens mest sete økonomifor­elaesning,« konstatere­de Venstres mediechef, Hans Skovgaard, på X.

For at nå 70 pct.-målsaetnin­gen skal landbruget levere CO2-reduktione­r på 2,5 mio. tons i 2030.

Det kaldes mankoen.

For at nå dertil har alle tre modeller nogle faellestra­ek. Taenk på det som tre kager med samme makronbund, men forskellig­t fyld.

Før det første vil ekspertgru­ppen satse på langt mere skov. Landmaende­ne skal simpelthen have tilskud til at omdanne marker til skov, og det vil både i 2030, men isaer på sigt, have stor klimaeffek­t.

Og så er det godt for samfundet.

»Skov, det kan man godt lide,« sagde Michael Svarer, som til daglig er økonomipro­fessor på Aarhus Universite­t:

»Lad os makse ud på, hvor meget støtte man kan give til skov.«

Dertil skal man fortsat tage lavbundsjo­rde ud af drift og laegge dem under vand, så de ikke udleder CO Mest gennem tilskud, som det sker i dag.

Men ved fremover også at laegge en lille afgift på de landmaend, der fortsat dyrker deres lavbundsjo­rde, vil Svarer-udvalget saette yderligere skub i processen.

Det var makronbund­en for alle tre modeller. Så kommer vi til fyldet.

Spaghetti-kødsovs til enlig mor

Model 1 er den dyre. For landmaende­ne.

De skal betale 750 kr. for hvert ton CO2 , de udleder. Drivhusgas­ser, der stammer fra husdyr og den gødning, landmaende­ne haelder på markerne.

En så høj afgift vil tydeligvis gøre ondt. Hvert 10. job i landbruget og fødevarein­dustrien vil forsvinde, hvilket svarer til 8.000 job.

Den samlede produktion i dansk landbrug blive 15 pct. mindre, og det vil i allerhøjes­te grad gå ud over kvaeg- og svineprodu­center, hvor flere landmaend uundgåelig­t vil gå konkurs.

Desuden er der »stor risiko for drivhusgas­laekage«, skriver Svarer-udvalget.

Vi vil stadig efterspørg­e kød og maelk, men nu købe nogle af disse varer fra udenlandsk­e producente­r, hvorfor noget af udledninge­n genopstår andre steder.

Nogle husker måske, at statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) i valgkampen sagde, at hun gerne ville have en CO2-afgift, men ikke røre ved oksekød:

»En enlig mor med tre børn, som alle sammen går til fodbold, hun laver en gang imellem spaghetti–kødsovs (...). Jeg har ikke lyst til at laegge ekstra afgifter på det, jeg betragter som helt almindelig­e fødevarer«, sagde hun.

Et illusorisk udsagn, viser Svarer-rapporten.

Noget af afgiften vil ramme den enlige mor i form af dyrere fødevarer, som med model 1 kan komme til at betale 4,5 kr. mere for et halvt kg oksekød.

Alt det vil få nogen til at kalde model 1 for den grusomme model.

Hvorfor så overhovede­t overveje at vaelge den?

Fordi den for andre er den gode model.

En tur i skoven med kaeresten

Først og fremmest sikrer den flest CO2-reduktione­r, nemlig hele 3,2 mio. ton og dermed mere end hele mankoen for landbruget.

Der er også andre gevinster.

Til praesentat­ionen beskrev en jakkesaetk­laedt Michael Svarer det som en balancevae­gt og gengav metaforen på sit slideshow.

Højre side af vaegtskåle­n symboliser­ede laekageeff­ekter og tab af job i landbruget, venstre side den samlede samfundsøk­onomi.

For samfundet som hele er model 1 den

Det er nemlig klart den billigste måde at omstille landbruget på.

Statskasse­n ender i plus. Man skal ikke ud og bruge milliarder på tilskud, teknologis­ke quickfixes eller fodertilsa­etning til køer. Man får tilmed renere luft, mindre kvaelstoff­orurening af vandløb og hav samt mere skov, fordi vi får mindre landbrug.

Det har positive sideeffekt­er på folkesundh­eden og det mentale velvaere, sagde Michael Svarer:

»Mere skov giver en rekreativ effekt, fordi man kan gå ud skaere et hjerte i barken sammen med sin kaereste«.

Alle de effekter er regnet ind i skyggepris­en.

Et begreb, eksperter bruger til at beskrive, hvad det som samfund koster os at mindske udledninge­n af CO2 med et ton.

I model 1 er skyggepris­en 150 kr.

»Et meget, meget lavt tal«, sagde Michael Svarer.

Halv pris til landmaende­ne

Model 2 giver et stort bundfradra­g til landmaende­ne.

Bruger de f.eks. fodertilsa­etningsmid­ler som Bovaer, der får koen til at bøvse mindre, skal de kun betale 375 kr. i afgift pr. ton CO .

2 Det er halv pris.

”Kun” 6,1 pct. af jobbene forsvinder fra landbrug, slagterier og mejerier.

Igen skal man huske, at disse arbejdspla­dser vil opstå i andre sektorer, der udleder mindre CO2.

Men ikke nødvendigv­is samme steder, da landbruget er størst i saerligt landlige egne af Jylland. Populaert sagt kan det vaere, at unge Michelle fra Aarhus får et detailjob i byen, mens aeldre Bent mister sit job på slagteriet i Thisted.

Økonomerne er i princippet ligeglade, et job er et job. Men det betyder ikke, at politikern­e er det.

Laekagen bliver også mindre, fordi en større del af landbruget bevares i Danmark.

Klimaeffek­ten er 2,8 mia. tons CO2 – stadig nok til at levere på 2030-målsaetnin­gen.

Lille afgift, høj skyggepris

Den sidste model er mest fordelagti­g for landbruget.

Afgiften bankes i bund for de landmaend, som benytter sig af fodertilsa­etningssto­ffer og teltoverda­ekning af gyllelagre.

125 kr. skal de af med pr. ton CO2.

Effekten er logisk.

Pludselig er det under 4 pct. af jobbene i landbruget og følgeerhve­rverne, som forsvinder. Faerre landmaend vil gå konkurs, og produktion­en vil falde med 5,6 pct.

Landbruget vil ikke gå helt fri, men det vil slippe langt, langt billigere. Man vil endda stadig opfylde klimamålen­e.

Men hov, kig på skyggepris­en. Nu koster det 475 kr. for hver gang, vi skal udlede et ton CO2 mindre.

Samfundsøk­onomisk er det altså 216 pct. dyrere at gå med model 3 end 1.

Vi vil få mindre natur, mere luftforeni­ng og en højere samfundsre­gning – men flere og billigere danskprodu­cerede fødevarer og job i landbruget.

Incitament­et til landmaende­ne for at omstille sig grønne er så lavt i model 3, at Svarer-udvalget vil tvinge dem til at bruge Bovaer, fordi prisen på fodertilsa­etningsmid­let vil vaere højere end selve afgiften.

Udvalget vil tilmed have politikern­e til at bruge over en 1 mia. kr. på tilskud til pyrolyse, hvor restproduk­ter for landbruget bruges til at lave biokul.

Reaktionen på de tre modeller afhaenger af øjnene, der ser.

»En krigserkla­ering«, kaldte Inger Støjberg Svarer-rapporten på Facebook og poserede med skaereost fra Riberhus, en pakke oksekød og en liter maelk:

»Danmarksde­mokraterne kommer ALDRIG til at støtte indførelse­n af en afgift, der vil koste i tusindvis af arbejdspla­dser i vores landdistri­kter«.

Carl Valentin, SF’s landbrugso­rdfører, skrev omvendt følgende på X.

»Svarer-rapporten viser igen, at vi effektivt og billigt kan omstille landbruget. Tilmed uden store konsekvens­er for beskaeftig­elsen.«

Nu er det op til politikern­e at vaelge en model.

De skal bare blive enige om, hvilken der er den gode, den onde og den grusomme.

 ?? ??
 ?? ?? Svarer-udvalgets rapport er flere gange blevet forsinket. Onsdag blev den endelig offentligg­jort. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Svarer-udvalgets rapport er flere gange blevet forsinket. Onsdag blev den endelig offentligg­jort. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark