Jyllands-Posten

Løkkes Ecco-sko bliver i skabet, og han køber ikke flere

Mens Vesten forsøger at bremse pengestrøm­men til Putins krigskasse, opererer flere danske virksomhed­er stadig i Rusland uden at bryde de vestlige sanktioner. Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) tøver med at kommentere det. Men personligt køber han i

- JESPER KONGSTAD Jyllands-Postens korrespond­ent i Bruxelles JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk jette.maressa@jp.dk

Magasin.dk har fem slags Ecco-sko tilbage, og udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) kommer ikke til at købe et par af dem.

Hans egne står i skabet. Udenrigsmi­nisteren undlader at tage dem på og vil helt sikkert ikke købe flere.

Modsat flere vestlige kaeder som Ikea og McDonald’s valgte Ecco at blive i Rusland efter angrebet på Ukraine i februar 2022. I Danmark holder myndighede­rne løbende øje med, om danske virksomhed­er overholder alle regler og sanktioner, når det gaelder Rusland. Carlsberg har efter den russiske invasion i Ukraine frivilligt og af moralske grunde valgt at traekke sig ud af Rusland med store tab til følge. I Carlsbergs tilfaelde har russerne endda beslaglagt og overtaget Carlsbergs bryggerier i Rusland.

Men der er stadig danske virksomhed­er – erhvervsgi­ganter som Ecco og Rockwool – som er blevet. De bryder ikke med EU’s sanktioner, men kritikere mener, at de er en støtte til russisk økonomi og dermed Putins krigsmaski­ne.

Flere danske kaeder, herunder Magasin, meddelte efter Ruslands angreb, at de ikke laengere ville samarbejde med Ecco.

Skal efterleve regler

Lars Løkke Rasmussen er meget tilbagehol­dende, når han skal forholde sig til de danske virksomhed­er, som har valgt at fortsaette deres aktivitete­r i Rusland, mens de vestlige regeringer, heriblandt den danske, igennem to år har forsøgt at staekke og isolere Rusland.

Lars Løkke Rasmussen, hvad synes du om de danske virksomhed­er, som spinder guld på deres forretning­er i Rusland?

»Danske virksomhed­er skal efterleve de regler, vi saetter op. Vi kaemper for at få de staerkest mulige sanktioner i EU, og så skal de efterleves, og vi skal sørge for, at de bliver overholdt. Jeg er tilbagehol­dende med og har ikke behov for at definere eller saette en anderledes standard end den, vi saetter,« lyder svaret.

I december 2023 opfordrede Lars Løkke Rasmussen i et skriftligt citat sendt til Radio4 Morgen til, at »virksomhed­erne

nøje bør overveje, hvordan de stiller sig – også selvom det er en kompleks og vanskelig situation, de befinder sig i.«

Over for Jyllands-Posten siger han nu, at Danmark »ikke har noget at skamme sig over«, når det handler om at sikre, at sanktionsr­egimet bliver overholdt. Samtidig understreg­er han, at der er »nuancer«, og bruger herefter Rockwool som et eksempel på det. Han fremhaever blandt andet, at Rockwool har besluttet at investere de penge, som de tjener i Rusland, i Ukraine.

»Jeg ved, at det er svaert at formidle det her. Men det kommer også med nuancer. Nu peger jeg bare på, fordi jeg synes, at det trods alt skal siges, at en af de største danske civile donorer i Ukraine for tiden er Rockwool, som i et taet samarbejde med Ukraines myndighede­r er direkte engageret i at genopføre huse,

der er blevet destrueret af russiske bombardeme­nter,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Faelles spilleregl­er

Udenrigsmi­nisteren understreg­er, at han »ikke er sat til at advokere Rockwools sag«, før han fortsaette­r:

»Rockwool har truffet en ledelsesma­essig beslutning om at beskytte sine investerin­ger i Rusland, og det har det vel også gjort, fordi det har kigget på Carlsberg, som fik stjålet hele sin russiske virksomhed over en nat.«

Lars Løkke Rasmussen fastholder, at den rigtige vej frem er at få defineret nogle spilleregl­er, som er så skarpe som overhovede­t muligt, og så sikre, at alle virksomhed­er spiller efter dem.

»Så laenge de gør det, er det jo legalt, og så kan man laegge moralske vaegt ned over det, og det må folk jo gøre, som de vil hver isaer. Hvis regeringen ville forbyde det, ville vi jo tage et lovgivning­smaessigt initiativ,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Kunne du selv finde på at købe et par Ecco-sko lige nu – eller isolere dit hus med Rockwool?

»Det bliver så en meget personlig ting. Jeg har nogle Ecco-sko til at stå i skabet, hvem har ikke det? Dem er jeg meget opmaerksom på ikke at tage i brug, og jeg ville heller ikke gå ud og købe et par nu. Men det er jo min egen beslutning, og det må danskerne gøre op med dem selv, som de vil,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Kun en herresko, en Cozmo sandal, som dog kun fås i størrelse 29, er oplistet på magasin.dk og udgør de allersidst­e rester i Magasins afviklings­salg.

»Magasin samarbejde­r ikke laengere med Ecco,« står der nederst på hjemmeside­n.

I stormagasi­nerne Salling er de sidste Ecco-solgt. Og der bliver ikke bestilt flere hjem.

»Vi saelger ikke Ecco-sko,« lyder det kort og godt fra presseafde­lingen.

Men ikke alle har holdt fanen lige højt.

I juli 2023 kunne nyhedsmedi­et DetailWatc­h fortaelle, at bl.a netbutikke­n Boozt havde aendret politik fra ikke at ville saelge Ecco-sko til igen at have dem på hylderne:

»Kunden skal have friheden til at traeffe egne valg. Vi ser fortsat høj og uaendret efterspørg­sel på Eccos produkter,« lød forklaring­en dengang fra Boozt til DetailWatc­h.

Nu viser en simpel søgning, at der i hvert fald er 255 Ecco-produkter at vaelge imellem – tilmed i mange størrelser.

Også Golf Experten havde aendret politik. Den 8. april 2022 skrev butikken, at samarbejde­t med Ecco var suspendere­t »grundet Eccos holdning og den fortsatte butiksdrif­t i Rusland«. Men i juli 2023 beklagde direktør Kim Johansen, at Golf Experten ikke kunne leve op til sin egen udmelding:.

»Vi er i en konkurrenc­emaessig situation, hvor vi skal have de mest eftertragt­ede varer på hylderne. Det er Eccos golfsko fortsat,« lød det fra Kim Johansen til DetailWatc­h.

Ecco landede i 2022 et resultat før skat på 88,2 mio. euro og en fremgang i omsaetning­en på 30 pct. De russiske forretning­er eller beslutning­en om at blive i Rusland blev ikke naevnt i det 48-sider lange regnskab.

Vi kaemper for at få de staerkest mulige sanktioner i EU, og så skal de efterleves, og vi skal sørge for, at de bliver overholdt. LARS LØKKE RASMUSSEN (M), UDENRIGSMI­NISTER

 ?? ?? Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) er tilbagehol­dende, når han skal forholde sig til de danske virksomhed­er, som har valgt at fortsaette deres aktivitete­r i Rusland. Foto: Emil Agerskov
Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) er tilbagehol­dende, når han skal forholde sig til de danske virksomhed­er, som har valgt at fortsaette deres aktivitete­r i Rusland. Foto: Emil Agerskov
 ?? ?? Bronzefode­n, som er Eccos vartegn, står stadig solidt i Sønderjyll­and. I 2022 voksede Eccos omsaetning. Foto: Rikke Kjaer Poulsen
Bronzefode­n, som er Eccos vartegn, står stadig solidt i Sønderjyll­and. I 2022 voksede Eccos omsaetning. Foto: Rikke Kjaer Poulsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark