Jyllands-Posten

Avanceret elektronik har gjort bilernes sidespejle eftertragt­ede blandt tyve

Tyveri af bildele ses jaevnligt og kommer i bølger, lyder det fra politiet. Nu er det imidlertid bilernes sidespejle, som er blevet interessan­te, og det kan maerkes flere steder landet over, fortaeller en ekspert.

- MATILDE KROGSGAARD matilde.krogsgaard@jp.dk

Det startede i USA.

Derfra voksede faenomenet med tyveri af sidespejle videre til Europa – og nu er det kommet til Danmark.

Allerede i november kunne Nordsjaell­ands Politi fortaelle, at flere og flere bilister fik stjålet deres sidespejle. Siden var det Randers, hvor tyve på en enkelt nat stjal sidespejle på 15 biler, og nu er saerligt områder i og omkring Aarhus hårdt ramt. Men hvad er det, som gør netop de her spejle så attraktive? Og kan man gøre noget for at sikre sin bil mod langfingre­de tyveknaegt­e?

Ifølge Lone Otto, der er områdechef i FDM’s tekniske rådgivning, er det et nyt faenomen, at sidespejle er blevet de kriminelle­s favoritres­ervedel. Årsagen skal findes i den avancerede elektronik, som saerligt dukker frem i nye luksusbile­r som Audi, Tesla, BMW og Mercedes.

»Glassene har blandt andet teknologi som varmerefle­ksioner, nedblaende­lighed og en blindvinke­lalarm, der assisterer føreren,« siger hun og understreg­er, at det ikke er selve sidespejle­t, der er attraktivt. Det handler alene om glasset.

»For den ikke-kyndige vil det stort set ikke vaere muligt at se forskel på de nye spejle og de konvention­elle uden effekter. Derfor er det også soleklart, at den her form for kriminalit­et er organisere­t,« forklarer hun.

»Det er ikke drengestre­ger.«

De samme mønstre

Samme konklusion er man nået frem til hos Østjylland­s Politi.

I døgnrappor­ten tirsdag kunne politiet fortaelle, at man det seneste døgn havde modtaget flere end 50 forskellig­e anmeldelse­r om tyveri på biler – heraf hele 33 anmeldelse­r om tyveri af sidespejle. Onsdag var tallet steget til 63 anmeldelse­r om tyveri fra personbile­r, »herunder størstedel­en af dem i form af tyveri af sidespejle.«

»Politiet mistaenker, at der kan vaere tale om omrejsende udenlandsk­e kriminelle, hvor gerningsma­endene går målrettet efter lettilgaen­gelige og letomsaett­elige varer. I dette tilfaelde i form af sidespejle fra dyrere bilmaerker,« skriver politiet.

Faktisk er der nogle mønstre, som går igen, fortaelle Lone Otto. Tyveri af bildele er nemlig ikke en ny ting i Danmark.

»Vi har set det gennem mange år. Først var det airbags, som blev stjålet og solgt på forskellig­e markeder rundtomkri­ng. Derefter var det navigation­ssystemer og LED-lygter – og nu er det sidste nye så blevet de her sidespejlg­las.«

Årsagen til skiftet finder man i høj grad i markedet. Men derudover er det også let for tyvene at stjaele sidespejle. Let og hurtigt.

»Førhen fik folk stjålet deres store navigation­sudstyr i bilen, og det gav en frygtelig reparation bagefter. Der må man sige, at det her er meget mere simpelt, og tyvene behøver kun en sugekop. De skal ikke engang til at bryde ind i bilen.«

Af den grund kan det også vaere svaert at beskytte sig mod tyverierne – og det virker ikke engang at slå spejlene ind, fortaeller Lone Otto.

»Selvfølgel­ig bliver det mere besvaerlig­t, og det er klart, at tyvene først tager de biler, hvor sidespejle­ne ikke er slået ind. Men vil de have glasset, så tager de det.«

Et nyt problem?

For nuvaerende er saerligt bilejere i Aarhus-forstaeder­ne Åbyhøj, Brabrand og Tilst ramt af tyverierne. Alt andet lige kan man konkludere, at denne form for kriminalit­et ses oftere.

Og får man stjålet sine sidespejle, kan det blive en dyr fornøjelse at generhverv­e dem. Men det er ikke det eneste problem.

Sidespejle er nemlig ikke ubetinget en lagervare hos landets mekanikere, og det er ikke lovligt at køre uden.

»Det er sgu problemati­sk, hvis man ikke kan bruge sin bil i tre uger af den grund«, siger Lone Otto.

Hun anslår, at glassene koster mellem 2.000 og 5.000 kr. at få sat på igen. Hvis de altså er på lager – og hvis man er heldig at møde en ”god tyv” vel og maerke.

»De ”gode tyve” kan tage spejlene af uden at ødelaegge ledningsne­ttet i bilen. Bliver det ødelagt, skal bilen enten repareres, eller sidespejle­ne skal komplet skiftes – og det kan hurtigt blive en helt anden pris,« siger områdechef­en for FDM.

 ?? ?? I løbet af de seneste dage er mange sidespejle blevet stjålet, saerligt i Østjylland. Foto: Anders Holst Pedersen/Ritzau Scanpix
I løbet af de seneste dage er mange sidespejle blevet stjålet, saerligt i Østjylland. Foto: Anders Holst Pedersen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark