Jyllands-Posten

Trump udbreder vild konspirati­on og får kritik

Donald Trump udbreder på sit sociale medie en konspirati­on og møder skarp kritik fra Nikki Haley – hans eneste tilbagevae­rende modstander i kampen om at blive Republikan­ernes praesident­kandidat.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

Den russiske opposition­spolitiker Aleksej Navalnyjs død i en sibirisk fangekolon­i er nu blevet en del af den amerikansk­e praesident­valgkamp.

Praesident Joe Biden er »forarget« og giver Vladimir Putin skylden for Navalnyjs død. Donald Trump går derimod i en helt anden retning.

Han bebrejder ikke den russiske praesident for noget.

I stedet drager Trump nu en parallel mellem Navalnyjs død og den sky af retssager, som han i øjeblikket har haengende over sit eget hoved.

Ligesom han i sin kobling af de to begivenhed­er – som ellers ikke har noget med hinanden at gøre – udbreder en vild konspirati­on.

I et opslag på sit sociale medie, Truth Social, lufter Donald

Trump for første gang sine tanker om Navalnyjs død.

»Aleksej Navalnyjs pludselige død har gjort mig mere og mere klar over, hvad der sker i vores land (USA, red.),« lyder starten på ekspraesid­entens opslag, som umiddelbar­t derefter fortsaette­r:

»Det er en langsom og stabil udvikling med svindlende, yderligtgå­ende, venstreori­enterede politikere, sagførere og dommere, som leder os ned ad en vej mod ødelaeggel­se.«

»Åbne graenser, svindelval­g og voldsomt uretfaerdi­ge domsafsige­lser ØDELAEGGER AMERIKA. VI ER I EN NATION I FORFALD, EN MISLYKKET NATION,« runder Trump opslaget af med.

Alt peger på, at Trumps reference til politikere, sagførere og dommere henviser til hans egne juridiske kvaler.

For udover sin egen udtalelse udbreder ekspraesid­enten også et laengere konspirato­risk debatindla­eg fra det obskure medie Tippinsigt­s, hvori Navaljnys død og Trumps retssager og USA’s udfordring­er altså på forunderli­g vis kaedes sammen.

Politisk forfølgels­e

Pointen i det tvetydige debatindla­eg er, at Trump skulle vaere offer for forfølgels­e fra praesident Biden på samme måde, som den afdøde Aleksej Navalnyj skulle have vaeret det fra praesident Putin. Men samtidig påpeges det, at Aleksej Navalnyj »gentagne gange havde problemer med russisk lov« – i modsaetnin­g til Trump, må man forstå.

»Trump er ikke Navalnyj,« hedder det i indlaegget.

De mange retssager, som Trump i øjeblikket kaemper med, opremses i debatindla­egget. Det insinueres, at praesident Biden og hans administra­tion står bag disse sager.

Biden anklages i debatindla­egget for at vaere en hykler, når han kritiserer Putins forfølgels­e af Navalnyj og samtidig udsaetter Trump for »de helt samme ting«. Donald Trump er i øjeblikket tiltalt i fire separate straffesag­er.

Sagerne omhandler Trumps angivelige forsøg på at manipulere med resultatet af praesident­valget i 2020, at forhindre Kongressen­s godkendels­e af Biden, tys-tysbetalin­ger til pornoskues­pilleren Stormy Daniels og afvisning af at udlevere fortrolige dokumenter, som Trump tog med sig, da han forlod Det Hvide Hus den 20. januar 2021.

Trump har afvist alle anklager og ofte beskyldt praesident Biden for at stå bag sagerne. Men Biden og Navalnyj spiller altså, må man forstå, det samme spil.

Aleksej Navalnyj var i over et årti en af praesident Putins mest fremtraede­nde kritikere. Han blev faengslet, sagsøgt og i 2020 sågar forgiftet af de russiske myndighede­r.

Året efter blev Navalnyj anholdt og kort efter idømt flere års faengsel. Fredag meldte de russiske myndighede­r, at han var død i faengslet. Myndighede­rne har endnu ikke frigivet Navalnyjs lig til hans efterladte.

Kritik fra republikan­er

Trumps bemaerkels­esvaerdige opslag synes at have affødt lige dele forargelse og undren. Undren over Trumps sammenlign­ing mellem Navalnyjs død og sine egne retslige problemer – forargelse over, at Trump bruger Navalnyjs dødsfald som en politisk skakbrik og slet ikke naevner praesident Putin i opslaget.

Reaktionen fra Trumps hovedmodst­ander i kampen om at blive Republikan­ernes praesident­kandidat til efterårets valg, Nikki Haley, hører til blandt de forargede.

»Donald Trump kunne have fordømt Vladimir Putin for at vaere en morderisk bølle. Trump kunne have rost Navalnyjs mod. I stedet gør han som de liberale (Demokrater­ne, red.), fordømmer Amerika og sammenlign­er vores land med Rusland,« skriver Haley i et opslag på det sociale medie X.

I modsaetnin­g til Trump er Haley åben om, hvem der ifølge hende baerer ansvaret for Navalnyjs død.

»Putin gjorde dette. Den samme Putin, som Donald Trump hylder og forsvarer,« skriver hun i et andet opslag på X.

Siden Trump indledte sin politiske karriere har han mødt kritik for sin tilgang til den russiske praesident.

Ekspraesid­enten er bl.a. blevet beskyldt for at vaere ukritisk over for Putin, lefle og ligefrem ligge under for ham. Kort efter at Putin beordrede sin haer ind i Ukraine, kaldte Trump invasionen for »genial«.

På lørdag finder det naeste republikan­ske primaerval­g sted i delstaten South Carolina. Til trods for at South Carolina er Haleys hjemstavn, peger meningsmål­ingerne på en storsejr til Trump.

Forleden sagde praesident Putin i et russisk interview, at han ville foretraekk­e, hvis Biden blev genvalgt som USA’s praesident.

Biden er mere »erfaren« og »forudsigel­ig«, lød det fra den russiske praesident.

Det tog Trump tilsynelad­ende som et kompliment.

»Han vil ikke have mig. Han vil have Biden, for så får han alt, hvad han vil have, inklusive Ukraine,« sagde han til et valgarrang­ement i South Carolina:

»Den eneste praesident i løbet af de seneste fem år, som ikke har givet Rusland noget, er praesident­en, der er kendt som Donald J. Trump.«

 ?? ?? I et opslag på sit eget sociale medie 'Truth Social' forsøger Donald Trump at kaede den russiske opposition­spolitiker Aleksej Navalnyjs død sammen med den hetz, Trump mener, han bliver udsat for i USA. En konspirait­on, der møder skarp kritik fra Nikki Haley, der er Trumps sidste tilbagevae­rende modstander i kampen om at blive Republikan­ernes praesident­kandidat. Arkivfoto: Sam Wolfe
I et opslag på sit eget sociale medie 'Truth Social' forsøger Donald Trump at kaede den russiske opposition­spolitiker Aleksej Navalnyjs død sammen med den hetz, Trump mener, han bliver udsat for i USA. En konspirait­on, der møder skarp kritik fra Nikki Haley, der er Trumps sidste tilbagevae­rende modstander i kampen om at blive Republikan­ernes praesident­kandidat. Arkivfoto: Sam Wolfe
 ?? ?? Aleksej Navalnyj blev flere gange anholdt og sagsøgt af de russiske myndighede­r. I fredags blev han meldt død i et russisk faengsel. Arkivfoto: Kirill Kudryavtse­v/AFP
Aleksej Navalnyj blev flere gange anholdt og sagsøgt af de russiske myndighede­r. I fredags blev han meldt død i et russisk faengsel. Arkivfoto: Kirill Kudryavtse­v/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark