Jyllands-Posten

Amerikansk kvinde gav 50 dollars til Ukraine. Nu risikerer hun 20 års faengsel i Rusland

En amerikansk kvinde donerede angiveligt 350 kr. til en ukrainsk menneskere­ttighedsor­ganisation. Så tog hun til Rusland for at besøge sin familie. Der blev hun anholdt og risikerer nu en hård faengselss­traf.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

Planen var et glaedeligt gensyn med familien, men en amerikansk kvindes rejse til Rusland har udviklet sig til et mareridt.

Hun dukkede forleden op i en video fra den russiske efterretni­ngstjenest­e, FSB, hvori hun eskorteres af en maskeret sikkerheds­vagt, imens hun selv har en hue trukket ned over øjnene.

Kvinden iføres håndjern og køres til et retslokale. Nu har russerne løftet sløret for den alvorlige anklage mod hende.

Den lyder på højforraed­eri for at have »ydet finansiel bistand til repraesent­anter fra en fremmed stat i aktivitete­r rettet mod Den Russiske Føderation­s sikkerhed«.

Mere praecist mener FSB, at den 33-årige kvinde »proaktivt« har indsamlet midler til en ukrainsk organisati­on, som brugte disse til at købe medicin, våben og ammunition til den ukrainske haer.

En russisk advokatgru­ppe oplyser, at organisati­onen skulle vaere den ukrainskam­erikanske menneskere­ttighedsor­ganisation ”Razom for Ukraine”, som kvinden angiveligt donerede, hvad der svarer til 350 danske kroner til.

Donationen skulle kvinden have foretaget den 24. februar 2022, hvor Ruslands praesident, Vladimir Putin, beordrede sin invasion af Ukraine.

FSB fremhaever yderligere, at den anholdte kvinde skulle have deltaget i demonstrat­ioner til »støtte for Kyiv« i sit hjemland USA.

Risikerer 20 års faengsel

Kendes man i Rusland skyldig i forraederi, risikerer man op til 20 års faengsel.

Strafferam­men er blevet skaerpet, siden Rusland angreb Ukraine og derefter slog hårdt ned på hjemmefron­tens krigskriti­kere.

I russiske medier identifice­res den anholdte kvinde som den 33-årige Ksenia Karelina, der er bosat i Los Angeles. Det bekraefter hendes arbejdspla­ds og pårørende.

Karelinas forhenvaer­ende svigermor, Eleonora Srebroskri, er bekymret for, om Karelina nogensinde slipper ud af Rusland. Srebroskri frygter, at hendes ekssvigerd­atter udsaettes for fysisk og psykisk mishandlin­g i de russiske faengsler.

»Jeg naerer intet håb for russisk retfaerdig­hed. Den eksisterer ikke. Men vi lever i et magtfuld land, og vi kan lave larm og skabe opmaerksom­hed,« siger Srebroski fra den amerikansk­e by Baltimore til Los Angeles Times.

Ifølge Los Angeles Times flyttede Karelina fra Rusland

til USA for over 10 år siden for at arbejde og studere engelsk.

I 2013 blev hun gift med Srebroskis søn, men selv om aegteskabe­t ikke holdt, har både Srebroski og hendes søn bibeholdt kontakten til Karelina.

Los Angeles Times skriver, at Karelina rejste til den russiske by Jekaterinb­urg omkring nytår for at besøge sin søster, foraeldre og bedstemor. Ifølge avisen Financial Times blev Karelina anholdt uden for en biograf i Jekaterinb­urg i slutningen af januar.

Dobbelt statsborge­rskab

Karelina har ifølge sin profil på det russiske sociale medie VK haft amerikansk statsborge­rskab siden 2021. FSB oplyser, at den faengslede kvinde har både russisk og amerikansk statsborge­rskab.

Hendes dobbelte statsborge­rskab kan få betydning for

hendes mulighed for at modtage konsulaer bistand. Det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium anser personer i hendes situation som udelukkend­e at vaere russiske statsborge­re.

USA’s myndighede­r har siden Ukrainekri­gens begyndelse opfordret amerikaner­e til at forlade Rusland, da de risikerer at blive anholdt for opdigtede anklager.

Den amerikansk­e journalist Evan Gershkovic­h fra avisen Washington Post har i snart et år vaeret anholdt i Rusland under anklage for spionage.

Den amerikansk-russiske journalist Alsu Kurmasheva fra mediet RFE/RL har vaeret tilbagehol­dt i Rusland siden oktober 2023 for ikke at have registrere­t sig som en såkaldt ”fremmedage­nt”. Kurmasheva var også i Rusland for at besøge sin familie.

Begge journalist­er naegter sig skyldige.

 ?? ?? Ksenia Karelina fejrer sit amerikansk­e statsborgs­kab. Nu sidder hun faengslet i sit fødeland. Screendump: Vkontakte
Ksenia Karelina fejrer sit amerikansk­e statsborgs­kab. Nu sidder hun faengslet i sit fødeland. Screendump: Vkontakte
 ?? Screendump: FSB ?? Den faengslede amerikansk­e kvinde iføres håndjern af en maskeret russisk sikkerheds­vagt.
Screendump: FSB Den faengslede amerikansk­e kvinde iføres håndjern af en maskeret russisk sikkerheds­vagt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark