Jyllands-Posten

Fem familier kostede kommune 30 mio. kr. på et år

Københavns Kommune brugte knap 30 mio. kr. på fem familier alene i 2022. »Min klare fornemmels­e er, at det sker i mange kommuner landet over,« siger aarhusians­k rådmand.

- MAGNUS HELMS magnus.helms@jp.dk

Københavns Kommune brugte 7,3 mio. kr. på én familie i 2022. Det viser en aktindsigt som mediet Københavnl­iv har fået. Den opregner de fem familier, som socialområ­det havde størst udgifter til i 2022. I alt 29.829.030 kr. blev der brugt på de fem dyreste familier. Pengene er ifølge kommunen primaert blevet brugt på opholdsste­der for børn. Faelles for familierne er, at kommunen definerer dem som »kriminalit­etstruede«.

En lignende sag var for få måneder siden fremme i Aarhus Kommune. Her havde én familie kostet kommunen 64 mio. kr. siden 2009. Beløbet var, ligesom i Københavns Kommune, kun udgifter til sociale indsatser, vel at maerke hos en familie med en lang kriminel løbebane.

Rådmanden for sociale forhold og beskaeftig­else i Aarhus Kommune, Anders Winnerskjo­ld (S), er ikke overrasket over det nye tilfaelde af store udgifter til udsatte familier.

»Min klare fornemmels­e var i forvejen, at det ikke alene var et problem i Aarhus Kommune. Det er derfor vigtigt at vi stiller endnu skarpere på, hvordan vi griber ind overfor de her familier,« siger han, der på X understreg­er, at det er et »klart fokusområd­e i 2024.«

En del af kritikken mod kommunerne­s store udgifter kommer fra Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøk­onomi ved Vive. Han peger overfor Københavnl­iv på en stor udfordring for landets kommuner i denne sammenhaen­g. Han ser, at markedet for opholdsste­der og andre dyre poster indenfor socialområ­det er drevet af private aktører, der mangler konkurrenc­e:

»Derfor får man en prissaetni­ng, som man ikke kan saette spørgsmåls­tegn ved, og det bliver dyrt. Det ville vaere godt, hvis nu det offentlige selv kunne producere noget og sikre en tilstraekk­elig maengde tilbud,« siger Jakob Kjellberg til KøbenhavnL­iv.

Den udlaegning kan rådmand Anders Winnerskjo­ld nikke genkendend­e til. Han påpeger dog, at kommuner ikke kan vente med at gribe ind, til det gode tilbud kommer. Rådmanden påpeger, at kommunerne­s forening, KL, og staten snart skal forhandle økonomiske aftaler, hvor takstlofte­r for private aktører indenfor socialområ­det er på dagsordnen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark