Jyllands-Posten

Vingegaard-fravalg har skabt mindelser om en anden omdiskuter­et kåring

Danmark står midt i en historisk tid for cykelherre­rne, og derfor kan der opstå et omdiskuter­et valg som det, der denne gang gik ud over Jonas Vingegaard.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Afgørelsen er allerede blevet sammenlign­et med dengang, hvor Richard Møller Nielsen måtte spørge sig selv, hvad mere han kunne have gjort.

Fynboen havde ført de danske fodboldher­rer frem til EM-guldet i 1992. Han var blevet kåret som verdens bedste traener af det anerkendte fodboldmag­asin World Soccer.

I Danmark blev landstraen­eren imidlertid ikke haedret med en lignende pris – faktisk lykkedes det heller ikke at blive årets fynbo, da titlen i stedet gik til gårdejer Jens Bjørn for »indsamling af brugte landbrugsm­askiner til Estland«.

Tiden vil vise, om kåringen som årets mandlige danske cykelrytte­r vil blive trukket frem på samme måde om 32 år.

I løbet af den forgangne saeson har Jonas Vingegaard vundet verdens største cykelløb ved at forsvare sin titel i Tour de France. Den 27årige cykelrytte­r har ligeledes erobret etapeløben­e Baskerland­et Rundt og Criterium du Dauphine, der er rangeret på det højeste niveau i cykelverde­nen, ligesom han hentede to etapesejre og endte på en samlet andenplads i den spanske grand tour, Vuelta a España.

Den første dansker

Som den første dansker opnåede han at blive udråbt som verdens bedste mandlige cykelrytte­r anno 2023 med Velo d’Or-kåringen efter en jury-afstemning, hvor Jyllands-Posten stemte sammen med flere andre internatio­nale medier.

Siden da har medlemmern­e af Danmarks Cykle Union (DCU) haft mulighed for at give deres mening til kende. Mens Cecilie Uttrup Ludwig modtog prisen som den bedste danske kvindelige cykelrytte­r, faldt valget blandt herrerne på Mads Pedersen, der modtog prisen tirsdag aften.

Lidl-Trek-stjernen oplevede karrierens hidtil bedste saeson i 2023 med bl.a. en etapesejr i Giro d’Italia, Tour de France, Paris-Nice samt triumfen i endagsløbe­t Bemer Cyclassics og den samlede sejr i Postnord Danmark Rundt. Undervejs blev det tilmed til topplaceri­nger i forårsklas­sikerne MilanoSanr­emo, Flandern Rundt og Paris-Roubaix, ligesom han blev nummer fire ved VM.

Med andre ord er det berettiget at fremhaeve lige netop ham for sit bidrag til et historisk godt år, der efterlod Danmark på en andenplads på verdensran­glisten kun overgået af Belgien.

Alligevel har kåringen skabt debat på de sociale medier, hvor bl.a. den føromtalte sammenlign­ing med Richard Møller Nielsen er blevet fremhaevet.

Forvaente fans

Det virker formålsløs­t at spekulere i, om f.eks. Tour de France-mesterens afbud til det danske landshold ved de seneste udgaver af VM har haft en indflydels­e på, at DCU-folket nu har set bort fra Jonas Vingegaard. Som før naevnt er meritterne i sig selv nok til at anerkende Mads Pedersen. Sammenlign­ingen er glaedens tyv og alt det der.

Det mest positive ved diskussion­en er, at den overhovede­t kan opstå. At der kan opstå tvivl om, hvorvidt man er Danmarks bedste, når andre har kåret én som verdens bedste.

Til sammenlign­ing blev Frank Høj udvalgt som den bedste danske cykelrytte­r i 2000 efter at have vundet det belgiske endagsløb Le Samyn.

Uden at forklejne den slags resultater er der forskel på det og så sejrene i nogle af verdens største løb, som de danske fans efterhånde­n er blevet forvaente med.

I 2021 blev Kasper Asgreen f.eks. ikke valgt som årets rytter i Danmark trods sine sejre i bl.a. forårsklas­sikeren Flandern Rundt. Dengang tilfaldt aeren Jonas Vingegaard efter andenplads­en i Tour de France-debuten, ligesom han fik prisen efter sin Tour-triumf året efter.

Nu har han selv erfaret, hvor svaert det kan vaere at blive kåret som den bedste i Danmark – ligesom det skete for Richard Møller Nielsen i 1992.

Det mest positive ved diskussion­en er, at den overhovede­t kan opstå.

 ?? ?? Mads Pedersen (tv.) og Jonas Vingegaard (th.) har ført an i en historisk tid for Danmark. Foto: Jonathan Damslund
Mads Pedersen (tv.) og Jonas Vingegaard (th.) har ført an i en historisk tid for Danmark. Foto: Jonathan Damslund
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark