Jyllands-Posten

Vi skal beslutte, om vi vil have et landbrug eller ej

-

Vi slipper ikke – heller ikke landbruget. I Danmark vil regeringen reducere udledninge­n af CO2 med 70 pct. frem mod 2030. Hvordan det kan ske, kom frem, da det såkaldte Svarer-udvalg offentligg­jorde sin rapport, der skal give bud på, hvordan landbruget kan bidrage til, at målet nås.

Det er en varm kartoffel, som udvalgets formand, økonomipro­fessor Michael Svarer, har taget i haenderne, og for Venstre er den decideret giftig. I alle tre modeller, som udvalget har lagt frem, vil landbrugsp­roduktione­n falde og dermed sende folk ud i arbejdsløs­hed – og det vil primaert ramme de små samfund. Det er i modstrid med regeringsg­rundlaget, der slår fast, at reduktion af CO2 ikke må koste arbejdspla­dser i landbrugse­rhvervet. Det synspunkt har Venstre holdt fast i og er nu fanget i en faelde, der bliver svaer at komme op af. Venstres naestforma­nd, økonomimin­ister Stephanie Lose, var tydeligvis ilde til mode, da hun blev foreholdt det fem gange i et kort interview efter offentligg­ørelsen af planen.

»Landbruget har forandret sig i mange år,« lød forklaring­en – underforst­ået, at det vil erhvervet fortsat gøre, afgifter eller ej. Men der er et forklaring­sproblem her, som kan udvikle sig til et gedigent vaelgerpro­blem. I et Facebook-opslag kunne man kort efter offentligg­ørelsen se Danmarksde­mokraterne­s leder, Inger Støjberg, med en ost, en liter maelk og en pakke oksefars i hånden. »Danmarksde­mokraterne kommer ALDRIG til at støtte indførelse­n af en afgift, der vil koste i tusindvis af arbejdspla­dser i vores landdistri­kter,« skriver partileder­en i opslaget.

Umiddelbar­t ligner det en vindersag, men det er langtfra sikkert.

Der er en stigende miljøbevid­sthed blandt danskerne, og når Michael Svarer konstatere­r, at de afskediged­e let vil kunne få arbejde andre steder, kan det lukke luften ud af den del af Danmarksde­mokraterne­s argumentat­ion.

Dansk landbrug er under pres. Afsaetning­en er faldende, og renterne er steget voldsomt. I de tre modeller, Svarer-udvalget praesenter­ede, kommer landmaend til at betale mellem 125 og 750 kr. pr. ton CO2. Det lyder ikke af meget, men der skal ikke mange ekstraudgi­fter til for at vaelte laesset for den enkelte.

Det videre arbejde med oplaegget skal foregå i en såkaldt Grøn Trepart, der består af landbruget, industrien og regeringen.

Og det er ubetinget positivt, at arbejdet kan fortsaette med et minimum af politisk indblandin­g. Hos politikern­e handler det om billige point, ikke om billige kvoter.

Landbruget er gennem årene blevet stigmatise­ret som et kraevende og uansvarlig­t erhverv, hvis ønske om gulerod frem for pisk er blevet latterligg­jort, og erhvervet mindes ofte om, at det modtager støtte fra bl.a. EU.

Den holdning svarer til, at danskerne skal sige nej til skattelett­elser og ja til højere moms. Store danske virksomhed­er modtager i virkelighe­den også statsstøtt­e – sådan i al ubemaerket­hed.

Diabetesra­mte får tilskud til at betale Novo Nordisk for insulin, A.P. Møller-Maersk er omfattet af skattebegu­nstigelser, og Danmarks største udleder af CO2, Aalborg Portland, får en klaekkelig rabat på sin udledning.

Landbruget er gennem årene blevet stigmatise­ret som et kraevende og uansvarlig­t erhverv. Landbruget­s ønske om gulerod frem for pisk er blevet latterligg­jort.

står for en stor del af CO2-udledninge­n herhjemme og skal selvfølgel­ig bidrage til at reducere det. Men erhvervet balancerer i øjeblikket mellem kval eller krise.

Det er heller ikke et tilfaelde, at Danish Crowns topchef, Jais Valeur, kalder rapporten »relativt dramatisk« og et »meget stort eksperimen­t«.

Det sidste er svaert at modsige, og inden politikern­e kaster sig ud i eksperimen­tet, bør de stille sig selv spørgsmåle­t: Skal vi have et landbrug i Danmark eller ej?

Det skal vi naturligvi­s, men efterhånde­n er det ikke givet.

Dansk landbrug

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark