Jyllands-Posten

Kender højrefløje­ns populisme ingen graenser?

- LUDVIG GOLDSCHMID­T Kandidat til Europa-Parlamente­t (Ø)

kandidat nummer et og to til Europa-Parlamente­t, Henrik Dahl og Mads Strange, har kastet sig ud i et uvaerdigt og aerlig talt farligt angreb på FN’s institutio­ner. Et kynisk forsøg på at indtage et ledigt standpunkt i jagten på hurtige likes og i processen undergrave tilliden til verdenssam­fundet. Nogen gange er der bare en grund til, at det ledige standpunkt er ledigt.

For det er overrasken­de, at et parti, der bejler til at blive leder af blå blok, har så ekstreme holdninger til FN.

FN har i mere end 75 år vaeret en afgørende institutio­n for verden. FN har discipline­ret en verden med supermagte­r, der besidder atomvåben nok til at udslette alt liv på Jorden, til at mødes i et uperfekt diplomatis­k system. Som Dag Hammarskjö­ld, en af FN’s tidligere generalsek­retaerer, så fint udtrykte det, er FN ikke skabt til at bringe mennesket til himlen, men for at redde os fra helvedet.

Men FN er mere end det. Organisati­onen er et vidtforgre­net netvaerk af institutio­ner, som varetager fuldstaend­igt afgørende opgaver.

Det internatio­nale klimaagent­ur, der holder øje med klimaforan­dringerne, og de COP-møder, som verdens lande mødes til for at enes om klimahandl­ing, er FN-organer.

Den internatio­nale domstol, der på et sagligt og objektivt grundlag kan holde stater til ansvar for forbrydels­er mod menneskehe­den, er et FN-organ.

Menneskere­ttighedern­e

er vedtaget i FN. Uden FN, ingen menneskere­ttighedsko­nvention. Og uden det internatio­nale samfunds formelle forpligtel­ser vil der absolut ingen mulighed vaere for at holde forbryderr­egimer ansvarlige for at kraenke deres egen befolkning­er. Det er de barske realiteter, hvis Liberal Alliances populistis­ke verdenssyn vinder.

Betyder det, at FN er pletfri? Selvfølgel­ig ikke. De israelske anklager mod 12 FN-ansatte i den palaestine­nsiske flygtninge­organisati­on, som angiveligt skulle have deltaget i terrorangr­ebet mod Israel den 7. oktober sidste år, skal tages dybt alvorligt og undersøges.

Men det er simpelthen proportion­sløst at ville vende ryggen til FN på grund af en anklage mod 12 medarbejde­re. Det er ligefrem decideret frastødend­e, at Liberal Alliance i sin iver for at traekke taeppet vaek under et FN-organ totalt ignorerer den humanitaer­e katastrofe af ufattelige proportion­er, som lige nu udspiller sig i Gaza.

til Europa-Parlamente­t har vi et stort ansvar for ikke at undergrave tilliden til internatio­nale organisati­oner i jagten på billige point og det ledige standpunkt. Det er praecis det ansvar, som Dahl og Strange har svigtet ved at kalde FN for »bundrådden« og en »idiotorgan­isation«. Det må derfor vaere op til de voksne og ansvarlige partier at vaerne om de internatio­nale organisati­oner netop i en tid med tiltagende ustabilite­t.

Som kandidater

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark