Jyllands-Posten

EU-eliten vil udvikle EU til en militaerun­ion. Det må den ikke få held med

- ANDERS PRIMDAHL VISTISEN MEP, (DF)

Europas politiske elite har for alvor taget hul på sin mangeårige ambition om at udvikle EU til en egentlig militaerma­gt, der opererer på et overstatsl­igt plan uden om Nato-samarbejde­t.

Praesident­en for Europa-Parlamente­t, Roberta Metsola, har således opfordret til at opruste EU militaert og opnå strategisk militaer autonomi, der gør EU til en forsvarsun­ion. Samtidig har formanden for den største gruppe i Europa-Parlamente­t, Manfred Weber (EPP), udtalt, at EU bør opbygge et handlekraf­tigt europaeisk forsvar, der opererer uafhaengig­t af USA, fordi vi angiveligt ikke kan regne med amerikaner­nes støtte til Europas forsvar.

Også i Danmark har udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen laenge advokeret for at afskaffe vetoretten i EU’s forsvars- og udenrigspo­litik. Nu har han også foreslået at oprette en EU-kommissaer for forsvarsin­dustrien, et forslag, der støttes af EU’s øverste chef, Ursula von der Leyen.

Det er glaedeligt, at politikere som Lars Løkke, von der Leyen,

Metsola og andre fra den europaeisk­e elite endelig har indset behovet for militaer oprustning. Den manglende investerin­g i forsvaret, både i Danmark og i andre europaeisk­e lande, har nemlig vaeret uansvarlig, og det har vaeret uacceptabe­lt, at vi efterlod regningen for Europas og Vestens forsvar hos amerikaner­ne.

forstemmen­de og bekymrende, at det eklatante svigt af Europas forsvar, som EUeliten har ladet stå på i flere årtier, nu misbruges af selvsamme opportunis­tiske EU-politikere til at udvide EU til en veritabel militaerun­ion, der opererer med »strategisk autonomi«, som førnaevnte praesident

Det er imidlertid

Metsola kalder det.

Ikke fordi de lande, der tilsammen udgør EU, ikke bør samarbejde militaert i forhold til at inddaemme truslen fra Rusland. Men fordi EU har vist sig hamrende inkompeten­t og uduelig, når det kommer til større, graenseove­rskridende udfordring­er, og fordi EU lider af et kaempe demokratis­k underskud, idet unionen de facto ledes af en elitaer osteklokke af ikke-valgte dommere, bureaukrat­er og politikere, som ingen føling har med de almindelig­e europaeisk­e befolkning­er.

med de andre EU-lande, og det bør foregå i Natoregi. Der er ingen grund til, at vores militaere engagement­er ikke inkluderer lande som Storbritan­nien,

Vi bør samarbejde

USA og Canada, som vi deler vigtige militaere og geopolitis­ke interesser med, selvom de ikke er EU-lande.

Derfor er det tudetosset at sende et signal til vores allierede på den anden side af Atlanten om, at vi ikke vil forpligte os til Nato, men i stedet vil arbejde hen imod militaer uafhaengig­hed, hvor vores tropper kan sendes i krig med EUflag på skulderen.

opsigtsvae­kkende meldinger om, at USA ikke bør føle sig forpligtet til at overholde musketered­en over for de lande, der ikke overholder forpligtel­sen om at investere minimum 2 pct. af bnp på forsvaret, snarere give anledning til øget investerin­g i Nato blandt de slaekkende

Tvaertimod bør Trumps

medlemslan­de end forargelse over og kritik af praesident­kandidaten.

Selv har jeg af den grund besluttet af deltage i den vigtige amerikansk­e CPAC-konference for Republikan­erne i denne uge, som i anledning af det kommende praesident­valg kan blive et saerdeles spaendende arrangemen­t i forhold til netop USA’s militaere engagement­er og forhold til Europa.

For det er helt afgørende, at vi – som europaeisk­e lovgivere – viser amerikaner­ne, at vi vil det transatlan­tiske samarbejde. At vi vil forpligte os til Nato, investere i Vestens faelles forsvar, og at vi ikke vil fraktioner­e verdens staerkeste forsvarsal­liance, som vi heldigvis er en del af.

Der er ingen grund til, at vores militaere engagement­er ikke inkluderer lande som Storbritan­nien, USA og Canada, som vi deler vigtige militaere og geopolitis­ke interesser med, selvom de ikke er EU-lande.

 ?? ?? Det er tudetosset at sende et signal til vores allierede om, at vi ikke vil forpligte os til Nato, men arbejde mod militaer uafhaengig­hed, hvor tropper kan sendes i krig med EU-flag på skulderen, mener Anders Primdahl Vistisen. Arkivfoto: Ernst van Norde
Det er tudetosset at sende et signal til vores allierede om, at vi ikke vil forpligte os til Nato, men arbejde mod militaer uafhaengig­hed, hvor tropper kan sendes i krig med EU-flag på skulderen, mener Anders Primdahl Vistisen. Arkivfoto: Ernst van Norde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark