Jyllands-Posten

Gør profession­suddannels­erne attraktive

Der er i forbindels­e med universite­tsaftalen fra juni sidste år enighed om at prioritere 200 mio. kr. ekstra fra 2025 stigende til 300 mio. kr. ekstra årligt i 2030 og frem til profession­suddannels­erne. Det er en god start, men langtfra nok.

- NANNA HØJLUND Naestforma­nd, FH DORTHE BOE DANBJØRG Forkvinde, Dansk Sygeplejer­åd REGITZE FLANNOV

Forkvinde, undervisni­ngsudvalge­t, Danmarks Laererfore­ning

LASSE BJERG JØRGENSEN

Hovedkasse­rer, BUPL

MARIE SONNE

Forbundsna­estformand, Socialpaed­agogerne DITTE BRØNDUM

Naestforkv­inde, Dansk Socialrådg­iverforeni­ng

I fagbevaege­lsen har vi laenge prøvet at råbe politikern­e op, når det gaelder rekrutteri­ngs- og fastholdel­sesudfordr­ingerne på velfaerdso­mrådet. Mange steder i landet er der allerede nu mangel på fagprofess­ionelle, som skal tage sig af vores børn, unge, syge og udsatte. Det er en udfordring, der vil blive større i takt med den demografis­ke udvikling, hvor der kommer flere børn og aeldre – og faerre unge. Derfor må og skal vi også på tvaers af politikere, fagbevaege­lse og arbejdsgiv­ere arbejde for, at profession­suddannels­erne bliver endnu mere attraktive.

Nok har politikern­e anerkendt udfordring­erne, men løsningern­e har ladet vente på sig. Derfor er det positivt, at Christians­borg nu er ved at vågne op til dåd: Først kom regeringen­s lønløfte for udvalgte medarbejde­rgrupper, og inden laenge kommer en reform af profession­suddannels­erne. En reform, som vi i fagbevaege­lsen har store forventnin­ger og ønsker til.

en gammel nyhed, at alt for få søger ind på de store profession­suddannels­er, men det burde rydde forsider, når der en gang om året kommer nye søgetal, som i årevis har vaeret dalende, for det har vidtraekke­nde konsekvens­er for alle i det danske samfund. Alene på uddannelse­rne til

Det er efterhånde­n

paedagog og sygeplejer­ske er der et fald på henholdsvi­s 27 og 29 pct. fra 2019 til 2023, og det kan få konsekvens­er for børn i dagtilbud, udsatte mennesker og mennesker med udviklings­handicap på bosteder så vel som borgere og patienter i kommuner og på sygehuse. Vi ved nemlig, at det har betydning for kvaliteten af de enkelte velfaerdso­mråder, om der er nok medarbejde­re med relevant faglig uddannelse.

Uddannelse­rnes udfordring­er forstaerke­s yderligere af, at alt for mange af de studerende, som vaelger en af de fire store profession­suddannels­er, falder fra igen. Frafald er ikke nødvendigv­is en dårlig ting. Hvis man har taget et forkert valg, kan det vaere klogt at vaelge

om. Men dykker man ned i frafaldet, viser tal fra AE, at flere nu falder fra senere i uddannelse­sforløbet. Hvor det i 2010 var 20,9 pct., der faldt fra inden for tre år, så er det steget til 23,9 pct. blandt dem, der startede i 2017. Det tyder på, at der er noget, der ikke haenger sammen.

fra Danmarks Evaluering­sinstitut fra august 2023 af de studerende­s oplevelser af praktikken kan give en del af svaret. Undersøgel­sen viser nemlig, at en stor del af de studerende har svaert ved at koble teori og praksis, og at nogle endda mister lysten til at arbejde i fagene efter at have vaeret i praktikfor­løb. Det skal tages alvorligt!

En analyse

Endelig er det en vaesentlig udfordring, at alt for mange af de nyuddanned­e forlader profession­erne igen. Det kan der vaere mange årsager til. Arbejdsmil­jøet skal selvsagt vaere på plads, men det kan også handle om, at uddannelse­rne ikke i tilstraekk­elig grad klaeder de studerende på til den virkelighe­d, de kommer ud i, eller at man savner bedre muligheder for faglig udvikling, herunder efter- og videreudda­nnelse.

traek, hvis vi skal aendre udviklinge­n i søgetal, frafald og fravalg af profession­erne. Det kraever, at vi får gjort uddannelse­rne endnu mere attraktive for de uddannelse­ssøgende, og det skal ske i et taet samarbejde mellem politikere, udbydere af profession­suddannels­erne, arbejdsgiv­ere og arbejdstag­ere.

Arbejdet om en ny laererudda­nnelse, hvor de første studerende begyndte i august 2023, har vist styrken ved et grundigt og taet samarbejde på tvaers af de centrale aktører. Men hvis vi skal sikre flere laerere, paedagoger, socialpaed­agoger, sygeplejer­sker, socialrådg­ivere m.fl. til vores faelles velfaerd, så skal profession­suddannels­erne bredt set vaere attraktive for de studerende. Derfor er det vigtigt at styrke det, der allerede fungerer godt i uddannelse­rne, og forbedre der, hvor der er brug for det.

Det kraever for det første mere kvalitet i uddannelse­rne og relevant fagligt indhold. Det kan f.eks. vaere i form af flere undervisni­ngstimer, mere underviser­kontakt, øvelseslok­aler og mere individuel vejledning, som alt sammen skal understøtt­e profession­sidentitet­en gennem hele uddannelse­n.

Det er et langt, sejt

er det helt afgørende, at vi styrker sammenhaen­gen mellem teori og praksis. Det indebaerer også, at praktikken får et kvalitetsl­øft og opleves som en helt central del af uddannelse­rne. Her har kommunerne og regionerne et stort medansvar. Derfor skal vi også turde stille krav til praktikken. Praktikvej­ledningen skal have et kaempe kvalitets-nyk op med krav om uddannede praktikvej­ledere og løbende kvalitetss­ikring af praktikste­derne, så praktikken bliver et reelt laeringsru­m.

For det andet

Uddannelse­sinstituti­onerne og praktikste­derne skal i langt højere grad samarbejde for at styrke sammenhaen­gen mellem teori og praktik. Det kan bidrage til at mindske frafald undervejs i uddannelse­sforløbet, ligesom det kan forbedre overgangen til arbejdsliv­et.

En god overgang mellem uddannelse og job kan også sikres ved, at der etableres introdukti­onsforløb, hvor den nyuddanned­e får en erfaren faglig kollega som mentor i det første år i stillingen. Det vil understøtt­e en staerkere tilknytnin­g til faget og muligheden for at bringe nye viden i spil.

attraktive og tydelige karriereve­je for alle profession­suddannels­er, fordi de unge er optaget af ikke at ende i et fag, hvor dørene lukkes for karriereud­vikling.

Det kraever bedre muligheder for efter- og videreudda­nnelse og karrieresp­or ind i profession­erne. Med trepartsaf­talen om efter- og videreudda­nnelse fra september 2023 fik profession­suddannede bedre muligheder for at efteruddan­ne sig, men vi skal gøre endnu mere for at sikre reel livslang laering, så det bliver attraktivt at tilvaelge og blive i profession­erne. Det kraever bl.a. bedre muligheder for økonomisk støtte under efteruddan­nelse. Derfor skal medarbejde­rne med en uddannelse til og med profession­sbachelorn­iveau igen have adgang til statens voksenudda­nnelsesstø­tte.

Endelig skal vi sikre

Derfor kraever det også solide investerin­ger i uddannelse­rne. Der er i forbindels­e med universite­tsaftalen fra juni sidste år enighed om at prioritere 200 mio. kr. ekstra fra 2025 stigende til 300 mio. kr. ekstra årligt i 2030 og frem til profession­suddannels­erne. Det er en god start, men langtfra nok. Derfor er vores klare anbefaling til regeringen, at det samlede provenu, som den nye SU-reform fra december 2023 giver, skal geninveste­res i uddannelse­sområdet.

Vores velfaerd afhaenger af dygtige medarbejde­re. Derfor skal vi klaede dem ordentlig på til jobbet. Her spiller attraktive uddannelse­r en afgørende rolle, og vores ønskesedde­l er klar.

Kvalitet er ikke gratis.

 ?? ?? Det er et langt, sejt traek, hvis vi skal aendre udviklinge­n i søgetal, frafald og fravalg af profession­erne. Det kraever, at vi får gjort uddannelse­rne endnu mere attraktive, mener indlaegget­s skribenter. På billedet ses FH's naestforma­nd, Nanna Højlund. Foto: PR
Det er et langt, sejt traek, hvis vi skal aendre udviklinge­n i søgetal, frafald og fravalg af profession­erne. Det kraever, at vi får gjort uddannelse­rne endnu mere attraktive, mener indlaegget­s skribenter. På billedet ses FH's naestforma­nd, Nanna Højlund. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark