Jyllands-Posten

Du er det grå guld. Vaersgo, gå ned i løn. Arh, vel?

- THOMAS HOLBERG Arbejdsmar­kedspoliti­sk konsulent, AEldre Sagen

Hvad vil det sige, når vi arbejdsmae­ssigt mister markedsvae­rdi? Nogen vil påstå, at det sker, når vi får børn og tager barselsorl­ov. Andre vil påstå, at det handler om at blive overset i forbindels­e med efteruddan­nelse.

Og så er der dem, der mener, at det handler om alder. Gnisten blev taendt i et interview i Berlingske med direktøren for AP, Bo Normann Rasmussen, der plaederede for, at seniorer burde gå ned i løn.

Det synspunkt kunne vi sjovt nok ikke lade stå uimodsagt i AEldre Sagen, og vi var ikke de eneste. Herefter gik Bo Normann ud – respekt for det – og sagde, at han måske nok har fået skåret sine synspunkte­r lige hårdt nok op.

Det tilbagetog har mødt aergrelse fra stort set hele den del af den danske presse, som skriver til de danske virksomhed­er. Helle Ib i Børsen, Anders Heide Mortensen i Finans/JP og Thomas Bernt Henriksen, Berlingske, mener ikke, at han burde traekke i land med synspunkte­r, der nok kan vaere følsomme, men dog er rigtige. Er vi for følsomme i AEldre Sagen, Dansk Magisterfo­rening, Djøf, og hvem der ellers har taget afstand fra et synspunkt om, at seniorer skal gå ned i løn? Nej, men vi er uenige. Udfordring­en er, at markedsvae­rdi har lige så lidt med alder som med køn at gøre. Der er tale om et dybt problemati­sk synspunkt, der ikke hører hjemme i 2024! Basta.

at det er maerkeligt, at man går ned i løn, hvis man stopper som chef og fortsaette­r

Ingen synes,

med mindre ansvar. Ingen synes, at det er maerkeligt, at man går ned i løn, hvis man pga. nedslidnin­g får en anden funktion, som er lønnet lavere end den oprindelig­e.

Problemet er, at synspunkte­t fra indledning­svist direktøren fra AP og efterfølge­nde de tre erhvervsko­mmentatore­r alene går på alder. Det er praecis den slags antagelser, som betyder, at vi mister seniorer på arbejdsmar­kedet. Også i mediebranc­hen. Og det er aerligt talt et problemati­sk budskab. For manglen på arbejdskra­ft er så udtalt inden for alle brancher, at det gaelder om at fastholde seniorerne laengst muligt. Hvem har lyst til at blive på lavere løn og den praemis, at man ikke er det samme vaerd som de andre?

inde ved kernen. Det er kulturen og synet på seniorerne på den enkelte arbejdspla­ds, som er afgørende for lysten til at fortsaette på arbejdsmar­kedet. Derfor hviler der et stort ansvar på virksomhed­erne i forhold til at anerkende vaerdien af seniorerne­s indsats. Det gøres altså vanskeligt ved at tilbyde en nedgang i løn.

Dermed er vi

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark