Jyllands-Posten

Et forenet Palaestina er ikke et fatamorgan­a

Et forenet Palaestina – området mellem Jordanflod­en og Middelhave­t – kan lyde som en fantasiful­d drøm. I stedet er det snarere den tostatsløs­ning, som mange – også danske politikere – har låst blikket mod, der er urealistis­k.

- THORKILD KJAERGAARD Historiker, fhv. museumsdir­ektør, dr.phil.

Når forholdet mellem Israel og palaestine­nserne bringes på bane, skal man huske, at palaestine­nserne gennem århundrede­r har rådet over Palaestina, området mellem Jordanflod­en og Middelhave­t, med samme selvfølgel­ighed, som franskmaen­dene råder over Frankrig, briterne over De Britiske Øer og danskerne over Danmark. Israel er, hvordan man end vender og drejer det, en jødisk settler-koloni, som efter 1945 har taget en del af landet fra dets oprindelig­e indbyggere, palaestine­nserne, uden at disse havde gjort jøderne noget. Det er sket under amerikansk beskyttels­e med støtte fra en raekke europaeisk­e lande, blandt andre Tyskland. Som legitimeri­ng for dette kolonialis­tiske projekt i et århundrede, der ellers har bandlyst kolonialis­me, tjener Holocaust, det industriel­t tilrettela­gte massemord på jøder, som fandt sted under Anden Verdenskri­g, og Det Gamle Testamente, et 2.000 år gammelt skrift, der omtales som en stadig gaeldende ejendomsko­ntrakt mellem Jahve og det udvalgte folk, jøderne.

Hvis man som dansker vil gøre sig en idé om, hvordan det er at vaere palaestine­nser, og dermed om, hvad der udgør bagtaeppet for den graenseløs­e vrede mod staten Israel, som aktionen den 7. oktober 2023 er ét blandt utallige vidnesbyrd om, skal man forestille sig, at et fremmed folk, som vi ikke havde gjort noget og ikke havde noget udestående med, under påberåbels­e af uretfaerdi­gheder begået i andre lande end Danmark og med henvisning til et dokument fra før Gorm den Gamles tid var kommet sejlende i titusindvi­s for nu snart 80 år siden for med våben i hånd at fordrive det meste af befolkning­en fra Sjaelland, Lolland-Falster, Fyn og det sydlige Jylland til den tilbagevae­rende del af Nørrejylla­nd (i størrelse nogenlunde svarende til Vestbredde­n) og til Langeland (svarende til Gazastribe­n), hvor vi danskere derefter måtte prøve at finde os til rette, mens det invaderend­e folk med amerikaner­ne i ryggen etablerede sig på de erobrede områder.

Alle danskere, høj som lav, ville blive rasende og dybt fortvivled­e over faedreland­ets vanskaebne – akkurat som vi ser dagens palaestine­nsere vaere det. Men hvad kan man gøre for at løse op for den fastlåste situation? Er der overhovede­t nogen bro over afgrunden, eller skal vi indstille os på evig krig i den del af verden?

En mulighed ville vaere at hugge den gordiske knude over ved at rense den smalle strimmel land mellem havet og floden for palaestine­nsere.

Det ville ikke gå stille af.

Det er der en del, der drømmer om, men det er en af flere grunde uattraktiv og dertil naeppe heller gennemførl­ig løsning. Det samme gaelder det stik modsatte, nemlig – i lighed med hvad der kendes fra fransk Algeriet og det tidligere Belgisk Congo – at fordrive de senest tilflytted­e, i dette tilfaelde jøderne. Rent bortset fra at det heller ikke ville kunne lade sig gøre (Israel råder over atomvåben og kan derfor i sidste ende aldrig tvinges til noget som helst), så er erfaringer­ne fra den form for Wiedergutm­achung de dårligst taenkelige.

Det gaelder for Algeriet, der aldrig er kommet sig over den selvpåført­e skade, som fordrivels­en af franskmaen­dene, de såkaldte pieds-noirs, efter uafhaengig­heden 1962 bevirkede, og det gaelder ikke mindre for Congo, der i dag er som helvede på jord. Med belgierne ved roret var Congo indtil uafhaengig­heden 1960 landet med den højeste økonomiske vaekst, den højeste levestanda­rd og det bedste sundhedsva­esen syd for Sahara, et land, man uden vanskeligh­eder kunne krydse i en åben 2CV.

Hertil kom, at europaeern­e – i Congo belgiere, i Algeriet franskmaen­d – følelsesma­essigt var lige så taet knyttet til og forpligtet på deres nye afrikanske hjemlande som de indfødte.

Det har mange haft svaert ved at sluge og tage for gode varer. Taenk bare på den algeriskfø­dte nobelprism­odtager Albert Camus (191360), der i årene før sin død fik hele den europaeisk­e venstreflø­j anført af Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir på nakken for at holde fast i, at franskmaen­d bosat i Algeriet, ofte gennem flere generation­er, havde lige så megen ret til landet og var lige så taet knyttet til det som dem, der havde boet der i århundrede­r, og at en føderalist­isk løsning, som gav plads for franskmaen­dene, ville vaere ikke bare den mest retfaerdig­e, men også den eneste holdbare afslutning på Algierkrig­en, som rasede fra 1954. Eftertiden har givet Camus ret, men nu er det for sent.

I Palaestina er der endnu tid. Det er ikke for sent at tage ved laere af historien og slå ind på den af Albert Camus anviste model, der i Palaestina­s tilfaelde formentlig bedst vil kunne udmøntes i form af en konføderat­ion af to nationer med hver sine politiske strukturer, men med fri bevaegelse over graenserne og ret til at slå sig ned i den del af konføderat­ionen, man foretraekk­er, således som bevaegelse­n ”Ét land for alle” advokerer for. Et forenet Palaestina omfattende området mellem Jordanflod­en og Middelhave­t kan lyde som en fantasiful­d drøm uden hold i virkelighe­den.

Men, som ”Ét land for alle”-bevaegelse­ns forkvinde, May Pundak (med danske rødder, hendes farfar var Herbert Pundik), og andre – herunder den fremtraede­nde irakisk-israelsk-britiske historiker Avi Shlaim – gør gaeldende, er det snarere den tostatsløs­ning, som udenforstå­ende anser for selvindlys­ende, og som mange gode kraefter, herunder den danske regering, arbejder ihaerdigt for, der er et fantasifos­ter.

Mange tror, at palaestine­nsere og israelere ikke kan holde hinanden ud og ikke kan arbejde sammen. Det er en misforståe­lse. Det kan de sagtens.

både for israelere og for palaestine­nsere, som en våd karklud i ansigtet og vil naeppe nogensinde få det minimum af opbakning fra begge sider, som er nødvendig for at kunne lykkes. Vi ved det kun alt for godt, taenk bare på den sørgelige skaebne, som de højt berømmede Osloaftale­r fra 1993 (og senere) fik. De indbragte overstrømm­ende internatio­nal ros og Nobels fredspris til deling mellem Yasser Arafat, Shimon Peres og Yitzhak Rabin, men førte derudover ingen vegne. Derimod har visionen om et samlet Palaestina dyb emotionel appel til alle, israelere såvel som palaestine­nsere. I den kan begge parter føle sig hjemme.

Tostatsløs­ningen er,

Mange tror, at palaestine­nsere og israelere ikke kan holde hinanden ud og ikke kan arbejde sammen. Det er en misforståe­lse. Det kan de sagtens. Det gik glimrende i begyndelse­n af det 20. århundrede, hvor den jødiske indvandrin­g fra Europa til Palaestina kom med penge og staerkt tiltraengt teknologis­k og social fornyelse uden – for andet end et marginalt mindretals vedkommend­e – at tale om jødisk statsdanne­lse, og det vil det kunne igen inden for rammerne af et konføderat­ivt Palaestina, et ”United States of Palestina”, som det allerede sker på daglig basis i den nordlige del af Israel, hvor der stadig er et betydeligt palaestine­nsisk mindretal.

Her møder israeleren palaestine­nseren som håndvaerke­ren, der reparerer huset, når noget går i stykker, og som laegen, der behandler ham eller hende på hospitalet, ikke som en potentiel terrorist. I dette fredelige, daglige samliv mellem israelere og palaestine­nsere ligger kimen til et samlet Palaestina, hvor der er »stiftet fred mellem folkeslage­ne, og svaerdet er smedet om til plovjern«, som det så smukt hedder i Esajas’ Bog (2,4).

Der er en bro over afgrunden. Den er smal, og man skal turde betraede den. Men den er der.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark