Jyllands-Posten

Enhedslist­ens første topfigur beskytter nu børn

Havde det ikke vaeret for Enhedslist­ens regler, tror Johanne SchmidtNie­lsen, at hun stadig havde vaeret i politik.

- /Ritzau/

Trods kollektiv ledelse var der i over 10 år ingen tvivl om, hvem der var ansigtet på Enhedslist­en og også partiets fremgang gennem 2010’erne.

Som 25-årig blev Johanne Schmidt-Nielsen i 2009 partiets første officielle frontfigur, da hun blev udpeget som politisk ordfører.

Hun blev hurtigt en af landets mest fremtraede­nde politikere, indtil Enhedslist­ens rotationsp­rincip satte en stopper for den politiske karriere.

Torsdag den 22. februar fylder Johanne SchmidtNie­lsen, der i dag er generalsek­retaer i organisati­onen Red Barnet, 40 år.

I 2016 sagde Johanne Schmidt-Nielsen farvel til posten som politisk ordfører. Det skete, på baggrund af at hun ved valget i 2015 ellers havde fået tredjefles­t personlige stemmer i hele landet.

Men hun vidste, at hendes politiske udløbsdato naermede sig, da hun ikke kunne genopstill­e, ved hvad der senere blev folketings­valget i 2019.

Det gjorde det nemmere at sige farvel efter 12 år på Christians­borg, fortaeller hun.

»Hvis ikke der var rotationso­rdning, var jeg sikkert blevet i politik. For jeg elskede jo at vaere der,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun savner dog ikke Christians­borg og Folketinge­t i dag.

»Men jeg ser tilbage på tiden på Christians­borg med meget stor glaede. Jeg betragter det virkelig som et stort privilegie, at jeg som 23-årig fik lov til at blive valgt til Folketinge­t.«

Når Johanne SchmidtNie­lsen ser tilbage på sin politiske karriere i dag, fortryder hun noget »så banalt«, at hun ikke saenkede tempoet en gang imellem i en politisk kultur, hvor der hurtigt springes videre til den naeste dagsorden.

»Jeg ville da gerne kunne have bidraget mere til at give plads til tvivlen og eftertanke­n,« siger hun.

Allerede inden folketings­valget i 2019 blev det annonceret, at Johanne SchmidtNie­lsen efterfølge­nde skulle tiltraede som generalsek­retaer for Red Barnet.

Hun kan »naesten ikke« forestille sig »noget vigtigere« end at arbejde med at styrke børns rettighede­r. Og hun fremhaever eksempelvi­s det, at grooming er blevet selvstaend­igt kriminalis­eret, som en »stor sejr«.

Johanne Schmidt-Nielsen voksede op i bofaelless­kabet Drejerbakk­en på Fyn, hvor hun boede sammen med sin mor.

Hendes politiske virke begyndte allerede som 12-årig, hvor hun meldte sig ind i Socialdemo­kraternes ungdomsorg­anisation, DSU.

Som 15-årig meldte hun sig dog ud igen og blev derefter aktiv i og omkring Enhedslist­en.

Som ung aktivist var Johanne Schmidt-Nielsen blandt andet med til at kaste 200 kilo pasta ud på Finansmini­steriets trappe i protest mod forringels­er af SU’en.

Privat bor Johanne Schmidt-Nielsen i Valby og er gift med Casper Hyldekvist, som hun har to børn med oven i to bonusbørn.

 ?? ?? Johanne Schmidt-Nielsen sad i Folketinge­t for Enhedslist­en fra 2007 til 2019, hvor hun ikke genopstill­ede. Hun var alle årene valgt i Københavns Storkreds. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Johanne Schmidt-Nielsen sad i Folketinge­t for Enhedslist­en fra 2007 til 2019, hvor hun ikke genopstill­ede. Hun var alle årene valgt i Københavns Storkreds. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark