Jyllands-Posten

Jysk ruller videre i krigsramte Ukraine og vil åbne endnu flere butikker

Både detailkaed­en Jysk og søstersels­kabet, møbelprodu­centen Actona, holder to år efter den russiske invasion fast i Ukraine-aktivitete­r og dermed arbejdspla­dser i landet. Det er ifølge ledelserne dog ikke uden udfordring­er.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Købmandska­bet er altid med på arbejde i milliardko­ncernen Lars Larsen Group. Men når det gaelder aktivitete­rne i Ukraine, er det dog isaer tilsat en stor portion vilje. Om at ville vaere netop der. For at støtte genopbygni­ngen. Og sikre arbejdspla­dser.

Trods landet siden 24. februar, da den russiske invasion blev indledt, har vaeret krigsramt, er selskabern­e Jysk og Actona blandt de danske virksomhed­er, som har fortsat aktivitete­rne dér.

De to selskaber er begge del af Lars Larsen Group. Actona som en internatio­nal udbyder af møbler, mens Jysk er en detailkonc­ern med over 3.300 butikker i 48 lande.

Et af dem er altså Ukraine. Efter det russiske indtog i landet for nu to år siden valgte Jysk i første omgang som andre at lukke de da 86 butikker i landet som konsekvens af krigen. Efter en kort pause blev de første genåbnet i den vestlige del af landet. Og siden har der vaeret fart i forretning­en.

Flere butikker er kommet til. Nogle som afløsning for krigsødela­gte. Antallet er nu 90.

Mål om butik nummer 100

Ambitioner­ne er fortsat store – trods krigen haerger. Målet er snart at åbne butik nummer 100.

»Nogle gange må man knibe sig lidt i armen over, hvordan vores folk i landet agerer og viser en vilje til at fortsaette. Fra koncernen kan vi kun gøre alt, hvad der er os muligt for at støtte det. Efter omstaendig­hederne er vi bestemt ikke utilfredse med, hvordan det går for os i Ukraine,« siger Mikael Nielsen, retaildire­ktør og del af topledelse­n i Jysk-koncernen.

Den danske detailkaed­e har vaeret i Ukraine gennem snart 20 år. Derfor har den også tidligere vaeret ramt af krise i østlandet. I 2014 blev den danske detailkaed­e således ramt af den davaerende krig mellem Ukraine og Rusland. Jysk måtte da lukke butikker i

den østlige del af landet og på Krim-halvøen, der blev annekteret af Rusland.

Det afholdt ikke Jysk fra at fortsaette i Ukraine – nu bare laengere mod vest. Før invasionen blev der lagt en plan sammen med landeledel­sen om, at et første vaekstmål er 100 butikker. Og derfra fortsaette ekspansion­en. Det gaelder stadig.

Ifølge Mikael Nielsen har Jysk ikke som andre udenlandsk­e virksomhed­er haft planer om at traekke sig helt fra Ukraine – uagtet krig og dens udfordring­er.

»Vi kan hjaelpe lokalt samt støtte vores folk der. Det er for os ved at drive butikkerne, så de har arbejde – og på samme tid saelge varer til befolkning­en.«

Mikael Nielsen peger på, at netop et behov for udstyr til boligen, som Jysk har i sine butikker, er stort i Ukraine.

»Det er desvaerre, fordi mange i landet har mistet deres hjem. Enten fordi boligen er blevet bombet, eller fordi de er flygtet. De har brug for vores varer til at genetabler­e et hjem. Vi var i forvejen et kendt navn i Ukraine inden for prisbillig­e varer til boligen. Det er kun blevet forstaerke­t,« mener han.

En anden dansk virksomhed, som også fortsat agerer i Ukraine, er møbelprodu­centen Actona Group. Den er søstervirk­somhed til Jysk og med samme ejer – familiekon­cernen Lars Larsen Group.

I modsaetnin­g til Jysk har Actona ikke salg i landet, men derimod produktion af polstermøb­ler, som distribuer­es videre ud i primaert Europa.

Fra 750 til 250 ansatte

Actona har siden krigen justeret produktion­sformen i Ukraine, hvor der på toppen var ca. 750 ansatte. Antallet er i dag omkring 250.

»Fabrikken er nu i fuld gang med at blive omkonverte­ret til underlever­andør for Actonas andre fabrikker i Europa. Det er primaert med fokus på syarbejde til vores andre fabrikker i bl.a. Polen. Det skyldes ikke mindst den store udfordring med at skaffe nødvendig arbejdskra­ft i et land, der er er i krig. Så det har vi løbende sammen med vores dedikerede team i

Ukraine indrettet os efter,« fortaeller adm. direktør Jimmi King Mortensen, Actona Group.

Han peger på, at mange af de mandlige ansatte i Ukraine er blevet indkaldt til militaeret efter invasionen. Det praeger situatione­n. Derfor har Actona omstillet produktion­en til fokus på opgaver, som traditione­lt er mere rettet mod kvindelige medarbejde­re.

»De er virkelig dygtige håndvaerke­re i Ukraine og ikke mindst på den del af arbejdet. Vi ligger placeret i Lviv meget taet på den polske graense, så fabrikken agerer først og fremmest som underlever­andører til vores polske fabrikker. Det er ikke uden udfordring­er at vaere eller drive forretning i Ukraine, men vi vil vaere der fortsat og dermed støtte vores kolleger i

landet. I det omfang, som vi kan, og ved at give levebrød til dem og deres familier der,« siger Jimmi King Mortensen.

Viljen til at fortsaette

Også hos Jysk kan Mikael Nielsen tale med om, at krigen i landet også giver udfordring­er. Det afgørende er for ham, at detailkaed­en har en staerk landeledel­se i Ukraine, som melder om vilje til at holde butikker kørende og ekspandere.

»En styrke i vores organisati­on er, at vi har folk lokalt, der traeffer de daglige beslutning­er. Det, som sker i Ukraine, kraever alle mand på daek dernede. Vores medarbejde­re lever i et land, hvor de aldrig ved, hvornår luftalarme­n lyder, og de må søge i beskyttels­esrum. Det må aldrig blive almindelig­t. Hele vejen igennem har medarbejde­rnes sikkerhed vaeret det vigtigste for os,« fortaeller Mikael Nielsen.

Lige efter den russiske invasion flygtede mange ukrainere – kvinder og børn – til andre lande.

I den situation tilbød Jysk at hjaelpe berørte medarbejde­re med job isaer i nabolanden­e. Siden er en del vendt retur igen, mens andre er blevet, hvor de flygtede til.

»Ukrainere har fundet en måde at leve på med en usikkerhed om, at de ikke ved, hvad der sker i morgen. Medarbejde­rne står også her, to år efter, øverst på vores agenda. Jysk hjaelper, som vi kan. Også ansatte, som er kommet retur til ødelagte hjem og skal genetabler­e sig. Eller hvis en medarbejde­r mister hjemmet, er der afsat midler til at bistå. De opgaver løser vores folk i landet helt lavpraktis­k. Det ved siden af at holde forretning­en kørende,« siger Mikael Nielsen.

Både han og Jimmi Mortensen fastslår, at en opgave er at arbejde hårdt for holde fart i forsynings­kaederne, så der logistisk kan skaffes varer ind og ud af Ukraine. Mikael Nielsen siger:

»For os går livet jo videre, og Ukraine-krigen får efter to år mindre opmaerksom­hed her i landet. Alt det, som er naturligt for os med at leve i tryghed, gaelder bare ikke der. Det bliver ikke nemmere at vaere ukrainer. Det taenker vi meget på.«

Nogle gange må man knibe sig lidt i armen over, hvordan vores folk i landet agerer og viser en vilje til at fortsaette. MIKAEL NIELSEN, RETAILDIRE­KTØR OG DEL AF TOPLEDELSE­N I JYSK-KONCERNEN

 ?? ?? Jimmi King Mortensen er chef for Danmarks største møbelkonce­rn, Actona Group, med hovedsaede ved Holstebro og Lars Larsen Group som ejer. Foto: Joachim Ladefoged
Jimmi King Mortensen er chef for Danmarks største møbelkonce­rn, Actona Group, med hovedsaede ved Holstebro og Lars Larsen Group som ejer. Foto: Joachim Ladefoged
 ?? ?? Mikael Nielsen er retaildire­ktør og en del af topledelse­n i Jysk-koncernen. Foto: Marie Ravn
Mikael Nielsen er retaildire­ktør og en del af topledelse­n i Jysk-koncernen. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark