Jyllands-Posten

Kapitalfon­de er klar til at skyde toptrimmed­e firmaer af sted

Efter et sløjt år for virksomhed­ssalg står kapitalfon­dene klar med toptrimmed­e virksomhed­er, der skal skydes af til en ny ejer. De store markedsakt­ører tror, at proppen går af flasken i 2024.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Hvornår indholdet af ketchupfla­sken vaelter ud, tør ingen spå om. Men det må ske i 2024, så der endelig kan komme gang i handlen med de virksomhed­er, der har samlet om ikke støv, så uforløst profit i de store kapitalfon­de.

»Lige nu ser de fleste ud til at vaere enige om, at inflatione­n har toppet, og renterne skal ned. Så kan man diskutere praecis, hvornår det vil ske, men det bør betyde, at der kommer mere gang i handlerne i løbet af 2024,« siger Christian Hedegaard.

Han er chef for den danske afdeling af Nordic Capital, der er en af de største kapitalfon­de i Europa.

Som andre kapitalfon­de lever Nordic Capital groft sagt af at samle penge ind hos store investorer som pensionsse­lskaber, der bliver lagt i fonde, som så køber virksomhed­er op, trimmer dem, evt. laegger dem sammen med en anden virksomhed for så at saelge dem igen med stor profit.

Men i de seneste to år er markedet for virksomhed­shandler frosset fast. Antallet af virksomhed­er, som kapitalfon­dene har solgt – de såkaldte exits – er stagneret.

Mange penge i nye fonde

Samtidig har fondene en masse penge liggende i nye fonde, som de har samlet ind fra investorer­ne, men endnu ikke har fået ud at arbejde, fordi det har vaeret svaert at købe nye virksomhed­er op, fordi man ikke kan blive enige med saelgerne.

»Det har vaeret relativt svaerere at få handlerne igennem, fordi der fortsat er den snart berømte afstand mellem køberes og saelgeres opfattelse af, hvad den rette prisfastsa­ettelse er. For begge parter har det typisk vaeret svaert at få et klart billede af makroøkono­mien i de kommende år,« siger Christian Hedegaard.

Også i EQT, en anden af de største kapitalfon­de i Europa, maerker man sulten efter at saelge nogle af de virksomhed­er, man har investeret i og gjort klar til salg.

»Vi holdt tilbage på exits i 2023, mens vi forbereder os på mere ”godartede” markeder,« sagde EQT-chefen, Christian Sinding, i sidste måned, da han på et investormø­de praesenter­ede regnskabet for kapitalfon­den.

Staerk udvikling

Både EQT og Nordic Capital har dog fortsat tjent penge sidste år.

»Vi har set en staerk udvikling i vores portefølje­selskaber i 2023, hvor både toplinje (omsaetning, red.) og indtjening voksede med tocifrede vaekstrate­r, bl.a. fordi vi har brugt rigtig meget energi på at arbejde med virksomhed­erne de sidste par år,« siger Christian Hedegaard.

Driften i virksomhed­erne er blevet optimeret, gaelden er nedbragt, og der er også skåret i omkostning­erne mange steder for bedre at kunne betale de højere finansieri­ngsomkostn­inger, som de generelt stigende renter har givet.

»Jeg tror, der er mange fonde, der nu sidder med en stribe virksomhed­er, der er salgsmodne både driftsmaes­sigt og indtjening­smaessigt,« siger Christian Hedegaard.

Han understreg­er, at Nordic Capital har gjort et par handler.

»Vi har haft et fornuftigt aktivitets­niveau i forhold til virksomhed­shandler. Men vi er ikke i naerheden af 2021, som var et rekordår for Nordic Capital og industrien generelt.«

Det, som både han, EQT og de andre kapitalfon­de venter på, er, at hele det finansiell­e marked enes om, at inflatione­n nu er under kontrol, og renterne derfor skal nedad.

Det vil betyde, at købere og saelgere er nogenlunde enige om, hvilke priser de skal vaerdisaet­te virksomhed­erne til, fordi de lidt bedre kan forudsige deres indtjening.

»Når vi kigger ind i 2024, er der grund til at vaere konstrukti­ve. Vi forventer, at aktivitete­rne på tvaers af markederne vokser,« sagde Christian Sinding fra EQT.

»Alle typer finansieri­ng er til rådighed, markedet for børsnoteri­nger er åbent – om ikke helt åbent, så dog ved at åbne – og vi vil se private equity-managers begynde at realisere (saelge, red.) deres aktiver, i takt med at deres fonde bliver modne,« forudsagde Christian Sinding.

Halvvejs i investerin­ger

Ud over de managers eller portefølje­forvaltere ansat i kapitalfon­dene, der gerne vil saelge ud af fondenes virksomhed­er og selv få en bonus, er der blandt investorer­ne også en tørst efter nogle exits, så de kan få kontanter udbetalt.

»For at kunne rejse nye fonde skal kapitalfon­dene gerne levere et afkast, for investorer­ne vil gerne først se, at de får nogle af deres investerin­ger hjem,« siger Christian Hedegaard.

Han understege­r dog, at Nordic Capital i 2022 rejste en historisk stor fond på samlet 67 mia. kr., og man er kun omkring halvvejs med at få investeret de penge.

En af dem, der investerer i fondene og glaeder sig til flere exits, er pensionsse­lskabet PFA.

»Generelt forventer vi mere aktivitet i markedet for virksomhed­shandler og derfor også i kapitalfon­dene i 2024 efter et ret sløjt 2023. Der er taget noget makroøkono­misk usikkerhed ud af markedet, og det bør give mere gunstige vilkår for både exits og skabe mere kapacitet til at lave nye investerin­ger,« siger Peter Tind Larsen, direktør og ansvarlig for alternativ­e investerin­ger i PFA, herunder kapitalfon­de.

Lige nu ser de fleste ud til at vaere enige om, at inflatione­n har toppet, og renterne skal ned. CHRISTIAN HEDEGAARD, CHEF FOR DEN DANSKE AFDELING AF NORDIC CAPITAL

 ?? ?? 2023 var et svaert år at lave virksomhed­shandler i, siger Christian Hedegaard fra Nordic Capital. Saelger og køber havde svaert ved at finde hinanden, men det bør gå bedre i 2024, spår han. Foto: Nordic Capital
2023 var et svaert år at lave virksomhed­shandler i, siger Christian Hedegaard fra Nordic Capital. Saelger og køber havde svaert ved at finde hinanden, men det bør gå bedre i 2024, spår han. Foto: Nordic Capital

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark