Jyllands-Posten

Danskerne er kommet tilbage til Fleggaard og graensehan­dlen

Den sønderjysk­e Fleggaard-koncern med alt fra graensehan­del til billeasing melder om en broget udvikling for sine forskellig­e selskaber det seneste år.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Det seneste år har priskrige og fokus på discount vaeret med til at presse indtjening­en i dele af detailhand­len.

Derfor er Fleggaard-koncernen, som henter en paen del af omsaetning­en fra danskernes handel lige syd for den dansk/tyske graense, tilfreds. Det med at kunne holde et såkaldt stabilt overskud.

Den familieeje­de sønderjysk­e koncern har netop lukket bøgerne for regnskabså­ret 2022/23. Regnskabet viser en vaekst i omsaetning­en på 2 pct. til lige knap 7 mia. kr.

Resultatet før skat blev i året på 338 mio kr. for Fleggaard Holding A/S. Det er ifølge adm. koncerndir­ektør Jens Klavsen en »stabil udvikling« i forhold til året før. Da var der nemlig bogført ekstraordi­naere indtaegter fra ejendomssa­lg.

Jens Klavsen er, set i lyset af eksterne udfordring­er i markedet, tilfreds med resultatet.

»Det er skabt, selvom en raekke af vores virksomhed­er har vaeret påvirket af faldende forbrugert­illid og et stigende omkostning­sniveau. Det vidner om et ustadigt år, som vi har formået at styre sikkert igennem,« mener han.

Største aktør ved graensen

Koncernen er største aktør i den dansk/tyske graensehan­del med ni butikker i Fleggaard-kaeden samt syv i Calle-kaeden. Om udviklinge­n i det aktuelle marked fastslår Jens Klavsen, at danskernes graensehan­del generelt set er tilbage efter år med først corona og siden høj inflation.

»Der er altid plads til forbedring­er. Det ser dog lidt anderledes ud med hensyn til vores svenske kunder. Den svenske krone står meget svagt, og derfor er svenskerne­s købekraft svaekket. Derudover fik den svenske busturisme et ordentligt knaek under corona og er endnu ikke tilbage på normalt niveau,« fortaeller Jens Klavsen.

Ved siden af graensehan­dlen rummer den sønderjysk­e koncern også en stribe andre selskaber – bl.a. inden for grossistsa­lg samt billeasing. Fra raekken af selskaber fremhaever ledelsen bl.a., at Fleggaard Leasing har leveret et stort og yderst tilfredsst­illende resultat.

Jens Klavsen understreg­er, at mens dele af koncernen har oplevet vaekst, har andre af dens aktivitete­r vaeret mere udfordret:

»Som handelsvir­ksomhed er vi altid påvirket af den generelle forbrugert­illid. Når forbrugern­e sidder lidt tungere på pengepunge­n – og det endda er et globalt faenomen – påvirker det vores salg, men det giver også muligheder.«

Han peger på, at nogle af koncernens områder og produktgru­pper er følsomme over for en faldende forbrugert­illid – eksempelvi­s elektronik­produkter og luksusvare­r.

»Det påvirker vores grossistvi­rksomheder. På den anden side giver mere prisbevids­te kunder, som søger besparelse­r, muligheder andre steder i koncernen,« siger Jens Klavsen.

Mens Fleggaard-koncernen med en egenkapita­l på 1,9 mia. kr. understreg­er, at den fortsat er på jagt efter mulige strategisk­e opkøb, har den også reduceret andre aktivitete­r.

Fakkelgård­en blev lukket

Tidligere ejede Fleggaard Hotel

des Nordens ved den dansk/tyske graense i Flensborg, men det blev for et par år siden solgt fra. En anden aktivitet i samme gren var Fakkelgård­en i Kollund ved Flensborg Fjord, som rummede hotel og restaurant. Den virksomhed blev sidst i 2023 lukket ned, og ejendommen er solgt. Lukningen forklares med, at Fakkelgård­en har givet underskud i driften og bl.a. stod over for store investerin­ger.

Jens Klavsen fastslår, at der ikke er planer om at skaere andre aktivitete­r fra. Han siger:

»Vi står på tre ben, nemlig detailhand­el, grossistha­ndel og leasing. Det er vores strategisk­e fokusområd­er, og det er også her, vi vil have vores primaere fokus på opkøb.«

Om udviklinge­n i det igangvaere­nde regnskabså­r, 2023/24, har Jens Klavsen positive forventnin­ger. Det dog uden at han praecisere­r tal:

»Vi er kommet fornuftigt fra start i det nye regnskabså­r, selvom der fortsat er mange eksterne faktorer, der påvirker vores aktivitete­r. Senest har også situatione­n i Det Røde Hav påvirket koncernen og medført forsinkels­er og øgede transporto­mkostninge­r på en raekke af vores varer.«

Jens Klavsen siger samtidig:

»Heldigvis er inflatione­n på vej ned mod et normalt leje, og renterne vil følge efter. Dette vil igen øge købelysten hos vores kunder og vil påvirke såvel både vores grossistse­lskaber og detailvirk­somheder positivt.«

Af regnskabet for 2022/23 fremgår det, at der er udbetalt et ekstraordi­naert udbytte til ejerne på 172 mio kr.

 ?? ?? Fleggaard driver butikker syd for den dansk/tyske graense. Foto: Jens Dresling
Fleggaard driver butikker syd for den dansk/tyske graense. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark