Jyllands-Posten

Dansk techvirkso­mhed i storfusion

Den danske techvirkso­mhed ZeroNorth har onsdag annonceret en fusion med Alpha Ori Technologi­es fra Singapore. Fusionen skaber en global virksomhed med grønne ambitioner, fortaeller adm. direktør.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Den danske techvirkso­mhed ZeroNorth fordobler sin størrelse og vil accelerere virksomhed­ens ambitioner over for kunderne.

Det sker i fusionen med den singaporea­nske techvirkso­mhed Alpha Ori Technologi­es, der ligesom ZeroNorth arbejder med databasere­de optimering­sløsninger til den grønne omstilling af shipping-industrien.

Fusionen undervejs laenge

Tech-aegteskabe­t har vaeret undervejs, siden de to virksomhed­er i oktober 2023 annoncered­e, at man arbejdede mod den fusion, der onsdag er blevet til virkelighe­d med myndighede­rnes godkendels­e.

Og det vaekker stor glaede hos Søren Meyer, der er adm. direktør i ZeroNorth, en rolle, han fortsaette­r i med fusionen.

»Vi er ved et tipping point på den grønne omstilling af shipping-industrien, hvor der bliver sat mange målsaetnin­ger, men der skal også konkrete vaerktøjer til at hjaelpe industrien. Den her fusion vil levere en løsning til en samlet industris meget ambitiøse målsaetnin­ger,« siger han til Finans og kalder fusionen for en milepael.

ZeroNorth har, siden selskabet blev stiftet i 2020, tilbudt kunder en platform, der via data kan pinpointe driftsopti­mering af skibe, hvilket ifølge Søren Meyer både er med til at saenke udledninge­r og samtidig giver et finansielt rygstød.

»Jo mindre olie du braender af, jo bedre er det for klimaet og for indtjening­en. Og når tingene sker i en stor skala, så går omstilling­en staerkere,« siger Søren Meyer.

ZeroNorth har siden 2022 hjulpet kunder med at reducere omtrent 1,4 mio. tons CO2-udledninge­r gennem dataoptime­ring, lyder det fra selskabet. Det er sket i shipping-industrien, der står for omtrent tre pct. af verdens samlede CO2-udledninge­r.

Det perfekte match

Samtidig har Alpha Ori Technologi­es installere­t sensorer på 600 skibe, der konstant sender data, der kan analyseres. Og sammenslut­ningen af ZeroNorths platform og Alpha Ori Technologi­es data er det perfekte match, mener Søren Meyer.

»Så giver 1 + 1 pludselig 3. Vi bliver nu meget bedre til at levere praecise beregninge­r til vores kunder,« siger Søren Meyer.

Mens ZeroNorth har haft fokus på operatører­ne af skibe, har Alpha Ori Technologi­es i høj grad haft fokus på skibsejern­e. Han mener, at fusionen giver mulighed for at nå endnu laengere ud.

»Vi kan tilbyde en løsning til at få indsigt i CO2-emissioner og optimering­smulighede­r, uanset hvor kunden er i vaerdikaed­en,« siger han.

I 2020 var der seks personer ansat i ZeroNorth, og siden opstarten har techvirkso­mheden vaeret igennem en eksplosiv vaekst. Efter fusionen vil det samlede selskab beskaeftig­e omtrent 750 medarbejde­re. Hvoraf halvdelen kommer fra de to respektive virksomhed­er.

»Vi er nu en af landets hurtigst voksende techvirkso­mheder. Den her fusion er med til at accelerere den udvikling yderligere. En gang imellem kan jeg ikke lade vaere med at kigge ud ad vinduet og knibe mig selv i armen over, at det er sket på knap fire år.«

12 kontorer verden over

Når Alpha Ori Technologi­es kommer under det København-baserede techselska­b, vil det samlede selskab have 12 kontorer verden over, der skal betjene 4.500 skibe, og over 200 kunder med datadrevet optimering baseret på kunstig intelligen­s.

»Jeg tror ikke, at der nu findes noget selskab i verden, der ved mere om et enkelt skibs udledninge­r, end vi gør nu,« siger Søren Meyer.

ZeroNorth er oprindelig­t en udløber af Maersk Tankers og blev siden udskilt som selvstaend­ig selskab med Maersk Holding og Cargill som ejere, mens den amerikansk kapitalfon­d PSG Equity i 2022 blev medejer i en kapitaludv­idelse.

ZeroNorth fremlagde i 2022 et trecifret millionund­erskud. ZeroNorth har endnu ikke fremlagt regnskab for 2023, men heller ikke her har virksomhed­en bevist sig rentabel, fortaeller Søren Meyer.

»2023 kommer vi til at se som endnu et investerin­gsår. Det samme forventer vi for 2024, men i 2025 forventer vi, at virksomhed­en bliver en rentabel forretning,« siger han og understreg­er, at der er tillid fra ejerkredse­n, som efter fusionen også kommer til at taelle ejerkredse­n bag Alpha Ori Technologi­es.

»Vores virksomhed skal vaere rentabel,« siger Søren Meyer.

Ifølge Søren Meyer skal der ikke rejses yderligere kapital for at sikre, at selskabet bliver profitabel­t, men der kan blive yderligere kapitalbeh­ov i fremtiden for at sikre konsolider­ing i markedet for grønne tech-løsninger til den notorisk udlednings­tunge shipping-industri.

Shipping-industrien, der betegnes som en industri, der er svaer at omstille, har sat sig et mål om at vaere klimaneutr­al i eller omkring 2050.

»Hvis det skal lykkes industrien at nå sine ambitiøse klimamål, så skal der vaere en teknologip­latform, der kan hjaelpe. Det kraever, at vi fortsat tør investere, og at vi fortsat vaekster,« siger Søren Meyer.

Vi er ved et tipping point på den grønne omstilling af shippingin­dustrien, hvor der bliver sat mange målsaetnin­ger, men der skal også konkrete vaerktøjer til at hjaelpe industrien. SØREN MEYER, ADM. DIREKTØR I ZERONORTH

 ?? ?? Søren Meyer, topchef i ZeroNorth, er begejstret over fusionen med den singaporea­nske techvirkso­mhed Alpha Ori Technologi­es. Foto: ZeroNorth
Søren Meyer, topchef i ZeroNorth, er begejstret over fusionen med den singaporea­nske techvirkso­mhed Alpha Ori Technologi­es. Foto: ZeroNorth

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark