Jyllands-Posten

Lang vej til ligestilli­ng på ledelsesga­ngene i de største selskaber

Ikke engang den største duks i klassen af C25-virksomhed­er får topkarakte­rer, hvis det står til professor.

- IBEN SCHMIDT iben.schmidt@finans.dk

Store danske virksomhed­er har fremlagt diversitet­smål for deres øverste ledelse, og forskellen på ambitionsn­iveauet overrasker eksperter.

»Det går generelt fremad blandt de største virksomhed­er, når vi taler kvinder i ledelse. Men der er også eksempler, hvor man taenker: Hold nu fest, der er lang vej igen,« siger Bjarke Oxlund, professor og dekan på Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universite­t.

Finans har gennemgået flere store børsnotere­de virksomhed­ers mål for kvinder i ledelse. Bjarke Oxlund haefter sig f.eks. ved, at GN Store Nord har et mål om at få 25 pct. kvinder i den øverste ledelse i 2025.

»Det er ikke ambitiøst. Vi ved fra forskninge­n, at man skal op på minimum en tredjedel for ikke bare at vaere undtagelse­n, der bekraefter reglen.«

»Hvis hver fjerde leder er en kvinde, er de ret voldsomt i undertal. Så kan kønnet stadig komme i spil på en lidt uheldig måde.«

C25 er rollemodel­ler for resten af erhvervsli­vet, og derfor er de som de største »nødt til at gøre det bedre,« siger han.

I en kommentar til Finans skriver GN’s HR-chef, Pierre Berkmann, at GN ønsker at forbedre sig på området.

»Vi tror på ambitiøse mål, og vi tror også på, at mål skal vaere realistisk­e.«

Ret ambitiøst

At nå målet om 25 pct. kvinder i de øvre ledelsesla­g, også kaldet senior management, kraever, at ca. 40 pct. af de ledige stillinger på niveauet besaettes af kvinder, lyder det.

»Det er i vores industri ret ambitiøst. Det er vigtigt at sige, at når målet er nået i 2025, vil vi ikke stille os tilfredse med de 25 pct., men saette et nyt, højere, ambitiøst og realistisk mål.«

Han tilføjer, at GN begyndte at arbejde strategisk med agendaen i 2015. Dengang var der 12,6 pct. kvinder i de øvre ledelsesla­g.

»Vi må dog også erkende, at fremskridt­et de seneste par år ikke har levet op til vores ambitioner. For at forbedre dette, tager vi en raekke initiative­r.«

Det indebaerer bl.a. fokus i rekrutteri­ngen, og så har GN’s øverste ledelse i 2024 et bonusmål knyttet til antallet af kvinder i ledelse.

Finans’ gennemgang af flere C25-selskaber viser, at blot 4 af de 15 virksomhed­er har over en tredjedel kvindelige ledere i toppen. Novo Nordisk har som den eneste af 15 virksomhed­er nået, hvad man betragter som en lige fordeling i den øvre ledelse. Den består af 42 pct. kvinder.

Det er ikke tilfaeldig­t, siger Lars Esholdt, der ejer headhuntin­gbureauet Esholdt Executive Search, der hjaelper virksomhed­er med at finde de rette kandidater til topposter.

»Det er hårdt og systematis­k arbejde, der går mere end 10 år tilbage.«

Det er vigtigt, at virksomhed­er gør en helhjertet indsats for at realisere de strategisk­e målsaetnin­ger, som de fremsaette­r, også i forhold til kønsdivers­itet. RASMUS BESSING, CHEF FOR ESG-INVESTERIN­GER I PFA

Klassens duks

En god rettesnor for virksomhed­er er, at toppen skal afspejle resten af talentmass­en, siger Tine Arentsen Willumsen, stifter af rådgivning­svirksomhe­den Above and Beyond.

»Der mangler stadigvaek ambitioner nogle steder, og der er lang vej på tvaers af de største selskaber. Det kraever en stor indsats og et strategisk fokus at dyrke talenterne på alle niveauer, hvis man vil løfte sine tal med bare 15 pct.«

»Lige så snart virksomhed­erne tager foden en smule fra speederen og stopper fokus på diversitet, så falder tallene.«

Novo Nordisk fastholder sin målsaetnin­g og politik for at nå 45 pct. kvinder i den øvre ledelse. I årsrapport­en skriver selskabet, at der er en »staerk overbevisn­ing om, at mangfoldig­hed og inklusion bringer vaerdi til virksomhed­en.«

Bjarke Oxlund kalder Novo Nordisk »duksen i klassen«, men giver ikke selskabet topkarakte­rer. Han mener, at virksomhed­ens mål bør vaere 50 pct.

Tallene er dog gået tilbage i flere virksomhed­er det seneste år. Ambu, der ellers havde opnået 40 pct. kvindelige ledere, gik ned på 29 pct. i den øverste ledelse.

DSV erkender, at udviklinge­n har vaeret flad de seneste fem år og skriver, at tallene er blevet påvirket af opkøb af selskaber med en dårligere kønsbalanc­e i ledelsen.

I Danmark har de største selskaber efterhånde­n nået en lige fordeling af maend og kvinder i bestyrelse­n. Der er også masser af kvindelige talenter blandt de nyuddanned­e og på første ledernivea­u. Men det halter i toppen.

Jo laengere op i hierarkiet man kommer, jo faerre kvinder. Sådan er det også i Danske Bank, der arbejder med et mål om, at kvinder skal udgøre 40 pct. i alle ledelsesla­g i 2028.

»Det er en konsekvens af mange forskellig­e faktorer, som både har noget at gøre med os som mennesker og ledere,« siger Karsten Breum, der er HR-direktør i banken.

»Det har noget at gøre med Danske Bank, den kultur, vi kommer fra, og den historik, vi har. Man skal også finde svaret i en større kulturel samfundsma­essig kontekst i de valg, man traeffer i familier osv.«

Rasmus Bessing, chef for ESG-investerin­ger i PFA skriver i en e-mail til Finans, at det er positivt, at virksomhed­er har målsaetnin­ger på diversitet.

»Det er vigtigt, at virksomhed­er gør en helhjertet indsats for at realisere de strategisk­e målsaetnin­ger, som de fremsaette­r, også i forhold til kønsdivers­itet. Derudover er det er et sundt princip, at mennesker vurderes på deres kvalifikat­ioner og ikke på f.eks. køn eller etnicitet.«

 ?? ??
 ?? ?? I toppen af flere store danske selskaber er kvinder stadig i »voldsomt undertal«. En god rettesnor for virksomhed­er er, at toppen skal afspejle resten af talentmass­en, siger en rådgiver. Arkivfoto: Daniel Hjorth
I toppen af flere store danske selskaber er kvinder stadig i »voldsomt undertal«. En god rettesnor for virksomhed­er er, at toppen skal afspejle resten af talentmass­en, siger en rådgiver. Arkivfoto: Daniel Hjorth

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark