Jyllands-Posten

Virksomhed­er saetter dato på året, da kvinder fylder halvdelen af ledelsen

Danske Bank missede sidste år sit mål for kvinder i seniorlede­lse. »Det skal jeg også stilles til regnskab for,« siger direktør.

- IBEN SCHMIDT iben.schmidt@finans.dk

Der er ikke mange år tilbage, før kvinderne vil sidde i mindst 40 pct. af chefstolen­e i toppen af erhvervsli­vet. I hvert fald ikke, hvis man skal tro flere af virksomhed­ernes egne udmeldinge­r.

Således erklaerer otte virksomhed­er i C25-indekset et mål om, at der i 2030 skal vaere 40 pct. kvinder i den øverste ledelse lige under bestyrelse­n. Det viser Finans’ gennemgang af årsrapport­erne for 2023.

»Det er positivt, at der er bevaegelse. Men det er tankevaekk­ende, at ingen virksomhed­er har et 50 pct.mål,« siger Bjarke Oxlund, professor og dekan på Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universite­t.

Han har fulgt udviklinge­n og lovgivning­en på området i årevis og kalder det »interessan­t«, at selskabern­e nu forventer en lige fordeling i 2030. Der er dog ét men.

»Jeg frygter et hockeystav-syndrom, hvor nogle virksomhed­er kommer til at få travlt i 2028 og 2029, hvis de også skal i mål,« siger han.

Det er virksomhed­erne selv, der bestemmer målene, og omkostning­erne ved ikke at overholde dem er minimale, siger Bjarke Oxlund.

»Den danske lovgivning har nok givet lidt for stort frirum til, at virksomhed­er kan saette uambitiøse mål. Det bliver langsomt bedre, men der har vaeret mange skåltalelø­fter, uden der er sket noget.«

Gerne hurtigere

I Danske Bank har man sat sig et nyt mål. Det handler om at nå 40 pct. af ”det underrepra­esenterede køn”, som er kvinder, i seniorlede­lsen allerede i 2028. Sidste år missede banken dog sit eget mål om at nå 35 pct. kvinder i seniorlede­lsen med ét procentpoi­nt.

Målet var og er »ambitiøst,« mener Karsten Breum, HR-direktør i Danske Bank. Andelen af kvinder i bankens seniorlede­lse har de sidste fire år rykket sig fra 28 pct. til 34 pct.

»Jeg ville meget gerne se det her flytte sig hurtigere. Man vil altid gerne nå de mål, man saetter sig for. På den baggrund aergrer jeg mig selvfølgel­ig. Men jeg er stolt over, at vi har bevaeget os, som vi har.«

Hvad får dig til at tro, at I når 40 pct. kvindelige ledere i 2028?

»Jeg vil hellere vaere ambitiøs og misse målet med én procentpoi­nt, end at saette et mål, der er uambitiøst, og nå det. Det er et vigtigt signal. Vi skal have alle vores kvindelige talenter i spil i finanssekt­oren og Danske Bank.«

Det handler om at bevare fokus i rekrutteri­ng og arbejdet med talenter, siger Karsten Breum. Han mener, at mål skaber forpligtel­se og ansvarligh­ed.

»Vi har ikke nået de 35 pct., og det skal jeg også stilles til regnskab for. Vi ønsker selvfølgel­ig altid at nå de målsaetnin­ger, vi saetter os.«

De seneste år har EU stillet mere håndfaste krav og sat kvoter for kvinder i bestyrelse­r og ledelser, og i 2022 skaerpede Folketinge­t kravene til virksomhed­ernes rapporteri­ng, så flere virksomhed­er skal offentligg­øre måltal og politikker for en lige fordeling af maend og kvinder i ledelsen. Det skal gøre diversitet til et mål på koncernniv­eau og ikke blot en HR-opgave.

Bjarke Oxlund er overbevist om, at udviklinge­n ville se bedre ud, hvis kravene havde vaeret indført for 10 år siden. Også headhunter Lars Esholdt mener, at måltal er et for blødt vaerktøj, hvis der skal ske noget.

»Det er galt. I Danmark tror man på en liberal økonomi, og at markedsspi­llere vil opnå de rigtige resultater og beslutning­er, hvis man giver frihed. Men det tager altså rigtig mange år.«

Han ejer Esholdt Executive

Search, der hjaelper virksomhed­er med at finde de rette kandidater til topposter. Han mener, at udviklinge­n ville gå hurtigere, hvis Danmark gjorde som Norge, der indførte kvoter for bestyrelse­rne tilbage i 2004. »I Norge oplever jeg, at kvinderne har fået en selvtillid af at have staten og loven i ryggen. Man har taget en formel beslutning. Kvinderne har lov til at vaere der,« siger han.

Der er konsekvens­er

Tine Arentsen Willumsen, adm. direktør i Above and Beyond, mener modsat Bjarke Oxlund, at det har konsekvens­er at misse et mål.

Hun rådgiver flere store virksomhed­er i arbejdet med diversitet og inklusion.

»Investorer kan ikke lide, når firmaer ikke når egne mål, og talenterne kan godt se, hvor der er diversitet,« siger hun.

Danske Bank har i mange år rapportere­t på området, og det har ifølge Karsten Breum haft betydning for både fokus, evaluering og diskussion­en på området.

»Jeg skal stå til ansvar sammen med resten af direktione­n for det her mål. Jeg har redegjort for bestyrelse­n, hvilke initiative­r vi har taget, og hvorvidt vi har nået målet. At emnet når op på bestyrelse­sniveau, er det eneste rigtige,« siger Karsten Breum.

Hvorfor ikke sigte efter 50 pct. i 2028?

»Når vi er over 40 pct. af det underrepra­esenterede køn, har vi en fornuftig og sund balance. På den lange bane vil jeg gerne højere op. Jeg håber, der kommer en dag, hvor vi har over 50 pct. kvindelige chefer på nogle niveauer.«

 ?? ?? Tine Arentsen Willumsen er stifter og adm. direktør i Above and Beyond. Foto: Stine Bidstrup
Tine Arentsen Willumsen er stifter og adm. direktør i Above and Beyond. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark