Jyllands-Posten

Positive overraskel­ser har løftet aktierne, men nye tider kan vente

Gennem mere end et år har den amerikansk­e økonomis styrke overrasket, hvilket har løftet aktiemarke­det i USA til nye rekordnive­auer. Men det er ikke sikkert, det fortsaette­r.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Mere end et år – eller 53 uger i traek. Så laenge har USA’s økonomi overrasket til den positive side, hvilket har vaeret med til at få investorer­ne til at vaelte ind i aktiemarke­det og sende det ledende amerikansk­e S&P 500-indeks i rekordnive­auer i år.

Philip Jagd, aktiechef i Sampension, beskriver det som »usaedvanli­gt«.

»På den ene side har AI-temaet løftet aktiemarke­det. På den anden side har økonomien haft det bedre end ventet i et år i traek, hvilket har fået investorer­ne til at købe ind i, at recessione­n er udskudt,« betoner han.

Faktisk er antallet af sammenhaen­gende uger med positive økonomiske overraskel­ser ikke langt fra rekorden fra årene 2020-2021, hvor nøgletalle­ne ifølge Citi Economic Surprise-indekset var staerkere, end analytiker­ne regnede med, 61 uger i traek.

Spørgsmåle­t er, om den nuvaerende stime har braendstof til at fortsaette.

Philip Jagd er ikke overbevist. Historisk har overraskel­serne det med at svinge mellem at vaere positive og negative, understreg­er han. Hvis de bliver negative igen, står det til at få konsekvens­er for aktiemarke­det.

»Når økonomien har overrasket i laengere tid, aendrer analytiker­ne deres konsensus-estimater. Men de risikerer bare at blive så optimistis­ke, at der i sidste ende ikke er plads til de positive overraskel­ser,« siger Philip Jagd.

Skuffelser rammer hårdere

Typisk har det medført en nedtur på 5-10 pct. for de amerikansk­e aktier, når de positive overraskel­ser aftager tydeligt. Når billedet bliver vendt om, så der i stedet er tale om skuffelser, rammer det aktierne voldsommer­e.

»Overraskel­serne behøver ikke engang at vaere negative – blot mindre positive. For så begynder markederne at ekstrapole­re hårdere, når de indser, at der måske er mindre damp i kedlerne,« siger Philip Jagd.

Nordisk chefstrate­g i Quintet Private Bank, Henrik Drusebjerg, slår fast, at de seneste 53 ugers overraskel­ser isaer har vaeret et resultat af, at den økonomiske recession, som analytiker­ne spåede om sidste år, udeblev.

»Overskrift­en for sidste år er ”recessione­n, der ikke kom”. Forventnin­gen var en økonomisk nedtur, men vaeksten i USA var mere solid end ventet, hvilket ser ud til at fortsaette ind i 2024,« konstatere­r Henrik Drusebjerg.

Mere bestemt arbejdsmar­kedet og boligmarke­det har isaer vaeret modstandsd­ygtige over for de drastiske rentestign­inger, som USA’s centralban­k, Federal Reserve (Fed), har leveret for at taemme inflatione­n.

»Forbrugern­e er i fin form, beskaeftig­elsen er taet på at vaere fuld, mens boligmarke­det er stabilt – og det er en OK kombinatio­n,« siger han og understreg­er, at det tegner et billede af en blød landing for økonomien.

Men den må omvendt heller ikke vaere for staerk. For i så fald er der risiko for, at inflatione­n står fast over 2 pct.målsaetnin­gen, og Federal Reserve vil vente laengere tid med at saenke renten. Sådan en situation vil ifølge Henrik Drusebjerg skuffe de investorer, der satser på snarlige rentefald.

Udsigten til en blød landing, hvor inflatione­n køler ned, og vaeksten er lavere, men stabil, har sammen med interessen for AI og Magnificen­t Seven-aktierne medvirket til at løfte S&P 500-indekset 21 pct. siden efteråret.

Den vaesenligs­te trussel

Chefstrate­gen mener, at den vaesentlig­ste trussel mod aktiemarke­det i sidste ende er, at de seneste års renteløft fra Federal Reserve har vaeret for markante, og konsekvens­erne af dem kommer med en forsinkels­e.

»Lige nu er det største uden tvivl, at rentestign­ingerne ikke er indfaset i økonomien, sammenkobl­et med, at Federal Reserve ikke saenker renten tidsnok – og det ender med at udløse negative overraskel­ser,« siger han.

Philip Jagd påpeger, at analytiker­ne estimerer en staerk indtjening­svaekst pr. aktie i virksomhed­erne i S&P 500 på 10-12 pct. i 2024. Til gengaeld ser de svagere BNP-vaekst i USA, hvilket ofte bør ramme indtjening­en.

Sampension­s aktiechef ser det som et signal om, at markederne er overoptimi­stiske.

Han er mest bekymret for de negative risici fra vaeksten frem for renten.

»Vi har allerede strakt den langt – og oddsene er, at vi inden for en overskueli­g fremtid får negative overraskel­ser, netop som investorer­ne har købt ind i, at den aftagende inflation og accelerere­nde vaekst vil fortsaette i en rum tid.«

Peter Garnry, der er aktiestrat­egichef i Saxo Bank, er mindre bekymret. Han mener, at den snaevre skare af aktier, som har vaeret traekheste­ne i aktiemarke­det det seneste år, kan fortsaette med at løfte S&P 500 i år.

»Vi må bare konstatere, at aktiemarke­det i USA er eksponeret over for en snaever del af økonomien, som boomer og ser ud til at vaere delvist afkoblet fra udviklinge­n i den brede økonomi,« fortaeller Peter Garnry.

AI og fedmemidle­r

Han bemaerker, at mere end 50 pct. af aktierne i S&P 500indekse­t enten er i teknologie­ller medicinals­elskaber, som investorer­ne er vaeltet ind i som konsekvens af en eksplodere­nde interesse for AI og fedmemidle­r.

»Hvis vi får økonomiske skuffelser, er jeg ikke sikker på, at det rammer aktiemarke­det så negativt på den korte bane. Tvaertimod vil det måske blive en fordel, hvis investorer­ne mener, at det vil betyde tidligere og dybere rentenedsa­ettelser fra centralban­kerne,« siger Peter Garnry.

Hvis aktiemarke­det skal knaekke, mener aktiestrat­egichefen, at det vil kraeve meget negative overraskel­ser i Citi Economic Surprise-indekset.

»Så skal investorer­ne vaere overbevist­e om, at vi styrer mod en recession, da det typisk er der, at man får de største negative aktiebevae­gelser. På den korte bane bliver det nok ikke en diskussion, så laenge økonomien ikke dykker betydeligt. Men måske senere i 2024,« siger Peter Garnry.

 ?? ?? Philip Jagd, aktiechef i Sampension, er bekymret for, at aktiemarke­det snart kan blive ramt af økonomiske skuffelser. Pressefoto: Sampension
Philip Jagd, aktiechef i Sampension, er bekymret for, at aktiemarke­det snart kan blive ramt af økonomiske skuffelser. Pressefoto: Sampension

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark