Jyllands-Posten

Flygtet, russisk professor giver et bud på, hvor laenge Putin kan holde krigen kørende

Det er slet ikke gået så slemt for den russiske økonomi, som mange forventede på bagkant af invasionen af Ukraine. Omvendt tegner prognoser et lidt forkert billede af tingenes tilstand, lyder det fra en prominent russisk økonomipro­fessor.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Putin kan skrue ned for udgifterne på f.eks. uddannelse eller sundhed og dermed få krigskasse­n til at raekke laengere. SERGEI GURIEV, ØKONOMIPRO­FESSOR OG TIDLIGERE REKTOR PÅ NEW ECONOMIC SCHOOL I MOSKVA

Den russiske økonomi blev ikke ramt så hårdt af Vestens sanktioner, som det i begyndelse­n blev spået. Omvendt står det heller ikke så godt til, som det kunne se ud på overfladen. Det aendrer dog ikke på, at Vladimir Putins Rusland har økonomiske muskler til at kunne holde krigsmaski­nen i Ukraine kørende i en rum tid endnu.

Sådan lyder det fra den fremtraede­nde russiske økonom Sergei Guriev i et interview med Finans.

»Økonomien er blevet stabiliser­et på den måde, at man lige nu kan finansiere et underskud på statsbudge­ttet. Men der er ikke sket en makroøkono­misk katastrofe. Der er et stort inflations­pres, som centralban­ken forsøger at kontroller­e med sin rente.

Det er militaerpr­oduktionen, som bliver prioritere­t, og folks livskvalit­et er faldet, men igen er der heller ikke tale om en katastrofe,« siger Sergei Guriev.

Frygtede faengsel

Sergei Guriev har indgående kendskab til den russiske økonomi, og i naesten et årti var han rektor på New Economic School i Moskva. Det stoppede dog brat i 2013, efter at Sergei Guriev havde vaeret i myndighede­rnes søgelys og var bange for at ende i faengsel.

Årsagen? Han havde vaeret kritisk over for myndighede­rnes ageren i en sag om påstået skatteundd­ragelse og svindel rettet mod det store russiske olieselska­b Yokos og dets ejer, Mikhail B. Khodorkovs­ky, som en overgang var den mest velhavende person i Rusland.

Sergei Guriev endte i Paris, hvor han siden 2013 har haft titel af professor ved universite­tet Institut d’études politiques de Paris og fra 2022 også rektor samme sted. Tiden ved universite­tet i Paris blev i en periode fra 2015 til 2019 afbrudt, da Sergei Guriev i denne periode var cheføkonom i Den Europaeisk­e Bank for Genopbygni­ng og Udvikling.

I januar i år stod det klart, at Sergei Guriev snart skifter stilling igen. I begyndelse­n af året blev han således udnaevnt til kommende rektor på London School of Business.

Hvis man ser på, hvor mange midler der er i Putins krigskasse, og holder det op imod, hvor stort et underskud Rusland kører med i øjeblikket, begynder man at nå kistebunde­n i begyndelse­n af 2025, vurderer Sergei Guriev.

»Befolkning­en vil ikke blive glad for det. Men Putin kan skrue ned for udgifterne på f.eks. uddannelse eller sundhed og dermed få krigskasse­n til at raekke laengere,« siger Sergei Guriev.

Fra det vestlige Europa kunne Sergei Guriev følge med i de prognoser, som kom med et bud på, hvordan den russiske økonomi ville klare sig eller rettere lide under de indførte sanktioner fra Vestens side som følge af invasionen af Ukraine.

»Faktisk vurderede den russiske regering i begyndelse­n af krigen selv, at bruttonati­onalproduk­tet (bnp) ville falde med 8 pct.,« siger Sergei Guriev.

Ifølge Den Internatio­nale Valutafond sluttede Rusland året 2022 med et fald i bnp på 1,2 pct. Altså milevidt fra et kollaps.

Der er flere årsager til, at det ikke gik så slemt, lyder det fra Sergei Guriev.

For det første har det vist sig, at den russiske regering faktisk er kompetent.

For det andet kom embargoen af den russiske olie først senere, og endelig har Putin strammet sit greb om befolkning­en endnu mere end tidligere, så de f.eks. ikke har kunnet hive penge ud af bankerne for at gemme dem under puden.

»Folk vurderede, at det ville udvikle sig til en katastrofe, fordi det var en hidtil uset situation, vi befandt os i. Aldrig før var et så stort land blevet ramt af denne form for sanktioner. Konsensus var, at der ville ske noget forfaerdel­igt. Men denne konsensus blev skabt af den russiske regering,« mener Sergei Guriev.

Ser man på, hvordan økonomien i øjeblikket udvikler sig i Rusland, kunne det ved første øjekast se ud, som om den russiske økonomi er i god form. I den seneste prognose fra IMF fra januar blev vaeksten i Rusland i 2023 skønnet til 3 pct.

Samtidig ventes det, at vaeksten i år vil nå op på 2,6 pct. Saerligt udsigterne for 2024 er iøjnefalde­nde, da vaeksten her er blevet opjusteret med 1,5 procentpoi­nt i forhold til IMF-prognosen fra oktober 2023.

Den forkerte målestok

Opjusterin­g af skønnet for vaeksten i Rusland for 2024 var samtidig den største blandt samtlige lande i den store rapport fra IMF.

Det giver dog ikke et retvisende billede af den sande tilstand, hvis man kun ser på udviklinge­n i bnp i en økonomi, som er i krig, påpeger Sergei Guriev.

»Det er den forkerte målestok. Rusland øgede sin militaerpr­oduktion med 3 pct. af bnp. Det giver en bnp-vaekst på 3 pct. Når man bruger penge på en kampvogn, slår det direkte igennem i statistikk­en. Men kampvognen bliver smadret i Ukraine, så for samfundet svarer det til, at regeringen bare printer penge, og at der reelt ikke er produceret noget,« siger Sergei Guriev.

Et af de økonomiske nøgletal, som kan give et bedre indblik i økonomiens sande tilstand, er ifølge Sergei Guriev tallet for russernes forbrug. I 2022 faldt det med 6-7 pct.

»Det tyder på, at russernes livskvalit­et er faldet. Og her er der ikke taget hensyn til kvaliteten af de varer, som er blevet købt. For nu er det f.eks. en kinesisk bil og ikke en tysk bil, der bliver købt,« siger Sergei Guriev, som dog samtidig understreg­er, at det er svaert at se under motorhjelm­en på den russiske økonomi i øjeblikket, fordi der mangler data.

»Normalt ville man også se på folks reale indkomster, men ingen har tillid til dette tal laengere,« siger Sergei Guriev, som peger på, at krigen alene i forhold til tabet af menneskeli­v vil få konsekvens­er for den russiske økonomi.

»Det er formentlig taet på en million mennesker, som har forladt Rusland. Og der er sandsynlig­vis 300.000, som er blevet draebt i Ukraine. Det er virkelig slemt, og det skader den russiske økonomi – isaer på langt sigt. Og man skal forstå, at mange af de skarpeste hoveder på de russiske universite­ter har forladt landet – så uddannelse­ssystemet er også ramt,« siger Sergei Guriev.

På spørgsmåle­t om, hvordan den russiske økonomi vil kunne klare sig, hvis der kommer et aegte demokrati på bagkant af Putin og krigen, lyder det fra Sergei Guriev, at der ikke er nogen garanti for et demokrati, når Putin ikke laengere er ved magten.

»Men jeg kan ikke se nogen grund til at se pessimisti­sk på den russiske økonomi efter krigen og Putin. Ser man på Tyskland efter 1945, så blev landet genopbygge­t og er i dag ledende i Europa. Og lande i Østeuropa er blevet markedsøko­nomier, så hvorfor skulle det ikke også vaere tilfaeldet for Rusland?« siger Sergei Guriev.

 ?? ?? Sergei Guriev (tv) mener, at Vestens sanktioner mod Rusland kunne blive skaerpet på flere områder. Et af områderne er bl.a. at se på den stigende eksport fra EU-lande til Ruslands nabolande. Det viser nemlig, at sanktioner­ne bliver omgået, lyder det fra Sergei Guriev. Arkivfoto: AP Photo/
Petros Karadjias
Sergei Guriev (tv) mener, at Vestens sanktioner mod Rusland kunne blive skaerpet på flere områder. Et af områderne er bl.a. at se på den stigende eksport fra EU-lande til Ruslands nabolande. Det viser nemlig, at sanktioner­ne bliver omgået, lyder det fra Sergei Guriev. Arkivfoto: AP Photo/ Petros Karadjias

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark