Jyllands-Posten

Landbruget vil afvente politikern­es arbejde med en klimaafgif­t

Svarer-udvalget har omsider praesenter­et sit bud på en klimaafgif­t på landbruget. Der mangler dog stadig et stort politisk arbejde, før det kan stå klart, hvordan landbruget skal bidrage, siger magtfuld landbrugso­rganisatio­n.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

Onsdag blev spaendinge­n efter flere måneders ventetid omsider udløst. Økonomipro­fessor Michael Svarer og resten af hans ekspertudv­alg har løftet sløret for, hvordan landbruget skal beskattes for at nå de danske klimamål.

Men ekspertern­es tre bud på en CO2-afgift er et tydeligt bevis på, at der venter et stort politisk arbejde forude, før det kan stå klart, hvordan landbruget reelt skal bidrage.

Sådan lyder dommen fra manden i spidsen af landmaende­ne: Landbrug & Fødevarers formand Søren Søndergaar­d.

»Ekspertgru­ppen har vaeret på en vanskelig, for ikke at sige umulig, opgave. Når man sammenhold­er Svarerrapp­orten med regeringsg­rundlaget, er det soleklart, at der stadig udestår et meget stort politisk arbejde,« udtaler Søren Søndergaar­d i en pressemedd­elelse.

Trepartsdr­øftelser

Landbrugsf­ormanden tilføjer, at Michael Svarer og de øvrige eksperter har vaeret grundige i arbejdet med at levere faglige inputs. Men drøftelser­ne skal tages i den grønne trepart, som skydes i gang nu. Her sidder Landbrug & Fødevarer med omkring bordet sammen med bl.a. Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng, Dansk Industri og Kommunerne­s Landsforen­ing.

Søren Søndergaar­d haefter

sig isaer ved, at en høj ensartet CO2-afgift vil vaere i strid med regeringsg­rundlaget. Her har SVM-regeringen skrevet under på, at der skal indføres en afgift på landbruget, som samtidig sikrer, at »erhvervets konkurrenc­eevne ikke forringes, og der dermed ikke flyttes arbejdspla­dser ud af landet samlet set.«

»Behandling­en og diskussion­en af de enkelte modeller og elementer hører til i treparten, men jeg tror, det er åbenlyst for de fleste, at en høj, ensartet afgift ikke er forenelig med regeringsg­rundlaget. En sådan afgift, som pålaegges selv de mest klimaeffek­tive landmaend, vil vaere i modstrid med ambitionen om at sikre arbejdspla­dser, konkurrenc­eevne og grøn omstilling af vores staerke danske fødevarepr­oduktion,« udtaler Søren Søndergaar­d.

Tre modeller

Ekspertgru­ppen bag en grøn skatterefo­rm, som kaldes Svarer-udvalget, peger på tre modeller. En, hvor afgiftes saettes på 750 kr. per ton udledt CO2 i 2030. En anden, hvor landmaende­ne efter bidrag fra staten ender på 375 kr. pr. ton CO2 i 2030. Den tredje vil tage hensyn til de landmaend, som har husdyr som f.eks. køer, og dermed har en høj udledning. De vil efter en yderligere rabat skulle betale 125 kr. pr. ton CO2 i 2030.

Hvis der bliver enighed om en afgift på landbruget­s biologiske processer, vil Danmark vaere det første land til at tage det skridt. Derfor er opgaven saerlig svaer, understreg­er Søren Søndergaar­d. Men han fastholder, at Landbrug & Fødevarer vil gå konstrukti­vt til forhandlin­gerne, selvom den varslede afgift vaekker bred bekymring blandt hans landbrugsk­ollegaer.

Rundt omkring i Europa er landmaend også kommet højt på den politiske dagsorden efter store demonstrat­ioner i bl.a. Belgien, Frankrig og Tyskland.

Landbrug & Fødevarer har herhjemme opfordret til, at landmaende­ne besinder sig og er konstrukti­ve. Men den anden landbrugso­rganisatio­n Baeredygti­gt Landbrug vil ikke afvise, at forhandlin­gerne om afgiften kan udløse lignende demonstrat­ioner i Danmark.

Jeg tror, det er åbenlyst for de fleste, at en høj, ensartet afgift ikke er forenelig med regeringsg­rundlaget. SØREN SØNDERGAAR­D, FORMAND FOR LANDBRUG & FØDEVARER

 ?? ?? Det er nu op til politikern­e at finde en løsningen for landbruget­s bidrag til at nå klimamålen­e, mener Søren Søndergaar­d.
Foto: Niels Hougaard
Det er nu op til politikern­e at finde en løsningen for landbruget­s bidrag til at nå klimamålen­e, mener Søren Søndergaar­d. Foto: Niels Hougaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark