Jyllands-Posten

Er drivhusgas­sen ved at gå af ballonen?

EU's klimamål og dertilhøre­nde lovgivning og regulering bliver mere og mere skarpe. Men det baerer en risiko for danske virksomhed­er, der nøjes med at forholde sig til at efterleve krav.

- EMIL SKALS Partner i The Footprint Firm

I det seneste årti har klimaagend­en taget en betydelig plads i den offentlige samtale, delvis drevet af politiske partier der har arbejdet på at haeve ambitioner­ne for at fastslå vores (opfattede) position som et grønt foregangsl­and.

På det seneste har mediedaekn­ingen skiftet fra klimaambit­ioner til klimakonse­kvenser efter måneder med voldsomt vejr og andre meteorolog­iske faenomener.

Dette også drevet af en ny verden, praeget af turbulens og geopolitis­k uro, som retmaessig­t også kraever vores opmaerksom­hed.

Et skift i fokus kan opfattes som en nedtoning af de nationale ambitioner, hvor der laegges vaegt på ”klimapragm­atisme”. Nogle af konsekvens­erne af denne pragmatisk­e tilgang er beslutning­en om at afskaffe åben-dørordning­en grundet bekymringe­r om strid med EU-regler, Aarhus Universite­ts studie om at der er mindre lavbundsjo­rd end forventet, og at vi derfor er laengere mod klimamålen­e end først antaget, samt den store ubekendte i ligningen i form af indsatsomr­ådet på CO2-fangst.

Selv om CO2-fangst er identifice­ret som en afgørende teknologi i FN’s klimarappo­rt, advarer Klimarådet rettidigt om at placere for meget tillid til teknologie­n på grund af den teknologis­ke usikkerhed.

Og det er snusfornuf­t, at vi fokuserer på at reducere udledninge­r, ikke kun indfange CO2; det er ikke baeredygti­gt på samme måde, som det ikke er sundt at løbe en halvmarato­n hver dag, hvis man samtidigt ryger en pakke cigaretter om dagen og spiser junkfood.

Betyder det, at den grønne omstilling er sat på standby? Absolut ikke. En stadig større del af omstilling­en drives i dag af EU, hvilket muligvis glider under radaren. Senest har Kommission­en fremlagt et samlet reduktions­mål på 90 pct. frem mod 2040 som et delmål mod at blive CO2neutral i 2050. Ambitiøst, og da også det øvre af de tre scenarier, som kommission­en arbejdede med.

gennem en omfattende lovgivning­smaessig og regulativ motor, som rulles ud til medlemslan­dene nu og i de kommende år.

Der er f.eks. blevet indført nye krav til klimarappo­rtering, hvor virksomhed­er skal rapportere på de emner, der er vaesentlig­e for dem og klimaet. Dertil kommer en lang smørrebrød­sseddel af nye initiative­r i form af reform af EU’s el-marked, ny skovstrate­gi, udvidet producent ansvar, reduktion af emballagea­ffald, og listen fortsaette­r.

Mange danske virksomhed­er fortsaette­r heldigvis med at vaere med fremme på ambitioner­ne og haever barren for sig selv, deres industrier og deres leverandør­er gennem partnerska­b og samarbejde.

Men vi må ikke lade EU blive en sovepude i en national kontekst; harmoniser­ingen af ambitioner på tvaers af medlemslan­dene betyder, at det at levere i tråd med de danske mål ikke laengere giver en fordel som frontløber på det europaeisk­e marked, da man er sidestille­t med de europaeisk­e konkurrent­er, der opererer under de samme betingelse­r.

Det skal ske KOMMENTAR

Samtidig har amerikaner­nes ambitiøse ”Inflation Reduction Act” sat nye mål og incitament­er for at skabe amerikansk­e arbejdspla­dser ved at motivere virksomhed­er til at flytte deres produktion til USA. Nuvel, det kan aendre sig efter et praesident­valg senere i år, men det samme kan siges for det foreståend­e Europa-Parlaments­valg.

Det er bydende nødvendigt, at danske virksomhed­er bliver ved med at haeve ambitionen og ser baeredygti­ghed som en motor for vaekst i en global kontekst.

nødvendigt, at danske virksomhed­er bliver ved med at haeve ambitionen, ser baeredygti­ghed som en motor for vaekst i en global kontekst, og ikke lader sig begraense til at fokusere på compliance. Man skal opfylde de krav, der er sat, men der er også staerke argumenter for at gøre mere.

I Danmark kan vi påskønne, at vi er en del af et system, der saetter ambitiøse mål, og at vi har et godt udgangspun­kt. Vores fokus bør vaere at opfylde målene ved at tackle de svaere områder (som en CO2-afgift på landbruget) og at give de bedste forudsaetn­inger for, at danske virksomhed­er kan fortsaette deres grønne omstilling og udnytte det til at vinde nye markeder. Samt ved at accelerere nye, grønne vaekstvirk­somheder, så vi også huser morgendage­ns vindere.

Det er bydende

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark