Jyllands-Posten

Succes hos den kinesiske webbutik Temu bliver misbrugt af hackere

Temu er på rekordtid blevet den mest populaere app i Danmark. Det har hackerne også opdaget, advarer sikkerheds­firma.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Hackere er gode til at koble sig på det, som er oppe i tiden. Og lige nu er den kinesisk-ejede webshop Temu så hot, at hackerne har fundet på alverdens fupnumre, hvor de udnytter Temus navn.

Sådan lyder advarslen fra sikkerheds­firmaet Check Point.

Temu har med et stort reklamebud­get fået enorm medvind globalt. Også i Danmark, hvor webshoppen­s app lige nu er den mest downloaded­e både til iPhone og Android-telefoner.

Ud over muligheden for at købe varer i snart sagt alle kategorier, med gratis fragt hvis prisen er over 140 kr., er Temu blevet kendt for rabatkoder og gevinster. Som kunde vil man derfor gerne modtage besked om, at man er blevet dagens vinder, eller en mulighed for at optjene nye rabatkoder. Og det gør Temubutikk­en til en drøm for de itkriminel­le.

Over 800 forskellig­e domaener, hvor navnet Temu indgår, er blevet oprettet de seneste tre måneder, rapportere­r Check Point Research. Det tyder på en omfattende brug af phishing, hvor man som modtager skal tro, at mailen kommer fra Temu.

Afsenderna­vnet i e-mailen kan nemt forfalskes, og så skal der et skarpt øje til hos modtageren for at opdage, at det er fup.

Mange kunder vil også vaere relativt nye hos Temu og ved derfor ikke helt med sikkerhed, hvordan e-mails fra Temu i virkelighe­den plejer at se ud.

Desuden har Temu mange aeldre kunder, har Bloomberg tidligere rapportere­t. Der er flest i gruppen over 59 år, og faerrest i gruppen af 18-27-årige. Det gør også Temu-kunderne til et nemmere mål for hackerne.

Ligner den aegte vare

Hvis man falder i og klikker på links i de falske e-mails, vil man blive ført til en side, der ligner en officiel Temu-webside, men som altså er skabt og styret af hackerne. Her vil man typisk blive bedt om at indtaste brugernavn og password og andre følsomme oplysninge­r.

Temu blev lanceret i USA i 2022 som en ny handelspla­tform, hvor kinesiske saelgere kunne nå et internatio­nalt marked. Selskabet er ejet af Pindouduo, en af de større, kinesiske online-koncerner. I løbet af 2023 og 2024 er Temu lanceret over det meste af verden og er nu tilgaengel­ig i 48 lande.

Vejen til kunderne er blandt andet gået gennem reklamer i pausen under den store sportsbegi­venhed Super Bowl, som i USA er kendt som det dyreste tidspunkt på året at sende tv-reklamer.

 ?? Arkivfoto: PR ?? Temus popularite­t er også blevet noteret hos mere lyssky typer.
Arkivfoto: PR Temus popularite­t er også blevet noteret hos mere lyssky typer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark