Jyllands-Posten

NKT satte rekord, mens Bavarian, Zealand og Novo tog bunden

- /MarketWire/

Novo Nordisk og Zealand Pharma tabte pusten onsdag, og det trak ned på det danske aktiemarke­d. Også Bavarian Nordic dykkede efter foreløbige regnskabst­al og en prognose, som investorer­ne vendte tommelfing­eren ned til.

Omvendt var der rift om aktierne i NKT, der endte dagen i rekord. Uden for eliteindek­set var aktierne i FLSmidth også eftertragt­ede oven på et årsregnska­b.

For det samlede C25-indeks sluttede dagen med et minus på 0,2 pct. til 1.893,27.

Nedturen skyldtes isaer fald i Novo Nordisk på 1,5 pct. til 830,80 kr.

Det var anden dag i traek, at den danske svaervaegt­er faldt, efter at aktien havde sat flere rekorder i traek. Udviklinge­n var muligvis inspireret af, at aerkerival­en Eli Lilly tirsdag dykkede med 3,4 pct. fra sit rekordnive­au, og onsdag var aktien faldet yderligere 2,1 pct. ved dansk lukketid.

Både Novo og Eli Lilly har dog praesteret tocifrede stigninger i år på henholdsvi­s 18 pct. og 30 pct.

Herhjemme endte også Zealand Pharma 5,1 pct. lavere i 461,60 kr., men aktien er steget tocifret i år, da investorer­ne har svaermet om medicinals­elskaber med fokus på det boomende marked for vaegttabsm­edicin. Kabelkonce­rnen NKT venter vaekst i både omsaetning og indtjening i 2024, og det blev belønnet af investorer­ne, der sendte aktien til top i eliteindek­set.

Aktien steg 6,4 pct. til rekordkurs­en 523 kr.

Ifølge analytiker Lars Topholm fra Carnegie udviklede NKT's driftsresu­ltat sig i store traek som ventet i fjerde kvartal, mens omsaetning­en endte noget højere end ventet.

2024-prognosen overgik da også analytiker­konsensus for omsaetning­en, mens indtjening­sprognosen er på linje med analytiker­forventnin­gerne, noterede analytiker­en.

NKT kunne desuden glaede sig over en bugnende ordrebog. I 2023 blev den mere end fordoblet til 10,8 mia. euro, svarende til rundt regnet 80 mia. kr.

Bavarian ramt af nedtur

For Bavarian var dagen praeget af en hård medfart på børsen, selv om vaccinesel­skabet praesenter­ede foreløbige tal, der vidnede om et rekordår.

Prognosen for 2024 pegede dog på tilbagegan­g, hvilket måske kan forklare kursfaldet. Ifølge Søren Løntoft Hansen er det dog vaerd at bemaerke, at prognosen for 2024 er på linje med markedets forventnin­ger, når man tager alle tal med i ligningen.

»Det er også vigtigt at sige, at der er ekstraordi­naere produktion­somkostnin­ger på 240 mio. kr. som forberedel­se til lanceringe­n af Chikunguny­a-vaccinen i 2025. Justerer man for det, så lander indtjening­sforventni­ngerne i min optik på linje med markedsfor­ventninger­ne,« siger han til MarketWire.

Også hos Bavarian Nordics finansdire­ktør vakte markedsrea­ktionen undren.

»Det er en ufortjent reaktion,« lød det fra Henrik Juuel.

Aktien lukkede med et fald på 3,2 pct. i 167 kr. efter et fald på over 7 pct. tidligere på dagen.

Hos FLS endte dagen med et plus til aktien på 5 pct. til 308,20 kr. efter et endeligt regnskab for 2023. Her var fokus på en bedre end ventet udvikling i pengestrøm­mene, der tilsynelad­ende trak op.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark