Jyllands-Posten

Rådmand kalder byråd til debat om stigende vejstøj i Aarhus

Flere aarhusiane­re, en stadig taettere by og flere biler på vejene får støjen til at stige i Aarhus. Teknik- og miljørådma­nd vil have aarhusiane­re og byråd med i debatten om en ny støjhandli­ngsplan, der saetter retning for, hvordan støjen skal begraenses

- Ksa/jyla

I 2015 var cirka 48.000 boliger i Aarhus plaget af støj over graensen på 58 dB. I 2021 er antallet af støjramte boliger steget til 63.500.

Det viser den nyeste støjkortla­egning.

Det fremgår af en pressemedd­elelse fra teknik- og miljøforva­ltningen i Aarhus Kommune.

Kortlaegni­ngen er en del af Støjhandli­ngsplan 2024, der er på vej i høring.

Handleplan­en saetter rammerne for, hvordan Teknik og Miljø fremadrett­et vil forsøge at begraense og forebygge gener fra støj.

»Kortlaegni­ngen taler sit tydelige sprog. Flere og flere aarhusiane­re er generet af støj, og det er vi nødt til at forholde os til. Derfor ser jeg frem til debatten med byrådet, hvor jeg netop ønsker, at vi diskuterer, om vi skal oppriorite­re indsatsern­e på området.

Der er ikke nogen tvivl om, at behovet for indsatser lige nu er større end ressourcer­ne,« siger Nicolaj Bang (K), rådmand for Teknik og Miljø.

Teknik og Miljø arbejder allerede i dag med at nedbringe støjen. Siden 2008 er større veje belagt med støjreduce­rende asfalt, der eksperimen­teres med zoner, hvor hastighede­n saettes ned, og der stilles krav i lokalplane­r om støjreduce­rende tiltag i nybyggeri.

De tiltag anbefaler Teknik og Miljø fortsaette­r i Støjhandli­ngsplanen

sammen med en raekke andre igangvaere­nde indsatser. Indsatsern­e er tilrettela­gt med udgangspun­kt i de nuvaerende ressourcer på området.

Aarhusiane­rne med på råd

Inden laenge bliver planen sendt i offentlig høring, hvor aarhusiane­rne kan vaere med i debatten.

»Vi skal sikre os, at Aarhus fortsaette­r med at vaere et attraktivt sted at bo og leve. Derfor håber jeg også, at aarhusiane­rne vil dele både deres bekymringe­r og idéer, så vi i byrådet får det bedst mulige grundlag at debattere ud fra,« siger Nicolaj Bang.

Juridisk har Teknik og Miljø et begraenset råderum til at etablere støjskaerm­e m.m. langs eksisteren­de veje, men rådmanden ønsker at afklare, hvilke muligheder der ligger i det råderum. Det kunne for eksempel vaere en lokal støjpulje, der skal begraense aarhusiane­rnes støjgener og derigennem øge deres sundhed.

Flere og flere aarhusiane­re er generet af støj, og det er vi nødt til at forholde os til. NICOLAJ BANG (K), RÅDMAND FOR TEKNIK OG MILJØ

 ?? ?? Rådmand Nicolai Bang til et borgermøde på rådhuset i Aarhus. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen/ Ritzau Scanpix
Rådmand Nicolai Bang til et borgermøde på rådhuset i Aarhus. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark