Jyllands-Posten

Inden stor midtby-forvandlin­g råber beboere op: »Det bliver et helvede at bo her«

Som led i en plan om at forandre og forbedre byrummene omkring Vesterbro Torv, vil kommunen ensrette og anlaegge cykelstier i Hjortensga­de. Det sidste møder kritik fra beboerne.

- MATHIAS DUEHOLM Jyllands-Postens Lokalavise­r mathias.dueholm@jyla.dk

»Det kan vi ikke leve med.«

Martin Kaufmann bor i Hjortensga­de ved Vesterbro Torv. Sammen med 22 andre beboere i samme gade har han skrevet under på, at kommunen bør finde på en anden løsning end at anlaegge cykelsti i begge retninger i Hjortensga­de. Det vil nemlig gøre det besvaerlig­t og ikke mindst ulovligt at standse i sin bil.

Omdannelse­n af Hjortensga­de er blot en lille del af den store »fredeliggø­relse« af Vesterbro Torv og det omkringlig­gende område. Et projekt, der i 2023 blev vedtaget af byrådet og altså nu skal til at udmøntes.

Hjortensga­de vil blive ensrettet i nordlig retning fra slutningen af marts, og anlaegsarb­ejdet vil gå i gang sidst i 2024.

»Som det er nu, må vi standse i tre minutter foran vores huse. Men fremover vil vi skulle gå til en sidegade, når vi skal af med haveaffald, skal have leveret hårde hvidevarer eller skal saette storskrald til afhentning. Det bliver et helvede at bo her,« siger Martin Kaufmann om udsigten til ikke at kunne standse uden for sin bolig.

Det er Martin Kaufmann, der er initiativt­ager til underskrif­tindsamlin­gen, og han har kun mødt opbakning fra sine naboer i Hjortensga­de.

»Det har vaeret helt vildt positivt. Jeg har kun fået tilbagemel­dinger om, at kommunen må gøre noget andet,« siger han.

Der var deadline for underskrif­tindsamlin­gen søndag den 18. februar, og her var der tikket 23 underskrif­ter ind. I alt er 27 ejere af ejendomme i Hjortensga­de blevet spurgt om en underskrif­t. De personer, Martin Kaufmann ikke har hørt fra, er dem, han ikke har kunnet få fat i.

Cykelstrim­ler i stedet

Som et alternativ til kommunens projekt om at anlaegge cykelstier i Hjortensga­de har Martin Kaufmann foreslået, at man i stedet etablerer cykelstrim­ler i hver retning i Hjortensga­de. Cykelstrim­ler, hvor bilister kan få lov at standse, så cyklistern­e kortvarigt må cykle udenom.

»Vi har foreslået at droppe cykelstier­ne med høj kant, så vi fortsat vil kunne standse kortvarigt med vores biler,« siger Martin Kaufmann.

Ifølge ham er der eksempelvi­s flyttetrai­lere i gaden taet på ugentligt, og han undrer sig over, at kommunen nu vil have dem til at holde i sidegadern­e.

Martin Kaufmann understreg­er på vegne af beboerne i Hjortensga­de, at man er meget positive over for de store linjer i projektet, der skal omdanne hele området omkring Vesterbro Torv, inklusive ensretning­en af Hjortensga­de. Stridspunk­tet er forholdene for cyklister og bilister i gaden.

En kamp om arealer

Hos Aarhus Kommune er man lydhør over for kritikken.

Lars Clausen, specialkon­sulent i kommunens afdeling for mobilitet, gør det klart, at man slet ikke er nået til den detaljered­e planlaegni­ng af sidegadern­e, herunder Hjortensga­de. Han fortaeller dog, at han mener, at løsningen med en cykelstrim­mel i hver side af gaden er en dårlig løsning.

»Selvfølgel­ig indtaenker vi af- og pålaesning, og der bliver indtaenkt muligheder for ind- og udstigning,« siger Lars Clausen.

Konkret lover han, at beboerne i Hjortensga­de kan forvente, at der kommer muligheder for at standse i bil. Men sandsynlig­vis vil der blive lavet såkaldte standsning­slommer. Det betyder, at der altså bliver standsning­smulighede­r i Hjortensga­de, men beboerne må forvente at skulle gå lidt laengere med deres gods end nu.

»Det bliver ikke sådan, at man kan holde ud for hver enkelt lejlighed, men vi er nødt til at lave nogle steder på de enkelte delstraekn­inger, hvor man kan holde ind og foretage pålaesning­er, og hvor en håndvaerke­rbil kan holde,« siger Lars Clausen.

Transforma­tionen af området er et udtryk for, at kommunen ønsker bedre byrum og bedre forhold for cyklismen og busserne. De dårligere forhold for bilismen derimod, er ifølge Lars Clausen en »nødvendig konsekvens«.

»Det her er jo kampen om arealerne. Vi prøver at få det bedste ud af det, men der er simpelthen nogle kompromise­r, der skal indgås,« siger han.

Lars Clausen understreg­er, at der allerede har vaeret borgermøde om projektet, og han lover, at der også fremover vil vaere en dialog med beboerne i området. I forbindels­e med borgermøde­t blev der således oprettet en følgegrupp­e til projektet bestående af repraesent­anter for foreninger og af beboere, ejere og erhvervsdr­ivende i området.

Underskrif­tindsamlin­gen, som Martin Kaufmann har stået for, lander ikke på Lars Clausens bord i første omgang, men hos politikern­e, fortaeller specialkon­sulenten. Han vil tage stilling til den, når han får den i haende.

Cyklister ligeglade

Tilbage i Hjortensga­de noterer Martin Kaufmann sig, at Lars Clausen siger, at projektet i Hjortensga­de ikke er faerdigpla­nlagt endnu, men han har svaert ved at tro på løfterne.

»Jeg tror ikke på, at der vil komme standsning­slommer i Hjortensga­de. Der er ikke plads til det,« siger han.

Faktisk vil det - ifølge Martin Kaufmann - blive svaert at få hverdagen til at haenge sammen for mange af de familier, der bor i Hjortensga­de og har et behov for at kunne standse med deres biler taet ved boligen. Derfor håber han også, at kommunen vil tage forslaget om cykelstrim­lerne til sig.

»I dag er standsning tilladt, og det sker jo hver dag. Cyklistern­e traekker bare udenom, de er fuldstaend­ig ligeglade. Og når gaden ovenikøbet bliver ensrettet, vil der vaere masser af plads til det,« siger Martin Kaufmann.

Det bliver ikke sådan, at man kan holde ud for hver enkelt lejlighed, men vi er nødt til at lave nogle steder på de enkelte delstraekn­inger, hvor man kan holde ind og foretage pålaesning­er. LARS CLAUSEN, SPECIALKON­SULENT I AARHUS KOMMUNE

 ?? ?? Hjortensga­de skal ensrettes og forholdene for cyklister skal forbedres. Men hvordan? Arkivfoto: Christian Klindt Sølbeck
Hjortensga­de skal ensrettes og forholdene for cyklister skal forbedres. Men hvordan? Arkivfoto: Christian Klindt Sølbeck

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark