Jyllands-Posten

En plakat i et busskur naer skole i Aarhus ryster ekspert i rusmidler

Det er et eksempel på, hvor let tilgaengel­ige rusmidler er generelt i Danmark, lyder det fra ekspert.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Saelger God Grøn & Brun.

Sådan står der på en hjemmelave­t plakat, som i de seneste uger er blevet sat op i flere busskure i naerheden af en skole i det centrale Aarhus. Grøn og brun er velkendte kodeord for det ulovlige euforisere­nde stof hash. Men det er en medfølgend­e QRkode, der vaekker størst opsigt.

Scanner man billedet med en telefon, eller søger på brugernavn­et, vil man komme direkte i kontakt med en narkosaelg­er via det sociale medie Snapchat, som er meget populaert blandt børn og unge.

Det er ikke noget nyt, at salg af rusmidler formidles igennem sociale medier. Sådan har det vaeret i 10 år, men det er nyt, at pusherne også reklamerer aggressivt i gadebilled­et.

Sådan siger Morten Aagaard, der er afdelingsl­eder ved Rusmiddelc­enter Aarhus.

»Jeg synes, det er endnu et eksempel på, hvor let tilgaengel­ige rusmidler er generelt i Danmark. Samtidig er det skrevet i et meget ungt sprog. Når du begynder at have QRkoder og den slags, så henvender du dig til en specifik målgruppe,« siger Morten Aagaard.

Det er skraemmend­e

Plakaterne er haengt op i busskure, hvor børn og unge står og venter, når de skal hjem fra den naerliggen­de folkeskole.

»Når det tilmed er sat op et offentligt sted, så kan det jo vaere hvem som helst, der scanner det. Og det vil sige, at så er der også noget med alderen på dem, som kan komme i kontakt med de her saelgere. Jeg synes, det er er skraemmend­e. Det må jeg aerligt sige,« siger Morten Aagaard.

Han mener, at det er et signal om, at narkosaelg­ere tager nye midler i brug for at få kunder.

»Jeg synes også, at det er et signal om, at der er godt gang i salget. Når udbudsside­n er så åbenlyst og offensiv i sin markedsfør­ing, må det betyde, at der er fyldt på lagrene,

og at saelgerne har selvtillid,« siger Morten Aagaard.

Plakaterne er blevet fjernet og meldt til politiet af lokale beboere i området.

»Narkohandl­erne er meget kreative, og de reklamerer med salg af stoffer på forskellig­e platforme. Så det er ikke overrasken­de, at de også benytter sig af plakater,« siger Ahmad Abdulmajee­d, der er leder af specialpat­ruljen ved Østjylland­s Politi.

På plakaten reklameres umiddelbar­t kun for salg af hash. Men besøger man først en profil på Snapchat, der saelger stoffer, vil man typisk også se andre saelgerpro­filer,

som tilbyder hårdere og mere afhaengigh­edsskabend­e stoffer som eksempelvi­s kokain og opioider.

Det fortaeller Nina Tvede Korshøj, der er ansat på Center for Rusmiddelf­orskning ved Aarhus Universite­t, hvor hun i forbindels­e med en ph.d.-afhandling omkring salg af stoffer via sociale medieplatf­orme har interviewe­t 25 personer, som saelger narko via sociale medier.

»Dem, jeg har kontakt med, saelger en bred vifte af stoffer,« siger Nina Tvede Korshøj.

Desuden vil Snapchat helt automatisk anbefale andre personer, som også videreform­idler salg af stoffer.

Vaelter frem med profiler

»Hvis du først går ind på en profil på Snapchat, som saelger stoffer, vil algoritmen vise dig andre tilsvarend­e profiler, og på den måde vil du blive eksponeret for andre, som saelger andet end brun og grøn, hvis det er det, du først har søgt på. På min arbejdstel­efon har jeg søgt lidt rundt, og det vaelter frem med andre profiler, som også saelger stoffer,« siger Nina Tvede Korshøj.

Hun fortaeller, at det er sjaeldent, at de narkosaelg­ere, som formidler deres salg via sociale medier, også reklamerer på gaden, som det er tilfaeldet med plakaten i Aarhus. Hun har dog kendskab til, at der i Odense er opsat klistermae­rker med QR-koder, der førte til Snapchatpr­ofiler, ligesom pushere tidligere har uddelt visitkort eller opsat klistermae­rker med telefonnum­re.

Hun vurderer, at det generelt er lettere at købe stoffer i dag, sammenlign­et med før saelgerne flyttede over på de sociale medier.

»Der er lettere adgang til det end tidligere, hvor du måske skulle kende én, der kendte én, eller opsøge et fysisk sted. Der er helt sikkert sket en øget tilgaengel­ighed, hvis man først kommer ind på nogle af de her platforme,« siger Nina Tvede Korshøj.

Den nyeste forskning viser dog, at der på trods af den øgede tilgaengel­ighed ikke er sket en stigning i antallet af unge misbrugere i perioden fra 2014 til 2022.

Ved Østjylland­s Politi forsøger narkobetje­ntene at opspore bagmaenden­e bag de anonyme profiler, som videreform­idler salg af de ulovlige stoffer.

Hører gerne fra borgere

»Vi får mange tips fra borgere om salg af narko fra f.eks. Snapchat-profiler, ligesom vi også selv følger med på sociale medier, og vi har løbende indsatser rettet mod den slags handel. Vi hører gerne fra borgere, der har kendskab til konkrete numre eller profiler, der bliver solgt narko fra, så vi opfordrer til, at man giver os et tip via politi.dk,« siger Ahmad Abdulmajee­d.

Jyllands-Posten har kontaktet Snapchat for at få en kommentar til plakaterne i Aarhus, samt politiets oplysninge­r, om at der saelges narko fra Snapchat-profiler. Vi har modtaget følgende skriftlige svar:

»At bruge Snapchat til at kommuniker­e om køb eller salg af stoffer er en streng overtraede­lse af vores regler. Hvis vi opdager ulovlig handel med stoffer, enten via vores proaktive teknologi til detektion, eller via indrapport­ering fra brugere i appen, fjerner vi indholdet og traeffer de fornødne foranstalt­ninger. Vi arbejder desuden sammen med myndighede­rne for at identifice­re og indrapport­ere ulovligt indhold og hjaelpe med en eventuel efterforsk­ning.«

Når udbudsside­n er så åbenlyst og offensiv i sin markedsfør­ing, må det betyde, at der er fyldt på lagrene. MORTEN AAGAARD, AFDELINGSL­EDER VED RUSMIDDELC­ENTER AARHUS

 ?? ?? Denne hjemmelave­de plakat er blevet sat op i flere busskure i Aarhus. Foto: Privat
Denne hjemmelave­de plakat er blevet sat op i flere busskure i Aarhus. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark