Jyllands-Posten

Verdensrek­order og vovemod: I dag finder Christina eventyret et helt andet sted

Selvom Christina Gundgaard Pedersen fra Skanderbor­g er medlem af Kvindelige Eventyrere­s Klub er eventyret ikke laengere noget, hun forbinder med kraevende udfordring­er og graenser, der skal brydes.

- GRETHE BO MADSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r gbm@uge-bladet.dk

13 år gammel bragede Christina Gundgaard Pedersen ind i Guinness World Records, da hun som den yngste nogensinde og som den første kvinde kørte 140 meter i bil på to hjul ved flyveplads­en i Billund.

Året efter satte hun endnu en verdensrek­ord, da hun kørte 2,4 kilometer på to hjul på Jyllandsri­ngen - den laengste distance nogensinde på originalda­ek.

Tredje verdensrek­ord satte Christina på en offroader bygget af reservedel­e fra 20 år gamle motorcykle­r. På den kørte hun 5.320 meter op ad Mount Everest og slog højderekor­den. Da var luften så tynd, at det ikke laengere var muligt at holde gang i motoren. Den bedrift fik Kvindelige Eventyrere­s Klub til at invitere den motorglade, kvindelige vovehals indenfor, og Christina er i dag et af de bare 64 medlemmer af den eksklusive klub.

Omrejsende stunt-barn

Hendes far er tidligere speedwaykø­rer, og hendes storebror har levet af at køre motocross det meste af sit liv. Sammen med de to og sin lillebror har Christina hele sin opvaekst turneret Danmark rundt med stuntshows.

»Jeg fik min første motorcykel, da jeg var tre et halvt år gammel. Fra jeg var fire, begyndte jeg at optraede. Først med motorcykel-stunts og fra jeg var otte år også med bil-stunts. Min far lavede et børnesaede til mig med skumgummip­uder, så jeg kunne nå pedalerne, og så laerte jeg først at lave en håndbremse­vending og sidenhen en braender.«

Praecision­skørslen begyndte at optage hende, da hun blev aeldre. Det kraevede et andet og mere intenst naervaer.

»Jeg elskede fordybelse­n, naervaeret og koncentrat­ionen, og det var det, der førte til, at jeg dagen før min konfirmati­on i 1991 blev den yngste i verden til at køre på to hjul. Og samtidig den første kvinde. Året efter satte jeg så distancere­korden. At det var verdensrek­order, var faktisk ikke noget, jeg taenkte over dengang. Det var glaeden ved fordybelse­n og sporten i det, der drev mig,« understreg­er Christina.

Tilbud fra Hollywood

Den anden verdensrek­ord udløste et jobtilbud fra Universal Studios, der manglede kvindelige stuntkører­e.

»Det var første gang, min mor satte foden ned. Hun havde bakket mig op indtil da, selvom hun ikke selv var til motorsport, men jeg fik simpelthen ikke lov til i en alder af 14 år at gå ud af skolen og blive stuntkører i udlandet. I dag er jeg sindssygt taknemlig for, at hun sagde nej.«

Selvom livet med stuntshows stoppede, var Christina ikke faerdig med at slå rekorder. I 2003 fik hun tilbudt at køre på motorcykel i Himalaya sammen med fem andre, og det kunne hun ikke modstå.

»Vi troede, vi kunne flyve motorcykle­r ind, men det var umuligt, så i stedet måtte vi selv stykke offroadern­e sammen af 20 år gamle motorcykel­dele. Undervejs knaekkede stellet på min motorcykel, og jeg måtte saette den sammen igen med ståltråd og skruer.«

Turen op ad Mount Everest foregik på nordsiden og gik over adskillige gletsjere, kløfter og vandløb.

Ville aldrig gøre det igen

»Vi måtte bruge gaffatape om motorcykel­bukserne, for at de ikke skulle blive fyldt med vand. Det var isnende koldt, og vi kaempede konstant med motorcykle­rne, der kørte dårligere og dårligere på grund af det lave iltniveau,« forklarer Christina.

Gruppen boede nogle dage i Base Camp, inden de gjorde rekordfors­øget. Det tog otte timer, og Christina nåede op i 5320 meters højde, som var nok til at slå den tidligere rekord.

»Oplevelsen var helt fantastisk, men jeg ville aldrig gøre det igen. Det var en fuldstaend­ig absurd ide og sindssygt farligt,« konstatere­r Christina, der oven i alle udfordring­erne samtidig måtte tackle sin egen højdeskrae­k.

Det farligste skulle dog vise sig ikke at vaere selve rekordfors­øget, som gruppen havde planlagt ned til mindste detalje, men noget helt andet, som de ingen kontrol havde over: Vejret.

»Det regnede så heftigt på nedturen, at der kom jordskred, som vi havnede i på turen gennem graenselan­det mellem Tibet og Nepal, og det var langt farligere end at køre på Mount Everest.«

Jeg elskede fordybelse­n, naervaeret og koncentrat­ionen, og det var det, der førte til, at jeg dagen før min konfirmati­on i 1991 blev den yngste i verden til at køre på to hjul. CHRISTINA GUNDGAARD PEDERSEN

Opslugt af nuet

I dag handler hendes liv ikke laengere om adrenalink­ick, ekstreme stunts og vovemod. Det drive, der fik hende til at bryde graenser både fysisk og mentalt som barn og ung,

bruger hun nu i sit arbejde som psykolog i Landsbyen Sølund.

»Set udefra er det jo to vidt forskellig­e verdner, men det pudsige er, at i virkelighe­den er det de samme grundlaegg­ende psykologis­ke redskaber, der driver mig i dag, som også drev mig dengang,« konstatere­r hun.

Skåret ind til benet, handler det om en stor videbegaer­lighed, en lige så stor glaede ved at fordybe sig og evnen til samtidig at vaere hundrede procent intenst til stede i nuet.

»At laere at køre på to hjul kraevede lang tids traening, som begyndte ved køkkenbord­et med en underkop, hvor jeg brugte timer på at regne ud, hvordan jeg skulle styre for at holde balancen,« husker Christina.

»Jeg laerte at gå ind i mig selv og fokusere, så jeg var fuldstaend­ig opslugt af det, jeg nu skulle. Jeg prøvede at forestille mig, hvad der skulle til, og så mobilisere­de jeg alle mine indre ressourcer og sanser på at gennemføre det. Og så øvede jeg mig og øvede mig og øvede mig,« tilføjer hun smilende.

»Det gav mig allerede som barn en psykologis­k indsigt og intuitiv forståelse for sammenhaen­gen mellem krop, psyke og omgivelser. Det har jeg båret med mig videre i mit voksenliv.«

Eventyret i det naere

Christina bor sammen med kaeresten Sidsel lidt udenfor Voerladegå­rd på en naturskøn ejendom direkte ned til Mossø. Hun er stadig vild med hestekraef­ter, men i dag er motorcykel- og bilstunts skiftet ud med islaenderh­este.

Selvom hun ofte rejser ud og oplever verden, er eventyr ikke laengere noget, Christina udelukkend­e forbinder med kraevende udfordring­er og graenser, der skal brydes.

»Vi mennesker har en tendens til at jagte forestilli­ngen om eventyret som noget fantastisk, der ligger og venter langt derude et sted, vi ikke kan nå. Det kunne jeg godt taenke mig at gøre op med. Nogle gange er eventyret her allerede, hvis vi tør åbne øjnene for det,« konstatere­r hun.

»Eventyret kan sagtens ligge i de små og naere ting. For eksempel i at vi nu sidder og fordyber os i en samtale, som måske åbner nye horisonter og nye måder at se sig selv og verden på. Jeg tror, det virkelige eventyr begynder, når vi finder ressourcer og potentiale i os selv, hinanden og faellesska­bet« tilføjer hun med et underfundi­gt smil.

»Jeg synes stadig, samspillet mellem krop og psyke er utrolig spaendende. I dag ligger eventyret for mig i, hvordan vi mennesker ved at finde vores indre ressourcer og faelles ”vaeredygti­ghed”, kan blive bedre i stand til at skabe gode liv for hinanden og tackle de udfordring­er, vi møder i livet.«

 ?? ??
 ?? ?? Christina Gundgaard Pedersen begyndte tidligt at udforske graenser bag rattet i en bil. Det gav en psykologis­k indsigt og intuitiv forståelse for sammenhaen­gen mellem krop og psyke, som hun har båret med sig videre i sit voksenliv. Privatfoto
Christina Gundgaard Pedersen begyndte tidligt at udforske graenser bag rattet i en bil. Det gav en psykologis­k indsigt og intuitiv forståelse for sammenhaen­gen mellem krop og psyke, som hun har båret med sig videre i sit voksenliv. Privatfoto
 ?? ?? Christina Gundgaard Pedersen er stadig vild med hestekraef­ter, men nu er det uden benzin. Hun elsker at ride og har sammen med kaeresten Sidsel tre islaendere. Foto: Grethe Bo Madsen
Christina Gundgaard Pedersen er stadig vild med hestekraef­ter, men nu er det uden benzin. Hun elsker at ride og har sammen med kaeresten Sidsel tre islaendere. Foto: Grethe Bo Madsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark