Jyllands-Posten

Et talentfuld­t par, Aarhus ovenfra og gadelivets grumhed

Dansk kunsthisto­rie, cubanske rytmer, Aarhus’ magtcentru­m, livet på gaden. Byen har lidt for enhver smag.

- MILLE WINTHER Jyllands-Postens Lokalavise­r mille.winther@jyla.dk

Det eneste, hun ville, var at danse

Den allersidst­e dans før vi går hjem. Før solen og en ny dag bryder frem. Endnu er du mig naer. Endnu er natten vor. Jeg kysser dig på gensyn du. Jeg har aldrig følt himlen så naer som nu. ”Den Allersidst­e Dans” af Børge Müller.

Det regner, og det er vintermørk­t, men meget af det kan glemmes i et par timer, når man danser med en, man godt kan lide. Og det ved Folkestede­ts Venner. De inviterer ganske vist ikke på vals, som ovenståend­e er, men derimod på salsa. Et band på 11 medlemmer står for rytmerne, der er undervisni­ng den første time, og derfra er der ret god mulighed for at føle himlen naer.

Anne Marie og Carl Nielsen

De mødte hinanden i Paris i begyndelse­n af marts 1891. Få dage efter dansede de med hinanden i Moulin Rouge, og to uger senere vidste Carl Nielsen, at han havde fundet kvinden i sit

Tid: 23. februar kl. 20. Sted: Folkestede­t, Carl Blochs Gade 28, Aarhus C.

Rådhuset indeni og udenpå

Rådhuset indefra, Aarhus oppefra. Aarhus Guiderne kender rådhuset ud og ind, og om lørdagen viser de rundt i Arne Jacobsen og Erik Møllers ikoniske bygning, der siden 1941 har vaeret et af de centrale vaerker i Aarhus.

Når man traeder ind på det nuancerede sildebensp­arket, er det ikke kun det smukke interiør, der fanger én. De store beslutning­er, som former vores by, bliver truffet derinde, og med fare for at blive en anelse himmelrage­nde er der noget overvaelde­nde og storslået ved at stå dér.

Rundvisnin­gen afrundes liv. Hun, Anne Marie Brodersen, var en overstråle­nde karakter i hans dagbogsnot­ater, og der gik heller ikke laenge, blot et par måneder, før de blev viet.

Komponiste­n Carl og billedhugg­eren Anne Marie. Et par, der om nogen har sat deres praeg på vores kulturskat. i rådhustårn­et 60 meter over jorden med panoramaud­sigt over Aarhus, bugten og skovenes traekroner.

Tid: 24. februar kl. 9.30. Sted: Aarhus Rådhus, Rådhusplad­sen 2, Aarhus C.

Et kvindeliv på gaden

Da Pia var tre år gammel, begyndte hendes far at leje hende ud til maend. Som 14-årig blev stoffer en del af hendes hverdag, hun blev senere prostituer­et og har levet langt størstedel­en af sit liv på gaden.

I dag kan hun tale om dét, der lyder som helvede på jord, i datid. Hun har sin egen bolig og magter at beskrive denne del af sit liv, så der både er plads til grin og gru. Foredraget arrangeres af foreningen Det Rullende Hjerterum sammen med Pia. Hun har besluttet, at pengene fra billetsalg­et skal gå til hjemløse og udsatte i Aarhus.

Tid: 27. februar kl. 19. Sted: Savvaerket Events, Søren Nymarks Vej 8A, Højbjerg.

Historien om deres kunst og liv foldes ud i musikhuset med strygekvar­tetten Livestring­s, pianist Nicolai Kornerup og skuespille­r Lotte Andersen.

Tid: 22. februar klokken 19.30. Sted: Musikhuset, Thomas Jensens Allé 2, Aarhus C.

 ?? ??
 ?? ?? Billedhugg­er Anne Marie CarlNielse­n mødte sin udkårne komponiste­n Carl Nielsen i Paris i 1891. Arkivfotos: Holger Damgaard/ Ritzau Scanpix
Billedhugg­er Anne Marie CarlNielse­n mødte sin udkårne komponiste­n Carl Nielsen i Paris i 1891. Arkivfotos: Holger Damgaard/ Ritzau Scanpix
 ?? ?? Aarhus Guiderne viser rundt Rådhus Arkivfoto: Thomas Borberg
Aarhus Guiderne viser rundt Rådhus Arkivfoto: Thomas Borberg
 ?? ?? Prøv salsatrinn­ene af på Folkestede­t fredag kl. 20. Arkivfoto: Niels Hougaard
Prøv salsatrinn­ene af på Folkestede­t fredag kl. 20. Arkivfoto: Niels Hougaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark