Jyllands-Posten

Jeg så frem til stormøde med spaending. Da jeg gik derfra, var min skepsis ikke blevet mindre

- SIMON BUUS OLSEN Byrådsmedl­em (V) og formand for Landsbyråd­et, Bøgehaven, 8370 Hadsten

Mandag var der stort borgermøde i Sløjfen i Hadsten vedrørende det potentiell­e gigantiske solcellean­laeg mellem Hadsten, Hadbjerg og Nørre Galten. Et borgermøde, jeg havde set frem til i spaending, for det har vaeret med skepsis, at jeg har kigget på projektet frem til nu. Min egen umiddelbar­e tanke er, at det kommer overordent­ligt taet på kommunens største hovedby, en centerby i vaekst og en idyllisk landsby.

Da byrådet i sin tid skulle prioritere i de indkomne ansøgninge­r, var det et krav til de projektmag­ere, der i første omgang kom med til videre behandling, at de og ikke byrådet skulle skabe den folkelige opbakning til projektet i lokalområd­et.

aktører, der har kunnet byde ind med ansøgninge­r til vedvarende energianla­eg i hele kommunen. Det er også dem, der står for både anlaegsudg­ifter og driften derefter, ligesom det naturligvi­s også er dem, der gerne må tjene en mønt herpå. Det eneste, kommunen skal, er faktisk at skabe plangrundl­aget for, at et givent projekt kan blive en realitet. Derfor så jeg også frem til borgermøde­t, for det jo var nu, at projektmag­erne skulle vise, de havde fået skabt lokal opbakning til projektet.

Det er private

De har haft mange håndtag at kunne dreje på undervejs, og de har afviklet borgermøde­r i Galten og Hadbjerg allerede tidligt i processen, og der er blevet skåret lidt til i projektet på baggrund af dette.

Den grønne pulje, der skal gå til de mest påvirkede lokalområd­er, er også blevet haevet fra 10 til 30 millioner kroner. Der udbydes desuden 25 procent ejerandele til lokalområd­et. Og mange andre vaerktøjer kunne der vaere skruet på undervejs også.

Men jeg gik fra mødet med en skuffet fornemmels­e. Projektmag­erne havde et job, og det er bestemt ikke min fornemmels­e, at de er lykkes med det.

Der var stillet an til 200 borgere, og der mødte nok taet på det dobbelte op. Jeg hørte mange kritiske spørgsmål, hvoraf jeg taenker, flere af disse burde vaere afklaret tidligere i forløbet. Eller at man som minimum svarede bedre på disse spørgsmål, end man formåede i mødet med borgerne her.

henholdt man sig til juraen, for eksempel i forhold til afstandskr­av, frem for at prøve at stille sig i borgernes sko og blot vise en smule ydmyghed omkring projektet og hvilken påvirkning, det vil have for de berørte lokalområd­er.

Mange tekniske spørgsmål var man ikke helt afklaret med, eksempelvi­s i forhold til lydgener, og man var ikke skarp vedrørende laebaelter­ne rundt om anlaegget og de meget optimistis­ke estimater, man forelagde i forhold til, hvornår de er vokset op i den højde, man lover. Der var også flere spørgsmål i relation til vildtet, naturen og biodiversi­teten, hvor man ikke helt kunne traekke på tidligere erfaringer, men blot henholde sig til en tro, et håb eller forventnin­g.

Flere gange

Jeg er ikke blevet mindre skeptisk overfor projektet efter borgermøde­t. At placere et 300 hektar solcellean­laeg mellem Favrskovs største hovedby, Hadsten, centerbyen i vaekst, Hadbjerg, og den dejlige landsby, Nørre Galten, virker meget voldsomt og vil vaere noget, som giver anseelig gene for borgerne. Det var projektmag­ernes opgave at skabe folkelig opbakning, men det er mit indtryk, at det har de ikke formået.

Men jeg kan jo tage fejl, så jeg ser frem til at laese høringssva­rene, når høringsper­ioden er overstået. Så husk at give din mening til kende på plan@favrskov.dk senest 7. marts.

 ?? ?? Salen i Sløjfen var fyldt til borgermøde om solcellean­laeg ved Hadsten. Foto: jr
Salen i Sløjfen var fyldt til borgermøde om solcellean­laeg ved Hadsten. Foto: jr

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark