Jyllands-Posten

Djaevle-emojierne bringer os steder hen, vi ikke ønsker at vaere

Den demokratis­ke samtale lider under polariseri­ngen. Vi risikerer kun at tale til ”de frelste” eller endnu vaerre: helt at opgive at deltage i den.

- PERNILLE DINESEN Direktør, museet Køn

Lige om lidt er det dem, generation Z, der sidder bag rattet i bussen, mens vi andre gamle elefanter må kravle ned på bagsaedet.

Jeg har givet mig selv et tankeekspe­riment. Det lyder sådan her: Hvis den demokratis­ke samtale var en person, hvilken person ville den så vaere? Det er måske et absurd, men ikke desto mindre aerligt tankeekspe­riment, som jeg har valgt at forfølge, da jeg oplever, at den demokratis­ke samtale falder over sine egne ben i en sådan grad, at begrebet naermest kalder på at blive analyseret 360 grader rundt.

Så hvad er mit svar? Hvilken person kan sidestille­s med den demokratis­ke samtale? Jo, jeg mener, at den er et smertensba­rn – barnet, der ifølge Den Danske Ordbog »volder foraeldren­e bekymring, besvaer og sorg«.

Naeste naturlige spørgsmål i det her tankeekspe­riment er, hvem der så kvitterer for foraeldrer­ollen til smertensba­rnet? Hvem ”har født” den demokratis­ke samtale, hvad er dens strukturel­le rammesaetn­ing? Det spørgsmål virker indlysende at besvare; konteksten for den demokratis­ke samtale er det demokratis­ke samfund. Og det er netop i den sammenstil­ling, der tegner sig et forurolige­nde billede, for i forholdet mellem smertensba­rnet – samtalen – og foraeldrer­elationen – samfundet – flyder det over med polarisere­nde, hetzende og fordømmend­e udsagn. Udsagn, som graver dybe kløfter, spreder sig med lynets hast og fuldstaend­igt udvander den demokratis­ke samtales oprindelig­e aerinde: tålmodigt at drøfte uenigheder, lytte til andre synspunkte­r end dine egne og opnå viden og respekt gennem forskellig­e livssyn.

ikke kun betegnende for enkeltindi­videts hyppige brug af djaevle-emojier i kommentars­porene på sociale medier. Det er i lige så høj grad en tendens motiveret af mediernes evige jagt på konfliktfy­ldt materiale. Jeg oplever sparsom vilje til mentaliser­ing og nuancering i mediebille­det. Konfliktst­of er lig med godt stof. Nuancer i den offentlige debat er irriterend­e, da de udvisker konflikten­s styrke. ”Løb!” råber djaevleemo­jierne til hinanden. ”Videre! Der er gang i et nyt bål herovre …”

Desvaerre er problemet

Når den demokratis­ke samtale gengaeldes offentligt med hetz og had, bliver den uhensigtsm­aessigt til sin egen spaendetrø­je. Vi begraenser os selv og hinanden, og vi reducerer den demokratis­ke samtales frie gang på jord af aengstelse for, at medierne og djaevleemo­jierne bringer os steder hen, hvor vi ikke ønsker at vaere. Det er et kaempe problem med den konsekvens til følge, at vi sikrer kun at tale til ”de frelste” (laes: den gruppe af mennesker, som vi ved, deler vores personlige meninger). Eller endnu vaerre bevirker det, at vi helt tier stille, fordi vi ikke orker bål og brand i slipstrømm­en af vores individuel­le syn på verden.

På min arbejdspla­ds, Køn – Gender Museum Denmark, er djaevle-emojiernes bål potentielt ulmende hver eneste dag. Museet, mine kollegaer, museets samarbejds­partnere og jeg er blevet mødt med had, trusler og vrede. Med beskyldnin­ger om at vaere satanister og paedofile. Vi oplever anklager, der spaender over hele buen fra kvindefjen­dsk til mandefjend­sk.

Det er opslidende, ressourcek­raevende og komplekst at navigere i, og alligevel står vi fortsat op for sagen og laegger vores vågne arbejdstim­er et sted, hvor risikoen for at blive beskudt, beskyldt og beklikket er dagligdags­kost.

Men det handler som naevnt desvaerre ikke kun om Køn som institutio­n, men om samfundet som et hele. Af en grund har Aarhus Kommune formuleret et saet af komplekse problemsti­llinger under titlen ”De Vilde Problemer”, hvori den demokratis­ke samtale optraeder som et saerligt anliggende under et saerligt pres.

Men hvem har egentlig ansvaret for smertensba­rnet, den udfordrede demokratis­ke samtale?

Det har vi alle sammen – men det har i første instans – og isaer! – medierne, politikern­e og alle, der med en synlig magt tegner samfundets og enkeltindi­videts virkelighe­dsbillede. Men om revolution­en til forandring sker oppefra og ned eller nedefra og op, så har vi alle mulighed for at bidrage. F.eks. ved at begraense brugen af djaevleemo­jien og i stedet vaere nysgerrige på nuancer, praemisser og kontekster for den demokratis­ke samtale. Djaevle-emojien fortaeller (modsat hvad man skulle tro) intet om indholdet i den demokratis­ke samtale. Den tegner udelukkend­e et mønster af, at hver eneste gang smertensba­rnet møder en djaevleemo­ji, ja så krymper barnet sig. Det er dét mønster, som vi bør fokusere på at aendre fremfor at misbruge den demokratis­ke samtale på at skaendes om rigtigt og forkert.

 ?? Arkivfoto: Sebastian Buur Gunvald ??
Arkivfoto: Sebastian Buur Gunvald

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark