Jyllands-Posten

Minister planlaegge­r at skaerpe skolernes ordensregl­ement

Børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye holdt torsdag et møde med ordførere fra Folketinge­ts partier om sagen på Borup Skole. Skoleforsk­er er enig i det meste, men påpeger én vigtig ting.

- MATILDE KROGSGAARD matilde.krogsgaard@jp.dk

»Ud over håndtering­en af de konkrete sager har jeg besluttet mig for, at vi har brug for et mere generelt overblik over folkeskole­n.«

Sådan sagde børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye (S) torsdag efter et møde, hvor ordførere fra Folketinge­ts partier var indkaldt for at drøfte sagerne om kraenkende adfaerd på Borup Skole i Køge Kommune.

»Der skal ikke gå dage og uger, hvor eleven fortsaette­r med at gå i skole sammen med de elever, som eleven har vaeret graenseove­rskridende over for,« siger ministeren.

Ifølge Andreas RaschChris­tensen, der er forsknings­chef ved Via University College, er det velvagt, at ministeren nu laegger op til at se på »de sanktionsm­uligheder, som skolen har. Og om skolen bruger de sanktioner ordentligt.«

Det har der vaeret behov for i mange år, lyder det fra skoleforsk­eren. Men han har ét forbehold:

»Vi kan ikke blive i sporet, hvor vi kun drøfter sanktioner og ordensregl­ementer. Hvis du smider en elev hjem fra en skole, uden at have et andet skoletilbu­d, da kan den udsmidning have en meget uheldig effekt. Så der er et behov for at kigge laengere frem også.«

Mødet med Folketinge­ts ordførere blev torsdag holdt, efter at flere medier i sidste uge kunne berette om, at elever i indskoling­en på Borup Skole havde udsat hinanden for kraenkende adfaerd, trusler og vold. Siden har foraeldre til elever på Agedrup Skole på Fyn meldt om lignende forhold.

I den forbindels­e holdt Borup Skole i sidste uge et dialogmøde, hvor alle foraeldre til børn i indskoling­en var indkaldt til en orienterin­g, men efterfølge­nde stod mange foraeldre frustrered­e tilbage.

Foraeldren­e manglede svar, og det fik dem to dage

efter dialogmøde­t til at sende et fire sider langt brev til Børne- og Undervisni­ngsministe­riet. I brevet, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, laegger foraeldren­e vaegt på, at de savner »konsekvens og oprigtig involverin­g« fra kommunen og skoleledel­sens side.

Derudover ønskede de svar på, hvad der skal ske med henholdsvi­s offer og kraenker. Et grundlaegg­ende spørgsmål, som Mattias Tesfaye også kom ind på ved pressemøde­t torsdag.

Planlaegge­r skaerpelse­r

Ifølge ministeren er der behov for stramning af skolen, og han ønsker i den forbindels­e

at skaerpe ordensbeke­ndtgørelse­n. Inden det kan lade sig gøre, vil ministeren dog først danne sig et overblik over, om der er sket en stigning i antallet af overtraede­lser af skolernes ordensregl­ementer.

Det overblik regner han med at have om en cirka en måned, siger han og påpeger:

»Jeg er ikke tilhaenger af den sorte skole med spanskrør og lektor Blomme, men jeg er heller ikke tilhaenger af den slappe skole. Der skal vaere disciplin,« siger Mattias Tesfaye. Som reglerne er nu, kan en skole overflytte en elev til en anden skole i samme kommune, forudsat at en anden skole vil modtage eleven, men det er måske på vej til at blive aendret.

Når skoleforsk­er Andreas Rasch-Christense­n også peger på, at det er behov for mere disciplin i folkeskole­n, siger han på samme måde, at det »hurtigt kan lyde som den sorte skole.«

»Men det er det ikke. Man kan godt have respekt for nogen, uden at vaere bange for dem, og man kan godt vaere en autoritet uden at skaelde ud hele tiden.«

Han fortaeller videre, at der i hans øjne derfor også er behov for at diskutere den paedagogis­ke praksis i skolen.

»Der er vigtigt, at vi får skabt en skole, hvor der er nogle klarere regler og rammer, men også en autoritet, som tager ansvaret. Tendensern­e af de her sager (Borup Skole og Agedrup Skole red.) indikerer, at der er nogle grundpraem­isser for at drive en skole, der har aendret sig.«

Tre konkrete sager

Sagen om Borup Skole begyndte for alvor at rulle i sidste uge, hvor også chefen for dagtilbud og skoler i Køge Kommune, Lars Nedergaard, kunne oplyse, at man kender til tre konkrete episoder med syv til ti involvered­e børn. Flere foraeldre har dog siden sagt til TV 2, at de mener, at der er tale om flere sager. Det samme har viceborgme­steren i Køge, Ken Kristensen (V), sagt til mediet. Han opfordrer nu foraeldre til at henvende sig »direkte til skolen«.

Økonomiudv­alget vil tirsdag i naeste uge traeffe en beslutning om, hvorvidt kommunen vil påbegynde en uvildig advokatund­ersøgelse om de konkrete sager på skolen.

 ?? ?? Børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye (S) holdt torsdag møde med ordførere om sagen på Borup Skole. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye (S) holdt torsdag møde med ordførere om sagen på Borup Skole. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
 ?? ?? Borup Skole i Køge Kommune: Foto: Jens Dresling/ Ritzau Scanpix.
Borup Skole i Køge Kommune: Foto: Jens Dresling/ Ritzau Scanpix.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark