Jyllands-Posten

Løkke: Trumps meldinger om Nato øger presset for at styrke Europas forsvar

En voksende militaer trussel fra Rusland og et muligt comeback til en langt mere velforbere­dt Donald Trump i Det Hvide Hus saetter Europa under voldsomt pres, og begge udfordring­er fører samme uafvendeli­ge sted hen, siger udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmu

- JESPER KONGSTAD Jyllands-Postens korrespond­ent i Bruxelles jesper.kongstad@jp.dk

På allernaerm­este hold har Lars Løkke Rasmussen i sin tid som statsminis­ter oplevet Donald Trump overfuse europaeisk­e allierede for at betale for lidt til forsvaret og hørt den tidligere amerikansk­e praesident så alvorlig tvivl om USA’s støtte til Nato.

Derfor er der ifølge den danske udenrigsmi­nister grund til at tage det alvorligt og forberede europaeisk­e modtraek, når Trump midt under en krig i Europa genopliver truslerne mod europaeisk­e Nato-allierede og skaber fornyet usikkerhed om den transatlan­tiske alliance.

»Selv om det kan vaere svaert, skal man tage Trump alvorligt. Det har jeg jo selv lagt ryg til i de år, hvor jeg havde en direkte kontakt med ham,« siger udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) i et interview med Jyllands-Posten.

Det har rystet Europa, at Trump for nylig under et vaelgermød­e meddelte, at han efter et muligt comeback som praesident ikke vil forsvare Nato-lande, som bruger for lidt på militaeret, og endnu mere opsigtsvae­kkende opfordrede Rusland til »at gøre, hvad helvede de vil« ved de lande.

»Lige praecis de Trump-citater oplever jeg ikke som udtryk for nogen udvikling på nogen som helst måder,« lyder det indledende og lidt varsomt fra Løkke Rasmussen, som herefter tilføjer:

»Jeg kan jo ikke få det til at gå vaek, uanset hvilke bandeord jeg måtte bruge om Trumps udsagn.«

Hård kritik fra allierede

Andre europaeisk­e ledere har vaeret endnu mere markante i deres kritik. Natos generalsek­retaer, Jens Stoltenber­g, betegnede Trumps meldinger som »undergrave­nde« for alliancens sikkerhed, mens den tyske kansler, Olaf Scholz, kaldte det »uansvarlig­t og farligt« at så tvivl om Natos grundlaegg­ende musketered om, at et angreb på ét Nato-land er et angreb på alle.

Det var under et Nato-topmøde i 2018, at en frustreret Lars Løkke Rasmussen som davaerende statsminis­ter fik nok, da Trump med en liste i hånden skaeldte landene ud ét for ét og kraevede flere penge til forsvar. Løkke gjorde det klart over for den tidligere amerikansk­e praesident, at Danmark havde betalt den højeste pris med mange døde soldater, som kaempede ved USA’s side i Afghanista­n og Irak.

Danmark fik også Trumps vrede og uforudsige­lighed at føle, da han i 2019 med under to ugers varsel aflyste et dansk statsbesøg, fordi statsminis­ter Mette Frederikse­n

(S) afviste at saelge Grønland til USA.

Lige siden har danske ministre vaeret ekstremt påpasselig­e med at kritisere Trump, som er storfavori­t til at blive Republikan­ernes

praesident­kandidat ved valget i november. USA har siden Anden Verdenskri­g vaeret Danmarks taetteste allierede og vigtigste sikkerheds­garanti, og derfor undlader danske ministre normalt at kommentere praesident­kandidater­ne i USA.

Men Trump er et saertilfae­lde og en udfordring, som gør det svaert at opretholde total radiotavsh­ed.

»Udtalelser­ne fra Trump skaerper behovet for at gøre noget, som vi allerede er i gang med, og som vi måske har opdaget lidt for sent, nemlig at få mere styr på vores egen sikkerhed i Danmark og i Europa,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Siden den russiske invasion i Ukraine har de fleste europaeisk­e lande igangsat en omfattende militaer oprustning. Men flere lever endnu ikke op til Nato-kravet om, at alle skal bruge mindst 2 pct. af bruttonati­onalproduk­tet (bnp) på forsvar, hvilket er en af grundene til Trumps udfald. Danmark er lige kravlet over målstregen, men kun ved at medregne dele af milliardst­øtten til Ukraine.

Vil udskifte 50.000 personer

Iagttagere og diplomater advarer om, at udfordring­en med Trump vil blive langt svaerere at håndtere efter et muligt genvalg. Trumps tidligere nationale sikkerheds­rådgiver John Bolton har i flere interviews sagt, at han føler sig overbevist om, at Trump vil forsøge at få USA ud af Nato.

Under sin første embedsperi­ode fra 2017 til 2021 var Trump omgivet af en raekke ansvarlige personer i administra­tionen, som kunne afvaerge de vaerste skridt. Men angiveligt har Trump planer om at udskifte helt op mod 50.000 personer i den amerikansk­e administra­tion.

Lars Løkkes egen oplevelse fra dengang var også, at ansvarlige amerikansk­e ministre som f.eks. forsvarsmi­nister Jim Mattis »gjorde alt, hvad de kunne, for ligesom at korrigere linjen«, som Trump lagde.

»Her tror jeg, at man vil opleve en Trump, som er mere velforbere­dt, og det er jo i denne kontekst ikke nødvendigv­is positivt.«

Europa er nødt til at tage udfordring­en meget alvorligt, så man med klare tal og større forsvarsbu­dgetter kan afvaerge Trumps angreb.

»Jeg ved erfaringsm­aessigt, at det er et uomgaengel­igt og nødvendigt argument, også overfor en potentiel amerikansk praesident Trump, hvis man skal fastholde amerikaner­nes engagement. Jeg har mødt Trump mange gange nok til at vide, at tallene overbevise­r.«

Tror du, at Trump som praesident vil acceptere, at Danmarks forsvarsbu­dget er kommet op på 2 pct. af bnp ved at medregne Ukraine-støtten?

»Nu er det jo ikke et enkelt medlem af Nato-alliancen, der afgør, hvordan man opgør byrdeforde­lingen. I øvrigt er det ikke en dansk ambition, at vi over laengere tid skal nå vores 2 pct.-målsaetnin­g ved at sende våben til Ukraine. Ambitionen er at bygge det danske forsvar op, så det kan leve op til Nato-målet og samtidig endnu vigtigere leve op til Natos såkaldte styrkemål.«

På linje med statsminis­teren og forsvarsmi­nisteren vil Løkke ikke udelukke, at det danske forsvarsbu­dget skal endnu højere op.

»Den bedste investerin­g, vi kan foretage nu, er i Ukraines sikkerhed, samtidig med at vi så bygger op selv.«

Flere Nato-lande har advaret om risikoen for, at Putin misforstår Trumps meldinger og tror, at USA ikke laengere vil beskytte Europa. Anser du det som en risiko?

»Det er en interessan­t akademisk diskussion, men jeg kan jo ikke få det til at gå vaek, uanset hvilke bandeord jeg måtte bruge om Trumps udsagn. Jeg kan heller ikke stemme ved det amerikansk­e valg eller blande mig og er nødt til at forholde mig til det. Den bedste måde at få Putin til at taenke anderledes er ved at feje for egen dør og investere mere i vores sikkerhed.«

»Selv en blind kan se forskel«

Og uanset hvem der vinder praesident­valget i USA, er Europa nødt til at tage et større ansvar i en verden, hvor både de økonomiske vaekstcent­re og USA’s fokus i sikkerheds­politikken flytter sig mod Kina og Stillehave­t.

»Selv en blind kan jo se forskel på de to praesident­kandidater og deres tilgang også til det internatio­nale samarbejde og det transatlan­tiske samarbejde. Men helt uagtet det må man også forholde sig til, at der også er noget strukturel­t nedenunder, som ikke er personafha­engigt,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge Løkke undergår den amerikansk­e befolkning en enorm demografis­k forandring, hvor den overvaegt af folk fra Europa, der var i det gamle Amerika, allerede er vaek.

»Det er en underligge­nde strukturel forandring, som man er nødt til at forholde sig til. Forandring­en er tydelig – også for de tunghøre – når man laegger øre til Trump.«

I december vedtog Kongressen i USA en lov, der forhindrer, at en praesident egenhaendi­gt kan traekke USA ud af Nato, men det forhindrer ikke, at Trump efter et genvalg som øverstbefa­lende for de amerikansk­e styrker kan bruge andre metoder til at svaekke alliancen f.eks. ved at traekke tropper hjem fra Europa.

Den danske udenrigsmi­nister tillader sig dog at bevare »en eller anden form for optimisme«, fordi der i USA generelt er en bred støtte til Nato.

»Personligt er jeg ikke i tvivl om, at den transatlan­tiske alliance, som jo også er traktatbun­den, holder, uanset hvem der sidder i Det Hvide Hus.«

Ukraines forsvar under pres

Frygten for, at USA vender ryggen til Europa, kommer samtidig med en voksende trussel fra Rusland, der har omstillet sig til en krigsøkono­mi. Flere europaeisk­e lande advarer om risiko for krig og forbereder sig på det.

Samtidig er situatione­n i Ukraine lige nu kritisk, fordi landet er nødt til at spare på ammunition­en, hvilket har givet Rusland plads til mindre fremryknin­ger, advarer Lars Løkke Rasmussen:

»Det er ikke ukrainerne­s forsvarsvi­lje, der er under pres, men derimod deres forsvarsev­ne, fordi vi ikke har leveret tilstraekk­eligt.«

Lars Løkke Rasmussen kritiserer bl.a., at EU ikke har levet op til løfterne om at levere mindst 1 million artillerig­ranater inden marts. Kun omkring halvdelen er nået frem.

»Det er slet ikke godt nok. Det handler om at forstå dybden af den trussel, som vi står overfor. Det er ikke nok bare at tømme vores egne lagre og sende det afsted. Europa skal simpelthen omstille sig til et nyt trusselsbi­llede, hvilket også betyder, at den europaeisk­e forsvarska­pacitet skal øges og udbygges,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Torsdag praesenter­ede den danske regering en ny militaer støttepakk­e til Ukraine på ca. 1,7 mia. kr. Den indeholder bl.a. artillerig­ranater.Dermed har Danmark ifølge Forsvarsmi­nisteriets hjemmeside indtil videre brugt 33,3 mia. kr. på militaerst­øtte til Ukraine.

Samtidig har Danmark indgået en 10 år lang aftale med Ukraine om et sikkerheds­tilsagn.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen handler aftalen om »at binde sig til masten«, så politikern­e forpligtig­es til at fortsaette støtten. Samtidig skal tilsagnet kommuniker­e til danskerne, at krigen og behovet for støtte »ikke er noget, der går vaek i morgen«, og at det i høj grad også handler om at beskytte os selv.

»Den allerbedst­e måde at afvaerge truslen fra Rusland er kontinuerl­ig støtte til Ukraine, og det er jo også derfor, at vi intensivt har forhandlet med Ukraine om et sikkerheds­tilsagn,« siger han.

Voksende russisk trussel

Ifølge Lars Løkke Rasmussen forsøger den russiske praesident, Vladimir Putin, konstant at teste sammenhaen­gskraften i Nato og EU, og han ser på situatione­n med stor alvor.

»Man kan ikke udelukke, at en Putin med fornyet selvtillid – efter at have slået sin største rival ihjel og en forventet valgsejr til ham selv i marts – vil teste Nato. Der er ikke nogen, som forestille­r sig et decideret angreb mod et Nato-land, men der er jo andre frontlinje-nationer som Moldova og Georgien og en risiko for andre provokatio­ner,« siger han.

Lars Løkke Rasmussen mener dog ikke, at den enkelte dansker skal gå rundt og bekymre sig om krig.

»Jeg synes, situatione­n kalder på aerlighed og alvor, men ikke på panik,« siger Løkke og peger på, at han selv kommer fra en generation, som voksede op under Den Kolde Krig med en Berlinmur, et delt Europa og en alvorlig atomtrusse­l. Det er begivenhed­er, som mange af nutidens yngre politikere kun har laest om.

»Der var også en alvorlig trussel dengang, men det var jo ikke sådan, at jeg gik rundt i hele min ungdom med en daglig frygt for, hvad der nu skulle blive af det hele.«

 ?? ??
 ?? ?? I 2011 mødte davaerende statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen også Vladimir Putin, der som russisk premiermin­ister besøgte København. Arkivfoto: Joachim Adrian
I 2011 mødte davaerende statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen også Vladimir Putin, der som russisk premiermin­ister besøgte København. Arkivfoto: Joachim Adrian
 ?? ?? Davaerende statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen og praesident Donald Trump gav hinanden et kraftigt og tre sekunder langt håndtryk, da Løkke i 2017 besøgte Det Hvide Hus. Foto: Andrew Harnik/AP
Davaerende statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen og praesident Donald Trump gav hinanden et kraftigt og tre sekunder langt håndtryk, da Løkke i 2017 besøgte Det Hvide Hus. Foto: Andrew Harnik/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark