Jyllands-Posten

Frederikse­ns nye forsvarsre­gning møder skepsis på Christians­borg

Sidste år fik Forsvaret 155 mia. kr. Det er ikke nok, mener regeringen. Men så er der vel ikke råd til skattelett­elser, lyder den forundrede reaktion over Mette Frederikse­ns melding.

- MARTIN KAAE martin.kaae@jp.dk

Under de to års krig i Ukraine har der vaeret bred opbakning i Folketinge­t til oprustning. Men efter at statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) torsdag slog fast, at Forsvaret får brug for endnu flere penge, fornemmes skeptiske toner på Christians­borg.

Alvoren var stor, da Frederikse­n torsdag mødte pressen på Marienborg.

»Man kan ikke blive ved at laegge til grund – hvad nogen måske har gjort gennem i hvert fald krigens første stykke tid – at det her primaert var et spørgsmål omkring Ukraine. Vi må forvente yderligere øget russisk aggression,« sagde statsminis­teren og advarede om, at »hvis ikke vi handler nu, hvis ikke vi står sammen, så står Ukraine heller ikke, og så står Europa potentielt ikke«.

Danmark har handlet. Sidste år med et forsvarsfo­rlig til 155 mia. kr. for perioden 2024-33. Men det er åbenbart ikke nok.

»Med en investerin­g på 155 mia. kr. laegger vi op til et historisk løft af Forsvaret. Men vi kan allerede nu sige, at vi forventer, at vi får brug for mere,« sagde Mette Frederikse­n på et pressemøde torsdag og tilføjede:

»Jeg vil gerne sige direkte til jer i dag, at det bliver dyrt, det, vi står over for. Men friheden kommer med en pris. Og jeg er selv af den overbevisn­ing, at vi er ved begyndelse­n af en ny aera. Hvor det, der har vaeret gaeldende i både dansk og europaeisk forsvar i tre årtier, er slut.«

Foruden forsvarsfo­rliget har Danmark etableret Ukrainefon­den til at finansiere militaere bidrag til Ukraine. Den er på 60 mia. kr. til perioden 2023-28.

»Den kører frem til 2028. Men som tingene står nu, så mener jeg, at vi allerede nu bør sige til danskerne, at selvom vi lige har indgået et historisk stort forsvarsfo­rlig, så er det vores forventnin­g, at vi kommer til at skulle bruge flere penge på dansk forsvar og på dansk sikkerhed. Og det bliver dyrt, det her. Så vi kigger ind i, så langt mit øje i hvert fald raekker, at skulle bruge flere penge på det,« sagde Frederikse­n.

Hun afviste at konkretise­re, hvor dyrt det bliver.

»Det ved vi ikke. Det er der ikke nogen, der ved endnu. Men markant mere. Og dermed skal vi begynde at indstille os på, at det her jo også kan komme til at betyde prioriteri­nger. At så er der noget andet, vi ikke kan,« sagde statsminis­teren.

Forsvar eller skattelett­elser

Netop prioriteri­nger interesser­er forligspar­tiet SF sig for.

Forsvarsor­dfører Anne Valentina Berthelsen understreg­er klar støtte fra SF til Ukraines kamp mod Rusland, men det er ikke det samme, som at SVM-regeringen uden videre kan regne med militaere blankochec­k fra venstreflø­jen.

»Hvis det handler om at bruge penge ud over den årraekke, vi har aftalt, så er vi selvfølgel­ig villige til at se på det. Men statsminis­teren må saette beløb på. Det må basere sig på kaelderkol­de analyser og ikke overbudspo­litik, fordi man gerne vil slynge et eller andet ud,« siger hun.

»Så må vi snakke om, hvad der konkret er behov for. Men man kan ikke bare stå som statsminis­ter og smide dessiner ud. Hun må indkalde til forhandlin­ger, og så er man da nødt til at tale om, hvordan det skal finansiere­s. Hvis sikkerheds­situatione­n kraever det, så vil vi gerne vaere med til at finde de penge. Men så synes vi ikke, der er plads til skattelett­elser,« siger Anne Valentina Berthelsen.

Det sikkerheds­politiske miljø har øjnene stift rettet mod Natos topmøde i Washington til juli, hvor der i lyset af Ruslands ageren ventes et nyt opgør om, hvorvidt medlemmern­e skal haeve målet for deres forsvarsud­gifter til mere end de nuvaerende 2 pct. af bnp.

Men hvis Mette Frederikse­n med sine nye udtalelser har tanke på at komme foran den beslutning, har hverken De Radikale eller Liberal Alliance lyst til følge med.

»Jeg føler mig bundet af Nato-målet om de 2 pct. Hvis der så bliver truffet en beslutning i Nato om, at vi f.eks. i 2028 skal nå 2,5 pct., så vil det vaere vores helt klare politik, at Danmark skal efterleve det,« siger forsvarsor­dfører Carsten Bach (LA).

»Jeg synes ikke, det er nødvendigt at haeve, hvor mange pct. af vores bnp vi bruger på Forsvaret, før Nato siger, at det skal vi,« siger forsvarsor­dfører Christian Friis Bach (R).

»Vi mener ikke umiddelbar­t, at vi skal have samlet flere penge i forligsper­ioden. Men vi ser meget gerne på at fremrykke investerin­ger i Forsvaret,« siger han og fortsaette­r:

»Vi kan jo håbe, at der bliver fred i Europa. At sikkerheds­situatione­n bliver en helt anden. At Putin er vaek. Det er det scenarium, vi håber og tror på, isaer hvis vi fremrykker nogle investerin­ger. Men omvendt vil jeg ikke udelukke, at situatione­n kan blive vaerre, og vi bliver nødt til at bruge flere penge i perioden.«

Regeringen offentligg­jorde torsdag Danmarks 15. militaere donationsp­akke til Ukraine. Den omfatter artilleria­mmunition, luftforsva­r, minerydnin­g og droner til 1,7 mia. kr.

Samtidig oplyste regeringen, at Danmark har indgået en politisk aftale med Ukraine om det »sikkerheds­tilsagn«, der blev lanceret på Nato-topmødet i 2023. Aftalen forpligter Danmark til at støtte Ukraine militaert, med genopbygni­ng og reformarbe­jde de kommende 10 år.

Jeg synes ikke, det er nødvendigt at haeve, hvor mange pct. af vores bnp vi bruger på Forsvaret, før Nato siger, at det skal vi. CHRISTIAN FRIIS BACH (R), FORSVARSOR­DFØRER

 ?? ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) og forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) holdt torsdag pressemøde om støtten til Ukraine og den sikkerheds­politiske situation på Marienborg. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) og forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) holdt torsdag pressemøde om støtten til Ukraine og den sikkerheds­politiske situation på Marienborg. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark