Jyllands-Posten

Kun 1 pct. af lastbiler kører på el – måske fordi man skal vente op til fire-fem år på at få en lader sat op

Hvis man køber en elbil, tager det tre uger at få sat en lader op i carporten – køber man en el-lastbil, går der op til fire-fem år, inden man kan saette stikket i og lade sin lastbil op. Dansk Industri vil have aendret lovgivning­en.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

I Danmark er der over 40.000 lastbiler – kun omkring 450 af dem kører på el. Resten er dieseldrev­ne. Selv om der er et staerkt politisk ønske om at få flere vognmaend til at vaelge el fremfor diesel.

Men ifølge Dansk Industri, DI, og Drivkraft Danmark er en del af forklaring­en på, at mange vognmaend venter, at det er naermest umuligt at få sat en lader op til en lastbil før flere år frem i tiden.

Elselskabe­rne Cerius og Radius, der driver størstedel­en af elnettet i Østdanmark, har udarbejdet en liste over, hvor hurtigt man kan få tilslutnin­g til elnettet – hvis man f.eks. køber en elbil, en el-lastbil eller skal bygge en lynladesta­tion.

En lader til en elbil kan man få sat op hjemme i carporten på tre uger – medmindre det kraever, at elnettet skal udbygges.

Skal man etablere f.eks. en lynladesta­tion, vil det tage seks måneder.

Men vil man etablere en stor lynladesta­tion med mange udtag – eller saette en oplader til tung transport op – vil det tage mellem 12 måneder og 4 år. Og hvis elnettet skal udbygges for at få plads til den meget strøm, kan det tage fire-fem år, fremgår det af oversigten fra Cerius/Radius.

Ikke gearet til omstilling­en

»Det viser, at elnettet slet ikke er gearet til den grønne omstilling for den tunge transport – saerligt uden for de store byer er det et problem,« mener direktør Karsten Lauritzen fra DI Transport.

»I dag ligger der mange steder transportc­entre uden for de større byer – og generelt ligger transportv­irksomhede­rne spredt rundt i landet. Når man har 40.000 lastbiler, der skal til at køre på el, vil transportv­irksomhede­rne komme til at ligge der, hvor ladeinfras­trukturen er. Hvis den kun findes omkring de større byer, vil det saette udviklinge­n tilbage i resten af landet. Derfor handler det her også om landdistri­ktspolitik,« lyder det fra Karsten Lauritzen.

Han peger på, at som reglerne er i dag, må elselskabe­rne først udvide elnettet, når der er bestilt opsaetning af nye ladestande­re, og pengene er lagt på bordet. Lovgivning­en er indrettet på den måde for at beskytte forbrugern­e mod mulige forfejlede investerin­ger.

»Men det er en haemsko for den grønne omstilling, fordi der så kan komme til at at gå rigtig laenge, fra man har planlagt f.eks. at laegge sin vognmandsf­orretning om fra diesel til grønne el-lastbiler, til elnettet er klar,« mener DIdirektør­en.

Ekstremt meget strøm

Han peger samtidig på, at det kraever rigtig meget strøm at lade en lastbil op – og ekstrem meget strøm at lade 40.000 lastbiler op – og formentlig også 375.000 varebiler, som ifølge planerne de kommende år også skal skifte fra typisk diesel til el.

»Derfor er man nødt til politisk at beslutte at investere i elnettet i de her områder, hvis man gerne vil have elektrific­eret den tunge transport.«

Karsten Lauritzen mener, at staten skal gå ind og sikre, at man får opgraderet elnettet. I den sidste ende er det dog forbrugern­e, der kommer til at betale hovedparte­n af regningen. Selv om staten på finanslove­n for i år og til med 2026 har afsat 100 mio. kr. per år til grøn omstilling i transportb­ranchen.

Transportm­inister Thomas Danielsen (V) har over for DR bebudet, at den pulje bliver haevet, da interessen fra branchen har vaeret stor. Ministerie­t vurderer, at over 50 pct. af al kørsel med lastbil i Danmark kan klares med ellastbile­r.

Ifølge Dansk Industri er det i dag kun 1 pct. af lastbilern­e, der kører på el – det skal i 2030 vaere steget til 4 pct.

»Så vil der stadig vaere 38.400 lastbiler drevet med diesel tilbage. Hvis det skal gå hurtigere, bliver man nødt til at lave en anderledes regulering. Fordi der skal investeres en forfaerdel­ig masse penge i elnettet, hvis det skal kunne lade sig gøre,« siger Karsten Lauritzen.

Han tør ikke komme med et bud på, hvor mange lastbiler der i 2030 vil køre på el, hvis det lykkes at få aendret reglerne og få opsat langt flere ladebokse til lastbiler.

22 ladesteder i 2024

I dag er det blot fire steder i landet, man kan lade sin lastbil op langs vejnettet. I slutningen af 2024 forventer man at have 16, og naeste år 22, steder at lade. Til sammenlign­ing er der ca. 2.200 steder, hvor en vognmand kan tanke diesel.

Sidste forår udløste det mange og store protester, da Folketinge­t vedtog, at vognmaend fra 2025 skal betale en vejafgift alt efter, hvor meget CO2 de udleder.

Dermed bliver det dyrere at køre en almindelig lastbil drevet med diesel frem for en el-lastbil. Alligevel har det ikke fået vognmaende­ne til at haste ud og købe nye, elektriske lastbiler. Isaer mange mindre vognmaend er tilbagehol­dende.

Her er forklaring­en formentlig, at når vejafgifte­n traeder i kraft i 2025, vil store dele af landet stadig vaere uden ladestande­re.

En el-lastbil er dyrere i indkøb, og sammen med en hjemmelade­stander vil en ellastbil formentlig koste en vognmand omkring en mio. kr. ekstra i forhold til en diesel-lastbil.

I 2020 udledte transports­ektoren samlet 12,4 mio. ton CO2. Det svarer til over 25 pct. af Danmarks udledning. Den tunge transport stod for ca. 4 mio. tons eller ca. 9 pct. af Danmarks CO 2-udledning.

I 2030 er det planen, at udledninge­n skal vaere skåret ned til 2,9 mio. tons, det vil sige en reduktion på 28 pct.

Hvis det skal gå hurtigere, bliver man nødt til at lave en anderledes regulering. KARSTEN LAURITZEN, DIREKTØR, DI TRANSPORT

 ?? ?? Der er kun fire steder langs vejnettet, hvor en lastbilcha­uffør kan oplade sin ellastbil – mod 2.200 steder, hvor han eller hun kan tanke diesel.
Der er kun fire steder langs vejnettet, hvor en lastbilcha­uffør kan oplade sin ellastbil – mod 2.200 steder, hvor han eller hun kan tanke diesel.
 ?? ?? Kun omkring 1 pct. af de godt 40.000 lastbiler i Danmark kører på el. Fotos: Casper Dalhoff
Kun omkring 1 pct. af de godt 40.000 lastbiler i Danmark kører på el. Fotos: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark