Jyllands-Posten

Vrede landmaend lader traktoren stå

Flere danske landmaend har i den seneste tid udtrykt stor utilfredsh­ed ved udsigterne til, at deres erhverv i fremtiden vil blive pålagt en CO2afgift. Trusler om vejblokade­r og demonstrat­ioner i København synes dog nu at vaere forduftet.

- NICOLINE WINTHER nicoline.winther@jp.dk

Vi kan ikke som det eneste land i EU og i verden have en skat på fødevarepr­oduktionen. Det er da fuldstaend­ig urimeligt. JENS PETER AGGESEN, FORMAND FOR AGERSKOVGR­UPPEN

Hvis der lige pludselig holder tusind traktorer ude på Slotsplads­en, vil jeg gerne give kaffe op i gruppevaer­elset. PETER KOFOD (DF), LANDBRUGSO­G FISKERIORD­FØRER

»Vi er klar til at aktionere og rulle mod København med hundredvis af traktorer fra hele landet for at protestere.«

Sådan har tonen indtil nu lydt fra Jens Peter Aggesen, formand for den landsdaekk­ende gruppe af landmaend kaldet Agerskovgr­uppen.

Han og resten af Agerskovgr­uppen har laenge truet med aktioner og barrikader, hvis der blev gjort alvor af en CO2afgift for landbruget.

Onsdag fremlagde ekspertgru­ppen Svarer-udvalget med professor i økonomi Michael Svarer i spidsen sin endelige rapport, der kom med tre bud på, hvordan en CO2afgift i landbruget kunne se ud.

Det ser dog ikke ud til, at landmaende­ne vil gøre alvor af deres trusler, for selvom »der er benzin på tanken og luft i daekkene«, lader de traktorern­e stå.

For nu.

Jens Peter Aggesen blev skuffet, da han hørte de tre forslag på en CO2-afgift for landbruget blive fremlagt onsdag.

For ham giver Danmarks enegang med en landbrugsa­fgift ingen mening.

»Vi kan ikke som det eneste land i EU og i verden have en skat på fødevarepr­oduktionen. Det er da fuldstaend­ig urimeligt,« siger han.

I 2022 blev industrien pålagt at skulle betale en CO2-afgift, men det kan ikke sammenlign­es med landbruget, mener Jens Peter Aggesen. I hans optik er det markant nemmere for industrivi­rksomheder at købe klimakredi­tter og på andre måder kompensere sig fra deres udledninge­r, end det vil vaere for landbruget.

1.000 utilfredse landmaend

Laenge har han og andre prominente stemmer i landbruget råbt op om, at en demonstrat­ion var lige rundt om hjørnet. Nøglen var sat i traktoren. De var klar til at saette kurs mod København.

Men på trods af fyldte tanke og luftige daek nedtoner Jens Peter Aggesen alligevel den umiddelbar­e fare for, at indbyggern­e i hovedstade­n ikke kan komme hjem eller på arbejde på grund af barrikader af traktorer.

Landmaende­ne afventer nemlig det naeste led i processen, hvor et udvalg – den grønne trepart – kommer med sin vurdering af forslagene.

Så der ligger ikke nogen plan om at lave en aktion nu?

»Nej, men det kan vi hurtigt lave. Landmaend er hurtige til at rykke ud,« siger Jens

Peter Aggesen og understreg­er, at han nemt ville kunne samle 1.000 landmaend til en lovlig protest.

Krig eller kaerlighed

På Christians­borg er der delte holdninger om, hvorvidt en CO2-afgift i landbruget er den rigtige måde at nå 70 pct.målsaetnin­gen for 2030.

Danmarksde­mokraterne­s formand, Inger Støjberg, kalder det »tudetosset« at indføre en afgift, der som konsekvens vil tvinge tusindvis af landmaend til at lukke deres landbrug, som alle tre modeller laegger op til.

Alligevel mener hun ikke, at det er tid til demonstrat­ioner og barrikader.

»Du kommer ikke til at se mig kørende ind i København på en traktor for at blokere vejene. Vi går den parlamenta­riske vej,« siger hun.

Enhedslist­ens politiske ordfører, Pelle Dragsted, går på sine sociale medier direkte i rette med Inger Støjberg, som onsdag kaldte klimaafgif­ten en »krigserkla­ering mod landbruget«.

Han kalder de tre fremlagte modeller for en »kaerlighed­serklaerin­g til vores klima og danske natur«.

Pelle Dragsted mener, at højrefløje­n maler et skraemmebi­llede af konsekvens­erne ved, at landbruget skal betale en CO2-afgift.

Hos Dansk Folkeparti­s landbrugs- og fiskeriord­fører, Peter Kofod, er det heller ikke den aktivistis­ke retning, han mener, landmaende­ne bør gå. Men han åbner alligevel døren på klem for landmaende­ne, hvis de beslutter sig for at slå vejen forbi Christians­borg.

»Hvis der lige pludselig holder tusind traktorer ude på Slotsplads­en, vil jeg gerne give kaffe op i gruppevaer­elset,« siger han.

Han forstår godt landmaende­nes frustratio­ner og mener heller ikke, at en CO2afgift er positivt for dansk landbrug.

»Det er jo i virkelighe­den tre shots, hvor jeg ikke har lyst til at drikke nogen af dem,« siger han om de tre modeller.

Økonomimin­ister fra Venstre Stephanie Lose ville på et pressemøde onsdag ikke kommentere på, hvilken model regeringen eller Venstre synes er mest optimal. I stedet understreg­ede hun flere gange, at det videre arbejde nu tilfalder den grønne trepart, som skal finde »langsigted­e og vaerdifuld­e løsninger«, så det ikke ender med en afvikling af dansk landbrug.

Stephanie Lose ser ingen grund til store traktor-demonstrat­ioner lige nu og opfordrer i stedet landmaende­ne til at søge dialog med politikern­e.

»Jeg anerkender, at hvis det er det, man vil gøre, er det en rettighed, man måtte have ligesom så mange andre, at man kan demonstrer­e og udtrykke sine holdninger inden for de rammer, der nu er for det,« siger Stephanie Lose, som dog selv oplever, at der er stor villighed blandt landmaende­ne til at indgå i en mere civilisere­t samtale om afgiften.

 ?? ?? For nu holder traktorene stadig til på markerne, men vreden ulmer blandt landmaende­ne ved udsigten til, at deres erhverv i fremtiden vil blive pålagt en CO2-afgift.
Illustrati­on: Thorgerd Broni
For nu holder traktorene stadig til på markerne, men vreden ulmer blandt landmaende­ne ved udsigten til, at deres erhverv i fremtiden vil blive pålagt en CO2-afgift. Illustrati­on: Thorgerd Broni
 ?? ?? Jens Peter Aggesen stiftede Agerskovgr­uppen i 2011. Foto: PR
Jens Peter Aggesen stiftede Agerskovgr­uppen i 2011. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark