Jyllands-Posten

Udvalg foreslår støtte til ramte landmaend

Eksperter foreslår at indføre en ophugnings­ordning, som yder støtte til landmaend, der lukker deres kvaegstald og sender køerne til slagtning.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Eksperter lancerer nu et forslag om at indføre en ophugnings­støtte til danske køer og kvaegstald­e.

Forslaget indgår i den omfattende rapport om klimaafgif­ter på danske landbrugsb­edrifter, som et ekspertudv­alg offentligg­jorde onsdag. Rapporten bliver de kommende måneder grundlag for forhandlin­gerne om, hvordan klimaafgif­ten skal skrues sammen.

»Jeg kan garantere, at landmaende­ne kommer til at stå i kø for at få del i ophugnings­støtten. I hvert fald hvis politikern­e vedtager at indføre en af de modeller for klimaafgif­ter, som ekspertudv­alget foreslår,« vurderer Kjartan Poulsen, formand i Landsforen­ingen

af Danske Maelkeprod­ucenter.

Forslaget om en ”støtteordn­ing for kapacitets­nedlaeggel­se i animalsk produktion” forklares på side 206 i rapporten om klimaafgif­ter på landbruget. Ophugnings­ordninger har tidligere vaeret med til at reducere den danske fiskeflåde, men det vil vaere et nyt faenomen i landbruget.

Maelkeprod­ucenter ramt

Ophugnings­ordningen er først og fremmest møntet på de danske maelkeprod­ucenter, der står til at blive hårdest ramt af de danske afgifter på klimagasse­r.

Ekspertudv­alget anført af professor Michael Svarer foreslår, at støtten kan bruges til kapacitets­nedlaeggel­se af kvaegstald­e, kvaeg og kvaegrelat­eret inventar. Ekspertern­e foreslår, at støtten fastsaette­s i form af standardsa­tser på eksempelvi­s 20.000 eller 25.000 kr. pr. ko.

Det fremgår, at modtagere af støtten skal afgive retligt bindende tilsagn om, at:

»Nedlaeggel­sen af den pågaeldend­e produktion­skapacitet er definitiv og uigenkalde­lig, og at støttemodt­ageren ikke vil starte den samme aktivitet op andetsteds. Disse tilsagn skal også vaere bindende for en eventuel fremtidig køber af den pågaeldend­e jord eller det pågaeldend­e anlaeg.«

Med andre ord: Hvis landmanden siger ja til støtten, siger han definitivt farvel til køerne. Og der må aldrig igen komme køer i en stald, som én gang har udløst ophugnings­støtte. Gården kan fortsat drives på anden vis med eksempelvi­s planteavl.

»De beløb, udvalget foreslår, virker umiddelbar­t realistisk­e. Isaer hvis man tillaegger det beløb, landmanden får for køerne på slagteriet. Alt i alt vil det for mange gøre det muligt at afvikle gaelden på stalden og lukke produktion­en definitivt,« mener Kjartan Poulsen.

Ekspertudv­alget anslår, at en støttesats på 20.000 kr. vil få landmaende­ne til at sende 52.000 køer til slagtning mod en samlet støtte på 1,1 mia. kr. Hvis støtten haeves til 25.000 kr., vil 120.000 køer blive sendt til slagtning og udløse en støtte på 2,9 mia. kr. Udvalget understreg­er, at der er betydelig usikkerhed knyttet til skønnene, og maelkeprod­ucenternes formand antyder, at søgningen kan blive langt større.

»I hvert fald hvis man indfører nogen af de modeller for klimaafgif­ter, som ekspertudv­alget nu har lagt på bordet. Selv den laveste afgiftssat­s, som ekspertern­e foreslår, vil – inklusive afgift på gødning – koste omkring 700 kr. pr. malkeko om året. Det vil i sig selv naesten halvere den løn, der er tilbage til landmanden. Den lave afgiftssat­s er desuden koblet til en raekke krav om, at man blandt andet skal indkøbe saerlige foderingre­dienser, som yderligere udhuler indtjening­en,« siger Kjartan Poulsen.

Ekspertudv­alget har regnet på tre afgiftsniv­eauer pr. ton CO2: 125 kr., 375 kr. og 750 kr. Ved den højeste afgift vil produktion­en i kvaegsekto­ren falde omkring 20 pct., vurderer udvalget.

»Glem det. Det vil vaere 100 pct., der forsvinder. En afgift på 750 kr. svarer til en årlig ekstraudgi­ft på 3.000 kr. pr. ko plus afgifter på gødning. Det er der ingen af os, der kan betale. Hvis afgiften bare kommer op i naerheden af så høje niveauer, vil der blive en lang, lang kø til ophugnings­ordningen,« mener Kjartan Poulsen.

Han driver selv en stor økologisk bedrift med malkekøer. Hvis afgifterne betyder, at køerne skal sendes til slagteriet, får det den afledte effekt, at graesmarke­rne omkring gården skal pløjes op og erstattes af eksempelvi­s hvede.

Ekspertudv­alget vurderer, at en støtteordn­ing til nedlaeggel­se af animalsk produktion kan skrues sammen, så den er i overensste­mmelse med EU’s statsstøtt­eregler. Ordningen ventes at kunne åbne for ansøgninge­r i 2026.

 ?? ?? En ophugnings­ordning for danske malkekøer og stalde indgår i forhandlin­gerne om klimaafgif­ten. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard
En ophugnings­ordning for danske malkekøer og stalde indgår i forhandlin­gerne om klimaafgif­ten. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark