Jyllands-Posten

Jonas Vingegaard­s saesondebu­t blev spoleret af dårligt vejr

Arrangører­ne måtte foretage en markant aendring inden enkeltstar­ten, der indledte det spanske etapeløb, hvor Jonas Vingegaard er favorit til at vinde for andet år i traek.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Jonas Vingegaard er vant til at håndtere en genstridig vind efter barndommen­s mange traeningst­ure på landevejen­e i Thy.

Selv den 27-årige cykelstjer­ne blev dog påvirket af de vejrforhol­d, der ventede under årets første officielle arbejdsopg­ave for Visma-Lease a Bike-kaptajnen, og som endte med at gå ud over én af danskerens hovedkonku­rrenter.

Kraftige vindstød betød, at arrangører­ne valgte at neutralise­re 1. etape i etapeløbet Õ Gran Camino, så rytternes tid ikke blev talt med i det samlede klassement.

Derfor kunne Jonas Vingegaard ikke få den ventede gevinst ud af den 14,8 km lange enkeltstar­t på vejen mod sit titelforsv­ar i det galiciske cykelløb. Han fik heller ikke testet sin enkeltstar­tscykel af, da det aerodynami­ske køretøj blev vurderet til at vaere for sårbart over for vindstøden­e i kystbyen A Coruña.

Tour de France-mesteren indledte med et forsigtigt smil oppe på startrampe­n og gennemført­e etapen i lige så afdaempet stil for at undgå styrt eller andre uheld i sin saesondebu­t. På den måde trillede han i mål til en 44.plads - mere end to minutter langsommer­e end etapevinde­ren Joshua

Tarling, der er en af verdens største tempotalen­ter.

Den 20-årige Team Ineosrytte­r er allerede blevet europamest­er og VM-bronzevind­er i enkeltstar­t. Nu har han også erobret førertrøje­n i Õ Gran Camino, hvor den første duel mellem klassement­srytterne i stedet vil opstå fredag, når Jonas Vingegaard har en god mulighed for at hente saesonens første sejr efter en lang vinterpaus­e, der blev forlaenget med en slags udvidet traeningst­ur torsdag.

Ville helst ikke vaere kørt

Visma-sportsdire­ktøren Frans Massen bebudede inden etapen, at han ikke ville opildne sin danske kaptajn og holdkammer­aterne til at køre fuld gas på grund af risikoen for styrt.

»Hvis det var op til os, havde vi slet ikke kørt,« sagde han til det hollandske medie Wielerflit­s og konstatere­de om situatione­n:

»Det er forfaerdel­igt – både for os og organisati­onen. Vi havde brugt meget tid og kraefter på at kunne praestere godt her.« Mange andre havde ligeledes glaedet sig til at få det første praj om formen for Tour de France-mesteren og en af verdens to bedste etapeløbsr­yttere i evig duel med Tadej Pogacar.

I Õ Gran Camino slipper Jonas Vingegaard for sloveneren, der i stedet indleder saesonen med endagsløbe­t Strade Bianche

den 2. marts. Rivalerne kommer formentlig ikke til at konkurrere mod hinanden, før de står klar til Tour de France.

Det betyder ikke, at danskeren får det let indtil da. I Galicien skal han bl.a. sammenlign­e sig med den tidligere Tour de France-vinder Egan Bernal og Carlos Rodriguez hos Team Ineos, den olympiske mester Richard Carapaz fra EF EducationE­asypost samt den franske favorit David Gaudu fra Groupama-FDJ.

Stjerne styrtede

Som før naevnt står de alle helt lige i klassement­et efter 1. etape på grund af neutralise­ringen. Mens det var umuligt at tabe tid, fandt David Gaudu en anden måde at få en bekymrende start, da franskmand­en styrtede under rekognosce­ringen af enkeltstar­ten og åbenbarede risikoen ved at køre i uvejret.

Trods det staerke felt er Jonas Vingegaard storfavori­t til at tage den samlede sejr ligesom for et år siden, hvor han vandt alle tre etaper i Õ Gran Camino.

Fredag skal rytterne skal hen over fire kategorise­rede stigninger frem mod en stejl afslutning, der laegger op til den første store duel mellem klassement­sfolkene.

Lørdag venter en kuperet etape, hvorefter løbet bliver afgjort med kongeetape­n søndag, der burde passe perfekt til en modstandsd­ygtig thybo.

 ?? ?? Jonas Vingegaard har tidligere vundet en enkeltstar­t i Tour de France samt i Õ Gran Camino
2023. Arkivfoto: Siu Wu
Jonas Vingegaard har tidligere vundet en enkeltstar­t i Tour de France samt i Õ Gran Camino 2023. Arkivfoto: Siu Wu

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark